MEB, özel teknoloji ve tarım meslek lisesi açan yatırımcıyı destekleyecek
Meslek liselerini geliştirmek için çalışmalarını hızlandıran bakanlık, bu kapsamda bir yandan sektörlerin ihtiyaçlarına göre tematik okullar açmaya hazırlanırken, diğer yandan destek tutarını artırıyor.
KEZBAN KARABOĞA
İZMİR - Resmi Gazete’de 2016-2017 eğitim yılında OSB'ler dışındaki özel mesleki ve teknik eğitim okullarındaki öğrenciler için eğitim ve öğretim desteğine ilişkin tebliğ yayınlandı. Tebliğe göre, organize sanayi bölgeleri dışındaki özel mesleki ve teknik okullarda öğrenim gören her öğrenci için verilecek destek tutarları belirlendi. Destek tutarları, 9’uncu sınıflar için aynı, 10, 11 ve 12’nci sınıflarda ise alanlara göre saptandı. En fazla destek öğrenci başına 6 bin 675 ile ‘yenilenebilir enerji teknolojileri’ alanında açılacak özel mesleki ve teknik okullara verilecek. Tarım teknolojileri, matbaa teknolojisi, motorlu araçlar ve makine teknolojisi ile elektrik-elektronik alanlarında açılacak özel mesleki ve teknik okullarda 10’uncu sınıflar için de 6 bin 300 lira destek sağlanacak.
Tematik liseler açılacak
Diğer yandan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), büyük şehirlerde sektörlerin ihtiyaçlarına göre tematik meslek liseleri açacak. Bu şekilde 30 şehirde tematik meslek lisesi açılması planlanıyor. İlk tematik lise Samsun’da ‘Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ ismiyle açılacak. Tematik meslek liselerinin hangi alanlarda olduğunu İl İstihdam Kurulları belirleyecek.
6 projeye 46 milyon TL teşvik
Bu yılın temmuz, ağustos, eylül aylarında 75 adet eğitim yatırımı teşvike bağlandı. Bunlar arasında 6 adet özel mesleki ve teknik eğitim lisesi yatırımı da bulunuyor. Bu projelerin toplam değeri 46 milyon lirayı buluyor. En yüksek tutarlı yatırım teşviki ise 26 milyon lira ile İzmir’de Mavi Teknik Eğitim şirketinin 1.500 öğrenci kapasiteli mesleki ve teknik okul projesi için düzenlendi.
FMV; bilim, spor ve sanat liseleri açacak
Türkiye’de uzmanlık isteyen dallardaki meslek liseleriyle ilgili ciddi bir açık olduğunu dile getiren FMV Işık Okulları CEO’su Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, bu kapsamda teknoloji, bilim, spor ve sanat liselerini hayata geçirmek istediklerini vurguladı. Fen ve teknoloji liselerinin yanında uzmanlık gerektiren dallarda mesleki eğitimin öneminin her geçen gün arttığını dile getiren Kıyak, “Spor, sanat gibi uğraşılar mesleki eğitim anlamında hep ihmal edilmiş. Bu yönde ciddi bir açık var. Biz bilimin yanı sıra spor-sanat liselerinin de gerekli olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle Işık Spor Sanat Tasarım Akademisi’ni hayata geçirdik. Toplumlara iyi bir geleceği ancak bilim ve sanatla bırakabileceğimize inanıyoruz. Bilim ve sanata ayrı bir önem veriyoruz. Tabi ki sporu da sanattan ayıramayız” diye konuştu.