Türkiye yurtdışına öğrenci göndermede 11'inci sırada

Türk öğrenciler yurtdışında en çok sırasıyla ABD'de, İngiltere'de, Fransa'da, Avustralya'da ve Almanya'da eğitim görmeyi tercih ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk öğrencilerin üniversite eğitimini yurtdışında alma tercihi son yıllarda büyük bir artış gösterdi. Yapılan araştırmalara göre Türkiye, yurtdışına öğrenci gönderen ülkeler sıralamasında 11'inci.

Son yıllarda yurtdışında okumak isteyen öğrencilerin sayısında büyük artış yaşandı. UNESCO'nun verilerine göre Türkiye, yurtdışına öğrenci gönderen ülkeler sıralamasında 11'inci sırada ve tırmanış sürüyor. Türk öğrenciler yurtdışında en çok sırasıyla ABD'de, İngiltere'de, Fransa'da, Avustralya'da ve Almanya'da eğitim görmeyi tercih ediyor. 

Yurtdışında eğitim için gerekenler

Yurtdışında eğitim görmek ve yeni bir hayata başlamak için öğrencilerin gerekli planlamaları da yapması gerekiyor. Öğrencilerin herhangi bir sorun yaşamaması için danışmanlık hizmeti veren Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Genel Müdürü Gökmen Özdemir, üniversitelerin öğrencilerden, yabancı dil yeterliliğini gösteren sınav sonuç belgelerini, lise eğitiminde alınan derslerin ve genel not ortalamasının dökümünü, İngilizce hazırlanmış özgeçmiş ve niyet mektubunu istediklerini belirtiyor. 

Üniversitelerle ilgili bilgi 

Bazı bölümlerin bilgi ve yetenek sınav sonuçlarını da talep ettiğini ifade eden Gökmen Özdemir, “Endless Abroad olarak danışmanlarımızın tercihleri için kapsamlı bir araştırma gerçekleştiriyoruz. Bu araştırmada üniversitenin eğitiminde YÖK tarafından tanındığından emin olunması en önemli nokta oluyor. Sonrasında üniversitelerin dünya sıralamalarında ilk 500'de (veya ilk 750) yer alıp almadığına bakarak eğitim kalitesi hakkında bilgi veriyoruz. Bazı üniversiteler genel sıralamada üst sıralarda olamayabiliyor ama adayın okumak istediği bölüm açısından çok başarılı olabiliyor. Bu nedenle üniversitelerin dünya genel sıralamasında ve ilgili bilim alanında hangi sırada olduğunu inceleyerek kendilerini bilgilendiriyoruz” diyor.