Uğur Okulları, 50. kampüse gidiyor, üniversite de yolda

Uğur Okulları, 2017-2018 eğitim öğretim döneminde 25 yeni okul yatırımı yapacak. Bu okullar için 600 milyon lira yeni yatırım öngörülüyor. Beş yıllık strateji kapsamındaki 'Uğur Üniversitesi' yatırımı da geliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Uğur Okulları, 50. yaşında; 2017- 2018 eğitim-öğretim yılında; 50 kampüse ulaşmayı hedefliyor. Elli kampüse ulaştıktan sonra 'tematik' üniversite yatırımı da yolda.

Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu, "Beş yıllık stratejik planımızda üniversite kurmak var. Fizibilitesini yapıyoruz. Fikirsel altyapısını tartışıyoruz. Belli bir olgunluğa geldi. 'Uğur Bilim ve Teknoloji Üniversitesi' gibi belli bir alanda uzmanlaşmış, tematik bir üniversite olacak. Ayrıca Amerika'da Uğur Hazırlık Liseleri'ni açmak istiyoruz. Tüm yatırım planlarımızı bu yönde yapıyoruz" ifadesini kullandı.

Bugün 104 okul ve 13 kampüsle okul öncesinden lise son sınıfa kadar eğitim verdiklerini anlatan Kulaberoğlu, "2017-2018 eğitim öğretim döneminde Türkiye'nin dokuz farklı ilinde 25 yeni okul yatırımı yapacağız. Okul bazında ortalama 30 milyon liradan toplam 600 milyon lira yeni yatırım öngörüyoruz. Bu yatırım planına göre yeni dönemde merkez ve isim hakkı verdiğimiz okullarda 5 bin kişilik yeni istihdam yaratacağız" diye konuştu.

1968'de Laleli'de ilk dersini veren Uğur Dershaneleri'nin bugün, Türkiye'nin her noktasına ulaşan bir eğitim kurumuna dönüştüğünü anlatan Kulaberoğlu, "Uğur Okullarında eğitim alan öğrenci sayısı 65 bin. Bu yılın ilk altı ayında öğretmenlik için yaklaşık 70 bin başvuru aldık" diye konuştu. Okulların bir kısmını kendilerinin yönettiğini bir kısmını franchise yaptıklarını anlatan Kulaberoğlu, "Franchising verirken 49 yılın bir kısmında bizimle beraber olan kurucuları tercih ediyoruz. Niteliği bilen, işin içinde olan eğitimcileri tercih ediyoruz" dedi.

Okullaşmada çok hızlı gitmelerinin nedenlerini anlatan Kulaberoğlu, "Geçen yıl 15 Temmuz'dan sonra bin 161 cemaat okulu kapandı. Sektörde boş bir alan oluştu. Diğer yandan devlet eğitimi stratejik olarak destekliyor. Türkiye'de şu anda k12 yani anaokulundan lise düzeyine kadar eğitim alan 18.5 milyon öğrenci var. Bu öğrencilerin öğrenci sayısı bazında sadece yüzde 6.5'i özel öğretimde. Bunun 2019 yılsonuna kadar yüzde 12'ye çıkması öngörülüyor. Uğur Okulları gibi sadece eğitim için faaliyette bulunan okulların alanı doldurması düşüncesiyle hareket ediyoruz" ifadesini kullandı.

Doğal seleksiyon başlar

'Para kazanılıyor' diyerek sadece ticari amaçlı eğitim sektörüne girilmemesi gerektiğinin altını çizen Kulaberoğlu, "Fabrikası olan, parası olan eğitime girmiş ama çıkmak istiyor. Burada para kazanılıyor demişler, girmiş, şimdi nasıl çıkacağını araştırıyor. Bundan sonra nitelikli eğitim temel kıstas olacak. Bunu uygulayabilen kurumlar devam edecektir. Doğal seleksiyon olacaktır. Bunu vakıf üniversitelerinde gördük. Kapanan, el değiştiren üniversiteler gördük, görüyoruz. Özel öğretim kurumlarında da böyle bir risk var. Dolayısıyla sektörde elenenler, kapananlar, satın alma-birleşmeler olacaktır" dedi.

Laleli-Aksaray arası: 'Uğur Dershanesi'nde inecek var!'

‘Uğur Okulları’, aslında 1968 yılında Laleli’de ‘Uğur Dershanesi’ olarak kuruluyor. O tarihlerde devletin merkezi olarak yaptığı sınavlara öğrenci hazırlıyor. Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu ilginç bir anekdot paylaşıyor: “Uğur Dershanesi’nin olduğu bölgede Laleli-Aksaray hattında öğretmenler dolmuşlara biniyorlar. Durağa geldiklerinde “Uğur Dershanesinde inecek var!” diyorlar. Çıkıyorlar yukarıya ve yine aynı şeyi söylüyorlar. O durak ‘Uğur Dershanesi’ durağı olarak anılmaya başlıyor. Bu, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel’in vizyonunu gösteriyor” şeklinde konuşuyor.

'Erkenstem' dedik, STEM'i okul öncesine taşıdık

Bahçeşehir Üniversitesi BAUSTEM işbirliği ile okul öncesi ve ilkokul kademesinde erkenSTEM uygulamasını hayata geçirdiklerini anlatan Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu, “Türkiye’de STEM eğitimi sadece lise ve ortaokul seviyesinde uygulanıyor. Biz erkenSTEM ile okul öncesi ve ilkokul öğrencilerimize ezbercilikten uzak, analitik düşünmeyi destekleyen bir eğitim veriyoruz. Her dönem iki tema üzerinden projeler yapan öğrenciler fen, teknoloji, mühendislik ve matematik öğrenirken aynı zamanda meslekleri de tanıyor” diyor.

Eğitim sisteminin 'başarısını' toplum belirler

Sınavlardaki başarı ya da başarısızlığın eğitim sisteminin başarı ya da başarısızlığı olarak kabul edilemeyeceğini belirten Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu, “Gelişmiş ülkeler bilgiyi günlük hayatta kullanabilen bireyler yetiştiriyorlar. Biz, sınav başarısını eğitim çıktısı olarak gördük. Toplumun geldiği noktanın başarısı, eğitim sisteminin başarısı ya da başarısızlığını gösterir. Eğitim sisteminin kazandırdığı beceri ile bu beceriyi kullanarak bilgiye erişen, bilgiyi kullanan, bunu üretime dönüştüren bireyler yetiştirmeliyiz” ifadesini kullanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir