MEB ve MESS arasında iş birliği

1 milyon 800 bin meslek lisesi öğrencisi olduğunu belirten MEB Müsteşarı Tekin, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası ile protokol imzaladıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), metal sektörüne nitelikli iş gücü sağlamak ve mesleki eğitimin kalitesini artırmak amacıyla iş birliği yapacak.

Bakanlık Müsteşarı Yusuf Tekin, MEB Tevfik İleri Toplantı Salonu'nda düzenlenen protokol töreninde, yaklaşık 3 yıldır reform uygulamak istedikleri alanlardan birinin, mesleki eğitim olduğunu söyledi.

"Bizim 3 binin üzerinde meslek lisemiz var. Bu meslek liselerinde okuyan 1 milyon 800 bin öğrencimiz var. Bu öğrencinin her birisi nitelikli iş gücü haline dönüşse, Türkiye'nin ara eleman ihtiyacını gidermiş oluruz." diyen Tekin, protokolle öğrencilerin, sektörün ihtiyaç duyduğu ara eleman olarak yetişmesi için çalışacaklarını belirtti.

Meslek liselerinde, derslik başına ve öğretmen başına düşen öğrenci sayılarının, diğer okulların altında olduğunu kaydeden Tekin, hükümetin meslek liselerine yatırım yaptığını ifade etti.

Meclis'te Milli Eğitim Kültür, Gençlik, Spor Komisyonunda kabul edilen yasa tasarısının Genel Kurul'dan geçmesinin ardından, meslek liseleriyle ilgili devrim niteliğinde kararların çıkacağını bildiren Tekin, şöyle konuştu:

"Bugün mesleki eğitim merkezleri olarak bilinen, eski adıyla çıraklık eğitim merkezleri, 4+4+4 sonrası zorunlu eğitimin dışında kalmıştı. İşlevsiz bir haldeydi. Şimdi yaptığımız düzenlemeyle çıraklık eğitim merkezlerini zorunlu eğitimin parçası olarak dönüştürüyoruz. Belli alanlarda yetişmek isteyen çocuklarımız hem niteliklerini geliştirecek hem de akademik eğitimlerini alabilecek."

Sigorta primleri başta olmak üzere meslek lisesi öğrencilerinin staj ücretlerinin artık kamu tarafından karşılanacağını belirten Tekin, her yıl eğitim kongresi yapmaya başladıklarını, ekimde düzenleyecekleri kongrenin temasının ise "Mesleki Teknik Eğitim" olduğunu kaydetti.

MESS Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen ise tüm dünyada rekabet kurallarının değiştiğini vurguladı.

Türkiye'nin rekabetçiliğini korumak ve geliştirmek için ileri teknoloji kullanan, Ar-Ge'ye yatırım yapan sanayi tesisleri ve iş gücü niteliğinin, üretimin en önemli unsurları olarak öne çıktığını anlatan Önen, protokolle mesleki ve teknik eğitimin niteliğinin artırılacağını söyledi.

Metal sektörüne nitelikli iş gücü sağlanıyor

MEB ve MESS arasında imzalanan protokolle, metal sektörüne nitelikli iş gücü sağlanması, mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artırılması, ekonomik ve sosyal kalkınmanın desteklenmesi hedefleniyor.

Bu çerçevede, iş birliği kapsamına giren okulların idarecilerine yöneticilik ve liderlik eğitimi, öğretmenlere hizmet içi eğitim verilirken, okullara laboratuvar desteği de sağlanacak.

MESS üyesi iş yerlerindeki çalışanların metal sektörüne yönelik bölümlerde eğitim alan çocuklarına burs ve üye iş yerlerinde istihdam önceliği verilecek.

Metal sektörüne yönelik alanlarda öğrenim gören öğrenciler "kariyer gelişimi ve rehberlik eğitimi", okul yöneticileri ise "yöneticilik ve liderlik eğitimi" ile hizmet içi eğitim alacak. Öğrencilere, MESS üyesi işletmelerde beceri eğitimi ve staj imkanı ile istihdam önceliği sunulacak.

Okulların atölye ve laboratuvarlarının donatılması sağlanacak.