Kanada Okulları, ‘Erasmus’u lisede uygulayacak

Kanada’daki eğitim sistemini Türkiye'ye getirmek isteyen kurum, lise eğitimi0 görecek öğrencilerinin Kanada'da eğitim alma hakkına sahip olacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

İSTANBUL - Kanada Eğitim Bakanlığı’nın farklı ülkelerde hayata geçirdiği proje ‘Kanada Okulları’ Türkiye’de de açıldı. Anaokulu seviyesinde eğitim- öğretim veren okul, gelecek dönemde ilkokul seviyesinde de eğitim vermeye başlayacak. Ortaokul eğitimine 2017’de, lise eğitimine ise 2018’de başlayacak Kanada Okulları ‘Erasmus’ programına benzer bir programı lisede uygulayacak. Lise eğitimi görenlerin Kanada’da eğitim alma hakkı olacağını belirten Kanada Okulları Türkiye Direktörü Ayşen Karşit, 3 yıl Kanada’da kalan öğrencilere oturma izni sonrasında da vatandaşlık hakkı verileceğine dikkat çekti. 

Uzun yıllar ABD’de öğretmenlik yapan Ayşen Karşit’e Kanada Eğitim Bakanlığı Türkiye’deki yapılanması için 4 yıl önce iş teklifinde bulunmuş. Teklifi kabul ederek Kanada Okulları Türkiye Direktörü olan Karşit, yapılanmada yer almış. Tamamen Kanada’daki eğitim sistemini Türkiye’ye getirdiklerini ifade eden Karşit, ilk eğitim öğretim yılını geride bıraktıklarını söyledi. Levent ve Çamlıca’da 2 tane anaokulları olduğunu anlatan Karşit, gelecek yıl Ulus Kampüsü’nde ilkokullarının da eğitime başlayacağını aktardı. Kanada Okulları’ndan mezun olan bir kişinin 2 diplomaya birden sahip olacağını kaydeden Karşit, “Hem Türkiye hem de Kanada bu okulları onayladı. Okuldan mezun olan bir kişi hem Kanada Eğitim Bakanlığı’ndan hem de Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’ndan diploma alacak” dedi. 

Bir derste 2 öğretmen eğitim verecek 

Ortaöğretim eğitiminin 2017, lise eğitiminin ise 2018’de başalayacağı okulda üniversitelerdeki öğrenci değişim programı ‘Erasmus’un bir benzeri lisede uygulanmaya başlayacak. Kanada Okulları’nda lise eğitimi gören bir kişinin isterse Kanada’ya gidip, herhangi bir okulda eğitimine devam edebileceğini bildiren Karşit, 3 yıl Kanada’da kalan birine oturma izni sonrasında vatandaşlık hakkı verileceğini kaydetti. Eğitimin biri Kanadalı biri Türk olmak üzere 2 öğretmen tarafından verileceğine dikkat çeken Akşit, eğitim dilinin İngilizce olacağı okulda 2’nci dil olarak Fransızca dersleri verileceğini belirtti. Brezilya, Kolombiya, İtalya, Kore, Çin gibi 14 ülkede Kanada Okulları bulunuyor. İstanbul’un dışında gelecek yıllarda Ankara ve Bursa’da da eğitim verecek olan okulun yıllık ücreti ise 41 bin 400 lira. Okullarda sadece yetkililerin gözetiminde olan organik bir mutfak bulunurken, peyniri Kars’tan, sütü Gökçeada’dan, balı Hakkari’den, eti ise Samsun’dan alıyorlar.