Konteynerlere ‘InnoCampus’u kurdular, gençlere iş öğretecekler
InnoCampus, ‘Ortak çalışma alanları’ fikrinin geliştirilmiş hali. İçinde ortak çalışma, öğrenme alanı ve bir de FabLab var. InncoCampus, bu 3 alanlı yer, prototip olarak bir TIR'a yerleştirilecek. Koyternerlerle Türkiye’deki üniversiteleri gezecek
Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum. Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılı Ar-Ge faaliyetleri araştırma sonuçlarını açıkladı. Sonuçlara göre, Türkiye'de Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'da Ar-Ge harcamalarının payı ilk kez yüzde 1'lik seviyeye yaklaştı. Haber neydi? Haber, tam olarak şuydu: Türkiye'de kamu kuruluşları, vakıf üniversiteleri, ticari sektörler ve devlet üniversiteleri 2013 yılında Ar-Ge'ye 14 milyar 807 milyon lira harcadı. Cari fiyatlarla ArGe'ye yapılan harcama, 2012 yılına göre 1 milyar 745 milyon lira artış gösterdi. Böylece Ar-Ge harcamalarının GSYH'deki payı 2012'de yüzde 0.92 iken 2013 yılında 0.95'e ulaştı. Bu gelişme önemli ancak bu rakamlar, Türkiye'de girişimcilik, inovasyon ve Ar-Ge faaliyetlerinde alınmasını gereken daha çok fazla yol olduğunu ortaya koyuyor.
Peki, yolculuk devam etmiyor mu yani bir şeyler yapılmıyor mu? Ar-Ge faaliyetlerinin geliştirilmesi için ortam hazırlayıcılar yok mu? Elbette var. Güzel örnekler var. Bunlardan birisi de InnoCampus. Nedir InnoCampus? Nasıl çalışır? Ne iş yapar? Hadi anlatmaya başlayalım.
Hiç gözlemlediniz mi bilmiyorum şimdilerde belli bir ofisten çalışma zorunluluğu olmayan kişiler bilgisayarlarını alıp kafelere gidiyor. Buralarda çalışıyor, işlerini organize ediyorlar. İşte, yurtdışında insanların kafelere gitmelerine gerek kalmadan işlerini yürütmek için gidebilecekleri, çalışabilecekleri ortamlar var. Buralara 'Ortak çalışma alanları' deniyor. Türkiye'de de açılmaya başlandı. Hatta yaygınlaşıyor. InnoCampus de bu 'Ortak çalışma alanları' fikrinin geliştirilmiş hali. Üniversitelere giden bir inovasyon ve girişimcilik platformu. Fakat InnoCampus'ün hem ortak çalışma alanı var hem ortak öğrenme alanı hem de bir FabLab'ı var. Bu arada FabLab, Fabrication Laboratory'den geliyor. MIT orijinli bir kavram. Bu kavram Türkiye'de kullanılmaya başlandı. Hatta Kadir Has Üniversitesi'nde Türkiye'nin ilki FabLab'ı kuruldu.
Yani bir FabLab'ı da içeren 3'lü bir yapı InnoCampus. InnoCampus'un amacı, farklı alanlarda okuyan öğrencilerin özel tasarlanmış bu mekanda, işbirliğine dayalı inovasyon ve girişimcilik deneyimini edinmeleri, yaratıcı ürünler tasarlamaları. Daha açık söyleyeyim: Amaç, burada iş yaratmaları.
Eğitim aldıkları alanlarda inovasyonun önemini erken safhada kavramaları. Proje, üniversitelerin yanı sıra kamu, özel sektör ve STK'larla da kurulacak işbirliği ve ortaklıklar yoluyla dinamik bir inovasyon ve girişimcilik ekosisteminin oluşturulmasını, Türkiye'nin inovasyon performansının ve gençlerin istihdamının arttırılmasına katkı sağlamayı hedefliyor.
3'ü bir arada inovasyon platformu
Projenin geliştirilme aşamasını bakın nasıl anlatıyor InnoCampus Kurucu Ortaklarından Memet Ünsal: "İlk önce ortak çalışma alanları ilgimizi çekti. Ancak 'Bu, tek başına yeterli olmaz buna bir de 'ortak öğrenme alanı' lazım' dedik. Bir de fikirleri doğrudan prototipe dönüştürerek çalışıp çalışmadığını görebileceğimiz bir yer olmalı dedik. Bunun için de bir 'Ortak çalışma alanı' yarattık. Dolayısıyla birbirini besleyen, 3 alanı olan bir yer geliştirdik. InnoCampus'ü kurduk."
Her üniversitede 1 ay
Ancak asıl soru şu InnoCampus üniversitelere nasıl gidecek? Ünsal şöyle anlatıyor:
"Bu 3 alanlı yeri bir prototip olarak tekerleklerin üzerine koyup Türkiye'de gezdirmeyi düşünüyoruz. Bir TIR'ın üzerine 3 tane yük konteyneri yerleştiriliyor. Böylece prefabrik şekilde 100 m2'lik bir alanda hem ortak çalışma alanı hem ortak öğrenme alanı hem de FabLab'i bulunan bir kampus yarattık. Öncelikli amacımız İstanbul'un dışına çıkmak. Hedefimizde yurtdışına götürmek te var."İnovasyon ve girişimcilik alanında 2'inci ve 3'üncü 10'daki üniversitelere gitmek istediklerini aktaran Ünsal, "Her bölgeden bir üniversiteye gitmek istiyoruz. Martta Çukurova Üniversitesi'nde başlayacağız" dedi.
Her üniversitede 1 ay geçireceklerini belirten Ünsal, "Yoğun bir girişimcilik, inovasyon programı düzenleyeceğiz. Bir portal hazırlıyoruz. Buraya genç girişimciler kayıt olabilecekler, takımlar kurabilecekler. Fikirleri olan girişimcileri bu 1 ay içinde, o fikirlerini bir aşamaya getirmelerine yardım edeceğiz" dedi. Memet Ünsal sözlerini şöyle tamamladı: "Projemiz kar amacı gütmüyor. Sponsor desteğiyle mümkün olduğunca çok genç girişimciye ulaşmayı hedefliyoruz. Gençler ınnocampus.org'dan bize ulaşabilirler.
Türkiye'de sosyal inovasyonu daha fazla duyurmak istiyoruz
Kurumsal hayatta proje yöneticisi, akademiden robotik üzerine uzmanlaşmış makine mühendisi, alaylı fotoğraf ve seyahat sevdalısı Memet Ünsal yurtdışındaki işinden 1 sene sabbatical izni alıp Türkiye’ye gelmiş ve InnoCampus üzerine çalışmaya başlamış. Şimdi InnoCampus Proje Koordinatörlüğünü yürütüyor. "Projeyle fikri olan gençlere, onları bir sonraki aşamaya geçirecek kıvılcımı vermek istiyoruz" şeklinde konuşan Ünsal, "Bir aydan sonra onlara yardım edecek mentörlerle ilişkilerini sürdürmelerini sağlayacağız. Bizim için önemli olan kavramları Türkiye’de duyurmak istiyoruz. Bunlardan bir tanesi sosyal inovasyon. Sosyal inovasyon da hem para kazanacak bir iş yaratıyorsunuz hem de topluma faydalı işler yapıyorsunuz. Engellilere yönelik bir iş hazırlamak bunlardan biri" dedi.