İSO Başkanı Bahçıvan: En zekiler öğretmen olsun
İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayinin, eğitim sisteminin yetiştirdiği insan gücüyle çalıştığına dikkat çekerek “İnsanları vasatlıkla birleştiren Türkiye’deki orta eğitim tuzağından çıkış için ana unsur; nitelikli öğretmenlerin varlığıdır” dedi. (Osman Kılıç)
OSMAN KILIÇ
“Geleceğin dünyasında varoluşumuz, Bilgi Çağının ruhuna uygun hareket etmemize bağlıdır” diyen İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “nitelikli eğitime bugünden başlayarak gereken önemi verme” çağrısı yaptı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisinin kasım ayı olağan toplantısı, “Rekabet, Bilim ve Teknoloji Odaklı Dünyada Yeni Eğitim Modeli Vizyonunun Sanayimiz Açısından Önemi” ana gündemi ile gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk konuk olarak katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un işaret ettiği üzere, Türkiye’de orta gelir tuzağı gibi orta eğitim tuzağının bulunduğunu hatırlatan Bahçıvan, bunun ana nedeninin de insanları vasatlıkta birleştiren eğitim anlayışı olduğunu dile getirdi. Bahçıvan şunları söyledi: “Orta eğitim tuzağından çıkış ve nitelikli bir eğitim için; öğrenci bilinç ve düzeyi, çağdaş teknoloji odaklı eğitim araçları- gereçleri ve derslik sayısı elbette ki çok önemli. Ülkemiz bu konularda son yıllarda önemli mesafeler de kat etti. En önemlisi eğitimin en temel unsuru olan nitelikli öğretmenlerin varlığıdır. Bu konuda bir öneride bulunmak istiyorum: Önümüzdeki 15 yılda en zeki gençlerimiz çok özendirici ve teşvik edici programlarla, mutlaka ama mutlaka öğretmen yetiştiren fakültelere yönlendirilmelidir.”
Meslek liselerinin kontenjanı boş kaldı
Erdal Bahçıvan “Yeni Eğitim Modeli’ndeki müfredatın, insanlık değerleriyle harmanlanarak, çocuklarımızın ilgi, yetenek ve mizaçlarına göre oluşturulacak olması çok önemlidir. Eğitimi bir ekosistem olarak gören bir anlayışla, çocukların mesleki eğilimlerine yönelik yeni bir yapının kurulacak olması sanayi üretimimize de büyük katkıda bulunacak” dedi. Yeni Eğitim Modeli çerçevesinde sanayicileri ilgilendiren hedeflerin başında Mesleki ve Teknik Eğitim konusunun geldiğini de dile getiren Bahçıvan şöyle devam etti: “Son yıllardaki gelişmelere baktığımızda, meslek liselerinin maalesef gençlerimiz tarafından yeteri kadar tercih edilmediğini görüyoruz. Zeytinburnu TRİSAD Tekstil Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yöneticileri bize bu konuda somut rakam verdiler: Bu yıl kontenjanları 90 olmakla birlikte okula sadece 13 öğrenci kazandırabilmişler. Bu konuda ailelere de büyük görev düşüyor. Aileler, çocuklarını bu okullara yönlendirmek konusunda özendirici teşviklerle desteklenmeli ve ödüllendirilmelidir.”
Bu arada dün İSO’da Meclis Başkan Yardımcılığı seçimi yapıldı. Meclis Başkan yardımcılığına Serdar Urfalılar seçildi. Urfalılar önceden ise İSO’nun Katip Üyesi konumunda bulunuyordu.
"Biz değil hepimiz demeliyiz"
İSO Meclis toplantısında konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitimin kendi başına bir kurum olmadığını, demokrasiyle ve ekonomiyle birlikte hareket etmesi gereken bir kurum olduğunu söyledi. Bir arada olmamız gerektiğini söyleyen Selçuk, “İstanbul Sanayi Odası bundan sonraki süreçte çok büyük projelere birlikte imza atacağımız bir ortam” dedi. Biz değil hepimiz demek gerektiğini söyleyen Selçuk “Kişisel gelişim kitaplarında ben değil biz deyin diyorlar, eğer birisi bir yerde biz diyorsa muhakkak öteki vardır. Bizim hepimiz dememiz gerekiyor” dedi. Nitelikli eğitimin gerekliliğini belirten Bakan Selçuk, Vizyon 2023 kapsamında veriye dayalı bir yöntemle daha iyi yollar kat edileceğini bildirdi.