Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: Kurallara uymayan Fransız okullarına işlem yapılacak

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türk öğrenci kaydına izin verilmeyen Fransız okullarına ilişkin açıklama yaptı. Tekin, okulların hukuki statüye ulaşmasını istediklerini belirterek "Kurallara uymayan Fransız okullarına işlem yapılacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Fransa'nın müfredatını uygulamaları nedeniyle Türk öğrenci kaydına izin verilmeyen okullar hakkında konuştu.

Tekin, “Yasal mevzuatımız var. Uluslararası anlaşmalar var. Biz bu okulların hukuki statüye ulaşmasını istiyoruz. Kurallara uymayan Fransız okullarına işlem yapılacak" dedi.

Bakan, okulların normal koşullarda mevzuatta yeri olmadığını belirterek eğitimin ancak mevzuat içerisine girmeleri halinde devam edeceğini ifade etti.

Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Arzu ettiğimiz şey, bir yasal mevzuatımız var bir de kanunlar. Anayasamızın 90. maddesi çerçevesinde ülkelerle yaptığımız uluslararası anlaşmalar var. Bu nedenle biz bu okulların hukuki statüye kavuşması için uluslararası sözleşme yapılmasını istiyoruz. Biz de ülkelerin bu bahsi geçen yasal dayanağı olmayan 12 okulun uluslararası sözleşmeyle karşılıklı iki ülkenin anlaşacağı zeminine konuşacağını düşünüyoruz. Fransa ile görüşmelerimiz devam ediyor, Pakistan’da görüşmelerimiz devam ediyor. Uluslararası sözleşme yapıldı, biz de karşılıklı ülke olarak öncelikle Türk vatandaşlarımızın çocuklarını eğitim hakkından kendi kültürlerini anlatımlarını öğrenebileceğim şekilde sözleşme yapmak için çaba sarf ediyorlar."

Fransız okulları meselesi nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı, Fransa müfredatı uygulanan Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarında Türkiye'deki müfredatı uygulanmasını istiyor. Eğer bu konuda bir anlaşma sağlanamazsa Türk öğrenciler başka okullara nakledilecek.

Tekin daha önce bu okullara giden öğrencilerin resmi kayıtlarda öğrenci olarak görünmediğini dile getirmişti.