Tercih rehberinde yapay zekâ ile ilgili bölümler ilk kez yer buluyor

Üniversiteye yerleşecek adaylar için tercih rehberinde ülke genelinde duyulan ihtiyaç doğrultusunda bazı bölümlerde bu yıl kontenjan azaltılma yoluna gidilirken; yapay zekâ, makine öğrenmesi, büyük veri analistliği gibi güncel gelişmelerle ilgili bölümler rehbere ilk kez girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Üniversiteye yerleşecek adaylar için tercih rehberinde ülke genelinde duyulan ihtiyaç doğrultusunda bazı bölümlerde bu yıl kontenjan azaltılma yoluna gidilirken; yapay zekâ, makine öğrenmesi, büyük veri analistliği gibi güncel gelişmelerle ilgili bölümler rehbere ilk kez girdi.

 Yükseköğretim Kurumları Sı­navı (2024-YKS) sonuçları­nın açıklanmasının ardın­dan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, 2024- YKS Yükseköğretim Programla­rı ve Kontenjanları Kılavuzunu ön bilgi amacıyla yayımlandı. Aday­ların tercih süresinde ÖSYM’nin internet adresinden yeniden ya­yımlanacak kılavuzu dikkatle in­celemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gereki­yor. Ayrıca kılavuza göre tercihler 25 Temmuz ile 2 Ağustos tarihle­rinde yapılacak. YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kaza­nan adaylar, kayıt işlemlerini 19-23 Ağustos’ta yapacak, elektronik ka­yıtlar ise 19-21 Ağustos tarihlerin­de alınacak.

YKS sonuçlarının açıklanmasıy­la adayların tercih telaşı başladı. Adayların puana değil, sıralamala­rına göre tercihte bulunması gerek­tiğine dikkat çekilirken, YKS ter­cihlerinde geçen yılın sıralamala­rı önemli bir faktör olarak dikkate alınmalı. Daha detaylı incelemeler için güncellenen YÖK ATLAS veri­lerine göz atılmalı.

Adaylar tercihlerinde isteklerine odaklanmalı

YKS tercihlerinde adaylar, en faz­la 24 tercihte bulunabilecek. Aday­ların tercihlerinin baştan birka­çını "puanım yeterli olmayabilir" endişesine kapılmadan, sadece il­gisini göz önüne alarak belirlemeli, buralara en çok istenen program­lar yazılmalı. Ancak, kazanılsa dahi kaydolmak istenmeyen bir progra­ma tercih listesinde yer vermeme­li. Adayların tercih listelerindeki programların sırasının istek sıra­larına uygunluğu kontrol edilmeli.

Üniversitelerde bu yıl toplam 1 milyon 58 bin 345 kontenjan bu­lunuyor. Bu yıl 8-9 Haziran’da dü­zenlenen 2024-YKS’ye 3 milyon 120 bin 870 aday başvurdu. Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) 2 milyon 819 bin 362, Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) 1 milyon 776 bin 496, Yaban­cı Dil Testi’ne (YDT) ise 171 bin 90 aday girdi.

Yapay zekâ ile ilgili bölümlere ilk kez yer veriliyor

Yapay zekâ, yapay zekâ çözümleri, dijitalleşme ve büyük veri alanların­da insan kaynağına duyulan ihtiya­cın giderek artıyor. Söz konusu alan­larda oluşan ihtiyacı karşılamak için YÖK, yeni lisans ve ön lisans prog­ramlarının açılacağını bildirmişti.

Adaylar bu sene ilk kez yapay zekâ, yapay zekâ çözümleri, dijitalleşme ve büyük veri alanlarıyla ilgili bö­lümleri seçebilecek. Ayrıca istihdam odaklı yeni programlarla üniversi­telere ilave kontenjanlar verilirken diğer taraftan mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve te­mel bilimlere özgü bazı programlar­da eğitim öğretim kalitesini yükselt­mek amacıyla piyasa beklentilerinin üzerinde mezuniyete yol açan kon­tenjanlarda Türkiye genelindeki ih­tiyaçlar doğrultusunda yeni düzen­lemeler yapıldı.

Öğretim elemanla­rı sayısı, derslik ve benzeri kapasite dikkate alınarak bazı programlarda kontenjan düşürülmesi yoluna gi­dildi. Bu sene kılavuzda devlet üni­versitelerindeki ikinci öğretim prog­ramlarına kontenjan tanımlanmadı. Kapatılan programların kontenjan­larının aktarıldığı, yaklaşık bir mil­yon kontenjanın yeni programlara tanımlandığı bildirildi.

Depremzedelere özel kontenjan uygulamasına devam edildi

Depremzede adaylar, 34 yaşını ta­mamlamış kadınlar, şehit eş ve ço­cukları, gazi eş ve çocukları ile gazi olan adaylar genel kontenjan (ön­celikle) ve diğer kontenjanlar göz önünde tutularak merkezi yerleş­tirmeyle yerleştirme puanlarının elverdiği en üst tercihlerine yerleş­tirilecek. Adaylar için ayrılan kon­tenjanlar sınırlı olduğundan, ter­cihlerinin tümünü çok istenen programlar arasından yapanlar pu­anlarının yüksek olmaması duru­munda hiçbir programa yerleşeme­yebilecekler.

Başarı sıralaması bazı alanlarda sürüyor

 Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli en düşük başarı sırası koşu­lu uygulaması sürüyor. Buna göre bu yılki hukuk program­larına yerleştirme işlemlerin­de EA en düşük 125 bininci, mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 300 bininci, mimar­lık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 250 bininci, tıp programlarına yer­leştirme işlemlerinde SAY en düşük 50 bininci, öğretmenlik programlarına yerleştirme iş­lemlerinde ilgili puan türünde en düşük 300 bininci, eczacılık programlarına yerleştirme iş­lemlerinde SAY en düşük 100 bininci, diş hekimliği program­larına yerleştirme işlemlerin­de SAY en düşük 80 bininci olmak gerekecek.

Bu yıl ilk kez Türkiye Yeterlilikler Çerçeve­si (TYÇ) logosu yer alıyor. TYÇ logosu, diplomaların yurt dı­şında daha hızlı tanınmasına ve istihdam imkânlarının artır­masına olanak tanırken, yük­seköğretim staj yeterlilikleri­nin ve yurt dışında geçirilen öğrenim dönemlerinin kaza­nımlarının karşılıklı doğrudan tanınmasında, yatay ve dikey öğrenci hareketliliğinde de ko­laylık sağlıyor.