Pedagojik formasyona sınırlama getiriliyor
Eğitim fakültelerinde ikinci öğretim dönemi sona eriyor. Üniversiteler verilen pedagojik formasyon kontenjanını azaltılıyor.
YÖK, atanamayan öğretmen sayısı 400 bini bulunca, sayının artmaması, sorunun daha da büyümemesi için önemli bir adım attı.
Buna göre eğitim fakültelerinde ikinci öğretimler kapanacak. Bu yıl sadece 15 bin kişi formasyon alabilecek.
Fen-edebiyat fakültesi öğrencilerinin öğretmen olabilmelerinin önünü açan pedagojik formasyon için ayrılan kontenjan açıklandı.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Twitter hesasından yaptığı açıklamada, kontenjanın 15 bin olarak belirlendiğini belirtti.
Başkan Saraç, şunları söyledi:
“Pedagojik formasyon programlarıyla ilgili bazı çalışmalar yaptığımızı sizlerle daha önce paylaşmıştık.İsteyen herkese pedagojik formasyon belgesi vermek suretiyle gençlerimizi gereksiz bir beklenti içine sokmayı doğru görmüyorum. Bu konudaki nicelik yani kemiyet ile nitelik yani keyfiyet ikileminde tercihimizi “kalite ve nitelikten” yana yapmaktayız.Bu nedenlere bağlı olarak halen yürütülmekte olan Pedagojik Formasyon Programlarının lisansüstü düzeyde uygulanması konusunda Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubumuzca çalışmalar yapılıyor.
Öğretmen Strateji Belgesi de bize bu konuda yol gösterici olacaktır. Söz konusu çalışmalar sonuçlanıncaya kadar, bu programların istihdam odaklı olarak daha sınırlı bir kontenjanla uygulanmasına karar verdik.
Bu dönem, pedagojik formasyon programı açma yeterliliğine sahip üniversitelere tahsis edilen toplam kontenjan 15 bin olarak belirlenmiş. Söz konusu kontenjanın alanlara göre dağılımı, talep ve istihdam dengesi gözetilerek üniversitelerin ilgili kurullarınca yapılacak. Bu kararın öğrencilerimize hayırlı olmasını temenni ederim.”
İkinci öğretim dönemi kapanıyor
Diğer taraftan bu çalışmanın başındaki isimlerden YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, katıldığı bir televizyon programında "Bu öğretim yılından itibaren biz eğitim fakülteleri kontenjanlarını yüzde 10 oranında düşürdük. Önümüzdeki süreçte de tecrici olarak eğitim fakültelerinin kontenjanlarını aşağıya çekmeyi düşünüyoruz. Bunun yanında önümüzdeki öğretim yılından itibaren eğitim fakülteleri programları tamamen birinci öğretim programları şeklinde sürdürülecek." dedi.
Şişman bu konuda ise şunları söyledi:
"Eğitim fakültelerinde yaklaşık 30 alanda öğretmen adayı yetiştirilmekte. Oysa Milli Eğitim Bakanlığı 89 alanda öğretmen ataması yapmakta. Bu alanlara başvurabilecek lisans programı sayısı ise 300-400. Dolayısıyla biz kurul olarak ümit tacirliği yapmak istemiyoruz."
15 bin kontenjanı 90 üniversite, fizik, kimya, biyoloji, felsefe gibi istediği alanlarda kullanabilecek. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Şişman, önümüzdeki dönemde pedagojik formasyonun sadece lisansüstü düzeyde verilmesine ilişkin bir çalışma yürüttüklerini de açıkladı:
"Yakın dönemde en az yüksek lisans derecesine sahip olan öğretmen adayları yetiştirmek temennimiz."