SEV'den 1.5 asır sonra İstanbul'da yeni lise

Sağlık ve Eğitim Vakfı, 1.5 asır sonra 70 milyon yatırımla SEV Amerikan Koleji'ni açtı. Okul, Çekmeköy’de 18 bin 500 metrekarelik kampüse kuruldu. Kampüs her noktadan gün ışığı alıyor, çocuklar sınıf kapısından koridora değil doğrudan bahçeye çıkıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

kezban_karaboga-016.jpg

Kuruluşları 1800’lü yıllara uzanan Üsküdar, İzmir ve Tarsus Amerikan kolejlerinin bağlı olduğu Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV); 1.5 asır sonra ilk kez yeni bir Amerikan Koleji açtı. 70 milyon lira yatırımla hayata geçirilen SEV Amerikan Koleji (SAC), İstanbul Çekmeköy’deki 18 bin 500 metrekarelik kampüse kuruldu. Sağlık ve Eğitim Vakfı’na bağlı liselerin dördüncüsü olan SAC, en az 600 öğrenci kapasitesine sahip. 

TEOG, kontenjanımızı artırdı 

SEV olarak yeni bir lise için yatırım kararı almalarını “Artık zamanı gelmişti” şeklinde açıklayan SEV Amerikan Koleji Başdanışmanı Whitman Shepard, “Ben 33 yıldır Türkiye’de çalışıyorum. SEV’in de eğitim sektöründe köklü tecrübesi var. Ayrıca bizim verdiğimiz eğitim sistemine inanılmaz bir talep var. Bu nedenle mütevelli heyetimizden böyle bir lise yatırımı kararı çıktı” dedi. Okul ile ilgili yatırım miktarının sürekli arttığını belirten Mr. Shepard, “Burada büyük bir arazimiz daha var. Gelecek sene orada spor kompleksi yapacağız. Vakfımız, Üsküdar ve İzmir’de de yatırımlarını sürdürüyor” diye konuştu. Kontenjanlarının dolduğu bilgisini veren Whitnakille öğrenci aldıklarını söyledi. Mr. Shepard, “Hazırlıkta 120 öğrencimiz var. 9’uncu sınıfa nakil açtık. SEV’in ortaokulundan mezun olan öğrencilerimizden, not ortalaması 75 ve üzeri olan öğrencilerimizin bize gelme hakkı vardı. Oradan gelen bir grubumuz oldu. TEOG ile öğrenci aldık. Kontenjan artırmamıza sebep oldu" değerlendirmesinde bulundu. 

Başta dışarıdan gelen öğrenciler için 20 kişilik kontenjan açtıklarını ancak gelen yüksek talep nedeniyle kontenjan artırdıklarını vurgulayan Mr. Shepard, “Dışarıdan gelen öğrenci sayısını 70 kişiye çıkardık. Yani 90 öğrencimizi TEOG ile aldık. 30 öğrencimiz içeriden gelen öğrenci oldu. Sistem eylül ayına kadar izin verdiği için hala talep var. Ayrıca 9’uncu sınıfımıza açtığımız sınav ile de öğrenci aldık. 7 tane hazırlık sınıfımız olacak ama kontenjan artırabiliriz” dedi. 

Iowa fuarından öğretmen 

Okuldaki öğretmenlerin kadrolu olarak çalıştıklarını belirten, dört kuşaktır Sağlık ve Eğitim Vakfı kurumunda çalışan, ismiyle müseamma “Efsane Müdür” Mr. Shepard, yabancı öğretmenleri bulmak için yurtdışında yapılan öğretmen fuarlarına gittiğini söyledi. Mr. Shepard şöyle konuştu: “Yabancı öğretmen bulmak için, Amerika ve Kanada’da öğretmen fuarları yapılır. Bu fuarlara öğretmenler ve okullar giderler. Mülakatlar yaparsınız. Boston, Iowa ve San Francisco’ya gittim. Oradan, 3 öğretmenimizi bulduk. Bu şekilde öğretmenlerimizin yüzde 45’i yabancı. Bu öğretmenlerimizin de yüzde 90’ının anadili İngilizce” dedi. 

Ders zili çalmasın istiyoruz 

Ders dağıtım sistemini ve sınıf geçme sistemini değiştirdiklerini aktaran Mr. Shepard buna ilişkin önemli ayrıntılar paylaştı. Mr. Shepard, “Öğrencilerimiz hazırlık sınıfında İngilizce’ye ek olarak Fransızca, Almanca veya İspanyolca programlarından birini seçebilecek. Bu, 11 ve 12’de de seçmeli olarak alınabilecek. Görsel sanatlar ve müzik dersleri de hazırlık sınıfında 2’şer saat alınabilecek” diye konuştu. SAC Okul Müdürü Elvan Tongal ise özel eğitim kurumlarında 20 yıl çalışmış, tecrübeli bir tarih öğretmeni. SAC’ın açılışı ve birikimini köklü bir kuruma aktaracağı için heyecanlı. Mr. Shepard gibi kampüsteki her ayrıntıyla ilgileniyor. Sosyal etkinlikleri okul saatinin içine yedirdikleri bilgisini veren Tongal, “Haftada bir gün 70 dakikalık bir öğlen aramız var. Diğer günler 55 dakika aralarımız var. Okulumuz 8’de başlıyor, 3.20’de bitiyor. Cuma günleri 13.30’da bitiriyoruz. Dahası ders saati bitiminde zil olmasın istiyoruz. Çocuk takip edecek. Bunu yapan okullar da var zaten. Denemeyi düşünüyoruz. Yapabilirsek iyi olur” şeklinde konuştu. 

Öğretmenler ve öğrenciler için ayrı, ayrı oryantasyon programları uyguladıklarını aktaran SAC Okul Müdürü Elvan Tongal, “Hep beraber takım oyunları oynadık. Biz müzikle kaynaştık. Perküsyon çaldık. Bir şarkıyı beraber besteledik. Aynı detaylı çalışmayı öğrencilerimizle de yaptık. Öğretmenlerimizin hepsi için uluslararası bakalorya programına da başvuracağız” dedi. 

Burslu öğrenci sayısı artacak 

SEV Amerikan Koleji Başdanışmanı Whitman Shepard ve SAC Okul Müdürü Elvan Tongal, burslu öğrenci sayısını da artımayı istediklerini belirttiler. Konu hakkında ayrıntılı bilgi veren Mr. Shepard, “Milli Eğitim Bakanlığı burslu öğrenciler için bütçenizin yüzde 3’ünü ayırın diyor. Biz, yeni okul açtığımız için yüzde 7 burslu öğrenci düşünüyoruz. Bizim 2 tane bursumuz var. Biri başarı bursu var, biri de Maddi Destek Bursu. Vakıf olduğumuz için daha fazla öğrenciye ulaşmak istiyoruz. Bu, bütün okullarımızın hedefi.

Raftaki kitaba öğrenci karar verecek 

•En az 600 öğrenci kapasitesine sahip lisede çok büyük bir kütüphane var. Burası, bence kampüsün en etkileyici yeri. Bu kütüphaneye başlangıç kitapları okul tarafından konulacak, kütüphanenin ne tür kitaplarla doldurulması gerektiğine öğrenciler karar verecek. 
•Okulda, Fizik, Kimya, Biyoloji gibi özel laboratuvarlar hizmete sunulacak. 
•SEV Amerikan Koleji’nin binası, mimarisiyle “Concept- Visionary Architecture” ödülünü almış. Bina, her noktadan doğal gün ışığı alıyor. Çocuklar, sınıf kapısından koridora değil doğrudan bahçeye çıkıyor. 
•Okulda açık teneff üs alanları, iç avluları, tepe ışıkları da önemli ayrıntılar olarak göze çarpıyor

Üniversite ve huzurevi yatırımları masaya geliyor 

Sağlık ve Eğitim Vakfının (SEV) gelecek dönem yatırımları hakkında bilgi veren SAC Başdanışmanı Mr. Whitman Shepard, “İlerde belki ilkokul yatırımı olabilir. Ayrıca arada bir masaya üniversite yatırımı geliyor. Bu, uzun vadeli bir yatırım. Başka bir fikir, Sağlık ve Eğitim Vakfı mezunlarımız için huzurevi yatırımı. Enteresan bir yatırım olabilir. Mezunlarımızın hepsinin maddi durumu iyi değil. Buradan mezun olanlar yalnız kalmasın istiyoruz. Bunun gibi pek çok fikir var” diye konuştu.

SAC’ın felsefesi neye dayanıyor?

Mr. Shepard, SAC’ın 3 temel anlayışla hareket ettiğini belirtiyor. Shepard, 'Bize empati, anlayış ve esneklik gerekiyor. Ayrıca "Kendinize, çevrenize ve dünyaya saygılı olun" diyoruz. Bütün kurallar, bu 3 kural etrafında şekilleniyor. Başka kurala gerek yok' diyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir