Sınav sistemindeki değişiklikler kaliteyi artırmaya yönelik
Erel, ÖSYS'deki değişikliklerin donanımlı ve ne istediğini bilen bir nesil yetiştirmek amacıyla yapıldığını söyledi.
Yüksek Öğrenim Kurumu'nun 2014 yılından beri kaliteyi artırmaya yönelik tedbirler aldığını ifade eden Atılım Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Müdürü Eftal Erel önce hukuk ve tıp fakülteleri için daha sonra da mühendislik ve mimarlık fakülteleri için getirilen başarı sıralamalarını getirilmesini anımsatarak bu tedbirlerin donanımlı ve ne istediğini bilen bir nesil yetiştirmek amacıyla alındığını ifade etti.
Öğretmenliğe getirilen 240 bin başarı sıralamasını da değerlendiren Erel, bu kararı çok doğru bulduğunu söyleyerek şunları kaydetti: "Öğretmenlik mesleğinde, mezun sayısının çok olmasına karşın istihdamının az olmasıyla atanamayan öğretmenler diye bir tanımlama oluştu. Bu sebeple öğretmenlik mesleği kolay ulaşılıp okunabilen, sonrasında atanamayan, bir meslek olarak anlaşıldı. Bir dönem öğrenci sayısının çokluğundan ve atanamayan öğretmenlerden dolayı eğitim fakültelerinin kapatılması konuşuyorken, şimdi öğretmenlik için başarı sıralamasını konuşuyor olmak ilerisi için oldukça olumlu bir gelişme. Bu değişiklik ile öğretmenlik mesleğinin her açıdan kalitesi artacak ve mesleğin toplumsal imajı tekrar hak ettiği yere gelecektir."
Kısa cevaplı sınav sistemi PISA sonuçlarını iyileştirmeye yönelik
Yeni sınav sisteminde olacak açık uçlu ve kısa cevaplı soruları da yorumlayan Erel değişikliği yaklaşık 3 hafta önce açıklanan Uluslararası Öğrenci Performansı Değerlendirme (PISA) 2015 raporunda Türkiye'nin matematik ve temel bilim olan fizik ve kimyadaki gerileyen başarısını artırmak açısından alınmış bir tedbir olarak gördüğünü ifade etti.
YGS puanı ile öğretmen olmak artık mümkün değil
Kalitenin artması için rekabetin artması gerektiğini savunan Erel ÖSYS kılavuzundaki puan türleri değişikliklerine ilişkin "Meslek ve imam hatip liseleri ek puan sayesinde YGS ile ya da sınavsız geçiş haklarıyla üniversiteye yerleşebiliyorlardı. Ancak değişiklikle, YGS'den giriş yapılabilecek öğretmenlik ve ilahiyat gibi bazı bölümlerin puan türleri değiştirilerek LYS'ye dönüştürüldü. Mesleki ve teknik liselerden mezun olanların ön lisans programına sınavsız giriş haklarına da sınırlama getirildi. Öğrenciler artık daha çok çaba sarf edecek ve daha fazla rekabetin içinde olacak. Tüm bunlar da kaliteyi artıracaktır" yorumunda bulundu.