Türkiye’nin üçüncü açık öğretim fakültesini kuracağız
Dicle Vadisi, meyvecilik, hastane kampüsü, tüp bebek merkezi gibi bir dizi projeleri olduğunu belirten Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Diyarbakır'a Türkiye’nin 3'üncü açık öğretim fakültesini de kazandıracaklarını ifade etti.
Mahir SOLMAZ
DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, kentte daha önceden üniversite ile ilgili oluşmuş negatif algının değiştirilmesi için yoğun çaba harcayacaklarını, öncelikli hedefl erinin öğrenci sayısını 100 bine çıkarmak olduğunu belirterek, Türkiye'nin 3'ncü açık öğretim fakültesini kuracaklarını söyledi.
Dicle Üniversitesi'nin 30 bin öğrenci, 3600 civarında kadrolu akademik ve idari elemanı olduğunu kaydeden Gül "Üniversite, sunmakta olduğu öğretim hizmetleri dışında bin 500 yataklı Araştırma Hastanesi ile, mevcut hastane kompleksiyle aynı zamanda bölgenin sağlık merkezi konumundadır. Üniversite Araştırma Hastanesi'nde verilen üst düzeyde sağlık hizmeti sayesinde bölgedeki vatandaşlarımız çok önemli sorunlar dışında büyük merkezlere gitmenin maddi ve manevi külfetinden kurtulmuşlardır. Dicle Üniversitesi, bölgede ihtiyaç duyulan hemen her alandaki meslek elemanlarını yetiştiren, ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yapan ve bölge ekonomisine yönelik projeler üreten devletimizin bölgedeki en önemli kurumlarından biridir" ifadesini kullanadı.
Projeler konusunda bilgiler veren Gül, Diyarbakır'ın elma, armut, ayva, ceviz, badem gibi meyve ihtiyaçlarını karşılamak için 5 bin dönüm alan üzerinde bir meyvecilik projesini de hayata geçireceklerini vurgulayarak, "Ayrıca yine anaokulundan başlamak üzere, ilk, orta ve liseden oluşan temel eğitim kampüsü kuracağız. Bu hizmeti de üniversite vakfi bünyesinde gerçekleştireceğiz" dedi.
Bir çok yeni bölüm açarak öğrenci sayısını 100 bine çıkarmayı amaçladıklarını aktaran Gül, "Türkiye'nin üçüncü açık öğretim fakültesini kuruyoruz. Bunun yanı sıra teknik meslek yüksek okulları bünyesinde 11, mühendislik fakültesi bünyesinde 11, eğitim fakültesi bünyesinde Arapça öğretmenliği ve yeni kuracağımız açık öğretim fakültesi bünyesinde ise tüm bölümler olacak. Bir de dil merkezi projemiz var. Yani bilinen adı ile Tömer kuracağız. Hastane kampüsü projemiz var. Son derece modern ve akıllı binalardan oluşmuş, bir merkezi hastane, 200 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi ve diş hekimliği fakültesi hastanesi içinde olacak bir sağlık kampüsü.. Ayrıca sağlık meslek yüksek okulu ve eczacılık fakültesini de içinde barındıracak bir kampüs" şeklinde konuştu.
Dicle Vadi Projesi'ni çok önemsiyoruz
Dicle Vadi Projesi'ni çok önemsediklerini dile getiren Gül, "Bu projenin kente her alanda çok fazla katkısı olacak. Kent imajına büyük katkılar sunacağını düşündüğümüz bir proje. "Projenin amacı, Dicle Nehri'ni dünyada bulunan diğer emsallerine uygun olarak tarih kültür ve doğa turizmine kazandırmak istiyoruz. Dünya Kültür mirası olan Hevsel Bahçeleri'ni dünyaya tanıtmak, tarihin ilk tarım alanı olarak tescilini sağlamak istiyoruz. Hevsel Bahçeleri'ndeki bitki örtüsü, hayvan çeşitliliği ve sayısız kuş türünün turizme kazandırılmasını sağlamak amacındayız. Dünya Kültür Mirası olan tarihi Diyarbakır Surları'nın tanıtılması ve turizme kazanılmasını sağlamak istiyoruz. Ayrıca, proje kapsamında tarihi ve çevresel dokuya zarar vermemek için bu alanlarda hiçbir şekilde kalıcı betonarme yapı ve doğaya uyumsuz madde kullanılmayacak" açıklamasını yaptı.
Tüp bebek merkezini 6 içinde hizmete açacağız
Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde 4 yeni cerrahi ameliyathane yaptıkalarını de belirten Gül "Diyarbakır'ın özlemle beklediği , hiçbir sağlık güvencesi olmayanların ve ve SGK'lıların da ücret ödemeden çocuk sahibi olabilecekleri tüp bebek merkezini de 6 ay içinde hizmete sunacağız. Ayrıca mevcut poliklınikler komple yenilenecek. Her doktora bir poliklinik verilecek. Mevcut temel bilimler binasını da yine polikliniğe dönüştüreceğiz. Temel bilimler için ise yeni morfoloji binası yapılacak" dedi.
Atçılık Yüksekokulunda felçliler için merkez kuracağız
Öğrenci merkezlerini de hizmete açacaklarını aktaran Talip Gül, "Öğrencilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir merkez kurduk. Yakında hizmete girecek. Yeni stadımız ve spor kompleksimiz hizmete girecek. Teknokentte yönetim yapısını değiştiridik. İş insanları ile üniversitemizi birleştireceğiz." diye konuştu.
Atçılık meslek yüksekokulu için de başvuru yaptıklarını vurgulayan Gül, "Bu projemizi veterinerlik fakültesi içerisinde hayat geçireceğiz. Bizim için çok önemli olan bir detay da bu okulumuzun içerisinde felçli çocuklarımız için rehabiltasyon merkezi olacak" dedi. Prof. Dr. Talip Gül, bin dönüm alan üzerinde hastanenin tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak güneş enerjisi santrali kuracaklarını aktararak, "Proje hazır. İlgili kurumlara başvuru yapacağız" ifadesini kullandı.
Üniversitenin temelleri 1966'da atıldı
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Dicle Üniversitesi'nin, 1966 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak Diyarbakır Tıp Fakültesi'nin açılmasıyla ilk temellerinin atıldığını,1974 yılında ise Fen Fakültesi'nin açılışı ile kuruluşunun tamamlandığını söyledi.
Diyarbakır'ın doğusunda 27 bin dekar alan üzerine kurulan üniversitenin bünyesinde 14 fakülte, 4 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu ve 4 enstitüsü, merkezi kütüphane, Merkez Araştırma Laboratuvarı, teknokent, 24 araştırma ve uygulama merkezi ve kongre merkezi ile öğrencilerine çağdaş eğitim olanaklarını sunduğunu kaydeden Gül, "Köklü bir üniversite olan Dicle Üniversitesi, adını Mezopotamya ovalarını sulayan Dicle Nehri'nden almıştır. Merkez kampüsün yer aldığı Diyarbakır dışında, Diyarbakır'ın Ergani, Çermik, Çüngüş, Bismil ve Silvan ve Kulp ilçelerinde de yüksekokulları mevcuttur"dedi.