Sakarya Üniversitesi, öğrenci sayısında 100 bine gidiyor
Türkiye’nin en kalabalık üniversitelerinden Sakarya Üniversitesi öğrenci sayısında 100 bine gidiyor. Üniversitenin ön lisans düzeyinde 30 bin, lisans düzeyinde 45 bin öğrencisi var. Fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarına bağlı tam 648 farklı programda eğitim veriyor.
Sakarya Üniversitesi, Türkiye’nin en kalabalık üniversitelerinden, 93 bin 195 öğrencisi var. Bu rakamı duyunca şaşırdım. Nasıl olur? Bu kadar öğrenci nasıl yönetilir? Hikâyesi ilginç. Sakarya Üniversitesi’nin çekirdeği 1970 yılında açılan ‘Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu’. Bu okul, 1971 yılında ‘Sakarya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’ne dönüşüyor, 1982-1992 yılları arasında İTÜ’ye bağlı bir fakülte olarak eğitim veriyor ve Sakarya Üniversitesi 1992 yılında resmi olarak kuruluyor. Yani üniversitenin 1970’ten bu yana oluşturduğu bir kurumsal kimliği var. İstanbul’a yakın olması sebebiyle ağırlıklı İstanbul, Bursa ve Kocaeli’nden öğrenci çekiyor. Sakarya’nın Taraklı, Karapürçek, Söğütlü ilçeleri dışındaki bütün ilçelerde Meslek Yüksek Okulları (MYO) yani ön lisans programları var. Öğretim üyesi sayısı 957. Bünyesindeki beş enstitü, 16 fakülte ve 15 MYO’da 648 farklı program var. Şu da ilginç: EFQM yani Avrupa Mükemmellik Ödülü’ne sahip tek devlet üniversitesi. Bu özellikleri ile 90 sonrasında kurulan üniversiteler arasından sıyrılıyor. Fakat asıl haberi Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaff er Elmas veriyor. Prof. Elmas, “Türkiye’de öğrenci sayısı bakımından ilk beşteyiz. Üniversitemize her yıl artan bir talep var. Bu yıl kabul edeceğimiz lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile birlikte öğrenci sayımız 100 bine dayanıyor” diyor. Yönetsel anlamda iyi bir sistem kurduklarını anlatan Prof. Elmas, “İyi bir de altyapımız var. Akıllı üniversite sayılabiliriz. Sakarya Üniversitesi 1-2 sene içinde daha önemli bir konuma gelecek” şeklinde konuşuyor.
Hedeflerinin ilk 15 üniversite içinde yer almak olduğunu ifade eden Rektör Elmas, “110 üniversite arasından 10 tane araştırma üniversitesi seçilecek. Bizim de içinde bulunduğumuz 25 üniversite finale kaldı. ‘Araştırma Üniversitesi’ olmaya adayız. Araştırmacı potansiyelimiz yüksek. Eğer ilk 10 içinde yer alırsak artık ‘Sakarya üniversitesi Araştırma Üniversitesi’ olarak anılacağız” ifadesini kullanıyor. Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında önemli başarılara imza attıklarını anlatan Rektör Elmas, sanayiye nitelikli ve tecrübeli eleman kazandırmak amacıyla işyerinde tam zamanlı 3+1 ve 7+1 staj uygulamasını başarı ile uyguladıklarını söylüyor.
45 program ECTS’ye akredite
Avrupa Birliği’nce verilen ECTS ve DS etiketlerini ikinci kez alan tek üniversite olduklarını anlatan Prof. Elmas, “45 programımız akredite oldu. Dijital yönetim modeli kurduk ve bununla dünyanın herhangi bir yerinden akredite olabilecek durumdayız. Yeni modelimizle birçok üniversitede aylar süren işlemleri dakikalar içerisinde yapabiliyoruz. Hedefimiz tüm bölümlerimizi akredite etmek. Proje ve yayın sıralamamız üç kat arttı. Sakarya Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisimizin katkılarıyla dış kaynaklı projelerimiz hızla artıyor. Türkiye sıralamasında 70’lerden 25. sıraya geldik” şeklinde konuşuyor.
'Avrupa Büyük Ödülü'ne talibiz'
Üniversite olarak girişimcilik endeksinde 20. sıraya kadar yükseldiklerini anlatan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaff er Elmas, “Birçok dış değerlendirmelerden geçtik. Dünyada yönetim modelleri açısından her sene ödül alıyoruz. Türkiye’de mükemmellik ödülünü aldık. Süreklilik ödülü aldık. Avrupa Kalite Ödülünü aldık. Şimdi Avrupa Büyük Ödülü’ne de başvuruyoruz” diyor.
'Kampüste ortopedik-dental implant üretim merkezi var'
Sakarya Üniversitesi kampüsünde Türkiye’nin ilk Ortopedik ve Dental İmplant Tasarım, Üretim ve Test Merkezi’ni kurduklarını anlatan Prof. Elmas, “Burası 2015 yılında faaliyete geçti. Türkiye’de ticari olarak satılan ortopedik ve dental implantların tasarımı, yüzey kaplama işlemleri, muhtelif performans testleri burada yapılıyor. Türkiye’de henüz bulunmayan Plazma Sprey Kaplama Sistemi, Sterilizasyon ve Temiz Odası gibi üniteler var. Ortopedi doktorlarının yanında Makine, Kimya, Biyoloji ve Metalurji Mühendisliği bölümü öğretim üyeleri ile disiplinler arası bilimsel araştırmalar yürütüyor” diyor.
'Süs bitkileri üretimi için araştırma merkezi kuracağız'
Sakarya’da var olan potansiyelleri değerlendirmek ve yönlendirmek için de çalışmalar yaptıklarını anlatan Prof. Elmas, “Sakarya, süs bitkileri üretimi konusunda yüksek potansiyele sahip bir il. Süs bitkileri üretimi konusunda bir araştırma merkezi kuruyoruz” ifadesini kullanıyor.