Tarım ve ticaret merkezi Salihli’den eğitim atağı
Manisa’nın Salihli ilçesi, eğitim konusunda da atağa kalktı. Celal Bayar Üniversitesi’ne bağlı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin de bu yıl eğitime başlayacağı Salihli, ticaretten sonra eğitimde de bölgenin merkezi olmayı hedefliyor.
Beyza COŞKUNTÜRK
Geçmişten bu yana çevre ilçelerin ticaret merkezi konumunda bulunan Salihli, özel ve kamu hastanesi sayısının artması ile bu özelliğini sağlık turizmine de taşıdı. Salihli, son yıllarda da açılan ve açılacak olan okullarla bölgenin eğitim merkezi olma yolunda ilerliyor. Son 2 yılda ilçede 6 özel okul açıldı, 2 tanesi de yolda. Binası tamamlanan Celal Bayar Üniversitesi’ne bağlı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi de bu yıl eğitime başlayacak.
Salihli’nin tarım ve ticaret merkezi olduğunu dile getiren Salihli Ticaret Odası Başkanı İbrahim Yüksel, “Salihli ve çevresindeki 8 ilçede yaşayan 500 bin dolayındaki nüfus ticaret için ilçemizi tercih ediyor. Salihli’de ticaret bu anlamda gelişmiş bir konumda. Kula ve Selendi ilçeleri de bizim odamızın sorumluluğunda. Kula, Selendi, Alaşehir, Sarıgöl, Köprübaşı, Ahmetli, Demirci, Gölmarmara üçgeninde 9 ilçenin ortasındayız. Bu da ilçenin ticari hayatına olumlu yansıyor” dedi.
Salihli de ekonominin hareketliliğinde sağlık turizminin de etkisi olduğunu dile getiren Yüksel, “Sağlıkta da merkez konumundayız. 3 büyük özel hastanemiz ve dal merkezlerimiz var. Bunlar devlet hastanesiyle beraber günde yaklaşık 5 bin kişiye hizmet veriyorlar. Bunların 2 bini diğer ilçelerden geliyor. Sabah tahlil yaptırıyorlar, öğlen tahlil için beklerken o 3-4 saatte şehrin ekonomisine katkıda bulunuyorlar” diye konuştu.
“Eğitimin de merkezi olacağız"
Salihli’nin 3T olarak ifade edilen tarım-ticaret turizm sektörlerinden ilk ikisinde elde ettiği başarıyı turizmde yakalayamadığını belirten Yüksel, “Biz de bunun yerine sağlık ve eğitimi koymayı hedefledik. Sağlıkta belli bir noktaya geldik. Eğitim konusunda yatırım yapmaları için de iş adamlarımıza sürekli çağrıda bulunduk. Çeşitli çalışmalar yaptık. Bunun sonucunda son iki yılda ilçemizde 6 tane özel okul açıldı. Bu sene de 2 tane kampüsü olan özel okul açılacak. Bunlar anaokulundan fen lisesine kadar eğitim veriyorlar. Eğitim kalitesi de oldukça yüksek. Bir okulumuzun, ilk 3 binde 13 öğrencisi var” dedi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binası bitti
Salihli’deki eğitim kurumlarına üniversiteyi eklemek için yaptıkları çalışmaların da olumlu sonuçlandığını vurgulayan Yüksel, “4 yıllık fakültemizin yarım kalmış binası vardı. İlçedeki 17 kurumun desteği ve Ankara’dan aldığımız yardımla binayı tamamladık. Eğitime bu yıl başlayacağız. Celal Bayar Üniversitesi’ne bağlı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olacak. Bu sene sadece Maliye bölümü açılacak. 60 kişilik kontenjanı olacak. Seneye 6 bölüm gelecek. 7 bölümle Salihli de üniversitemiz de kurulmuş olacak” diye konuştu.
Yurtlara yatırım yapın
2 yıllık meslek yüksekokulunun bir şehre katkı sağlamak için yetersiz olduğunu söyleyen Yüksel, “4 yıl için gelen çocuklar hem ekonomiye hem kültüre katkı sağlıyorlar. İlçemizdeki 6 özel okulun mevcudu yaklaşık 3 bine yakın. Bu sene de inşaatı bitmekte olan 2 özel okul eğitime başlayacak. Üniversite açıldığında bu sayı 5 bin öğrenciye ulaşacak. Tüm bölümler açıldığı zaman sadece üniversiteden beklentimiz 5 bin. Eğitim için de diğer ilçelerden gelen öğrenciler var. Meslek yüksekokulunun yanında 510 kişilik kız öğrenci yurdu bulunuyor. Erkek öğrenci yurdu da yapılacak. İş adamlarından talebimiz yurtlara yatırım yapmaları” dedi.
Sart harabalerinin işletmesi TÜRSAB'ta, rehber bile yok
Salihli Ticaret Odası Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli’nin çok büyük bir turizm potansiyeli bulunduğunu belirterek, “Ancak bunu yeterince değerlendiremiyoruz. Bu sadece ilçemizin değil Manisa’nın da bir sorunu. Paranın ilk basıldığı yer olan Sart Harabeleri’ni yeteri kadar tanıtamıyoruz. Yeterli turist gelmiyor. Otel başta olmak üzere turistin alışveriş, yeme içme gibi ihtiyaçlarını karşılayacak tesislerimiz yetersiz.
Harabelerin işletmesi TÜRSAB’a verildi. Rehber bile yok. 7 kutsal kiliseden biri Sart bölgesinde bulunuyor. İlçemizde 26 bin yıllık ayak izleri, Kız Köprüsü, Kula da Peri Bacaları, Kula Tarihi Evleri, Kula Jeoparkı gibi turistik zenginliklerimiz var. Turizm sektörüne yatırım yapılmıyor. İş adamlarınıza sürekli söylüyoruz, ama insanların endişeleri var. Turizmi yabancı turiste açmamız lazım. Bir türlü aşamadık.
Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin büyük gücü var. Onlar turizmi canlandırmak için bir şeyler yapabilirler” şeklinde konuştu. Oda olarak “Görülmeye Değer Kent: Salihli” adıyla bir proje başlattıklarını anlatan Yüksel, “İzmir’den, Selçuk’tan haftasonları otobüs bedeli tarafımızdan karşılanmak üzere Salihli’ye turist getiriyoruz. Sart Harabeleri’ni, Kurşunlu Kaplıcaları’nı geziyorlar; sonra şehir merkezini geziyorlar. Şehrin ekonomisine katkı sağlıyorlar. Gelenlere anket çalışması yapılıyor. Güzel dönüşler alıyoruz. Onların gördüğü, şehirde yaşayanların göremediği birçok şey oldu” dedi.
"500 kişiye girişimcilik eğitimi verdik"
İstihdam yaratmak ve göçü önlemek için KOSGEB ile birlikte girişimcilik kursları düzenlediklerini söyleyen Yüksel, “Şu ana kadar 21 kurs açtık ve 590 gencimize sertifika verdik. Bunların yaklaşık 80 tanesi kendi iş yerlerini açtılar. Bu arkadaşlarımız şu an toplamda 450-500 kişiye istihdam sağlıyorlar. Bu da göçün önlenmesine katkı sağlıyor. Ailelerin parçalanmasını önlüyoruz. Salihli çok göç vermiyor. Sağlıklı büyüyen bir kentiz. Nüfusumuz her yıl 1000 civarında artıyor” şeklinde konuştu.