INEPO ödülleri sahiplerini buldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL - 50 ülkeden 300 gencin 125 proje ile katıldığı Çevre Olimpiyatı'nda projeler ödüllendirildi.
12 proje altın, 23 proje gümüş, 34 proje bronz madalya ile ödüllendirildi. 8 proje de jüri özel ödülü aldı. Çevre fiziği, kimyası, sağlığı, biyolojisi ve sosyal bilimi dallarında yapılan jüri değerlendirmesi sonucunda, Türkiye'den Patates, Filiz, Kabuk ve Yumruğu Ekstraktlarının Toplam Fenolık ve Flavonoıd İçeriğinin ve C. Albicans Üzerine Etkilerinin Araştırması Projesi, Makedonya'dan, Güneş Absorpsiyon Sistemi ile Olağanüstü Soğutma Yöntemi Projesi, Kore'den, Kirletici Karbon Kaynakları Kullanılarak Biyolojik Olarak Parçalanabilen Plastik Üretim Teknolojileri Projesinin de aralarında bulunduğu 12 proje altın madalyaya layık görüldü.

Fatih Koleji tarafından gerçekleştirilen 20.Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatı (INEPO) ödül töreni Fatih Üniversitesi Bilim ve Kongre Merkezi'nde bugün yapıldı.

50 ülkeden 300 gencin 125 proje ile yarıştığı olimpiyatta altın, gümüş, bronz madalyalar sahiplerini buldu. 20. Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatı'nda Türkiye'den Isparta Özel Altınbaşak Koleji'nden Selahattin Alperen Uysal, ‘Patates, Filiz, Kabuk ve Yumruğu Ekstraktlarının Toplam Fenolık ve Flavonoıd
İçeriğinin ve C. Albicans Üzerine Etkilerinin Araştırması Projesi' ile altın madalya aldı.
 
Fatih Eğitim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Kıcıroğlu ödül töreni açılışında yaptığı konuşmada, yaşadığımız çağda insanoğlunun hayat kaynağı olan tabiatı kirletmeye devam ettiğinibelirterek, "Araştırma sonuçlarına göre yetişkin bir insan hayatı boyunca ağırlığının 600 katı çöp üretiyor" dedi.

Masmavi denizlere her yıl 7 milyar kilo çöp döküldüğünü ve ortalama her gün 3 canlı türünün yok olduğunu anlatan Kıcıroğlu, "Tüm ormanların 4'de 1'i yok edildi.Her yıl 27 milyon dönüm yağmur ormanı haritadan siliniyor.Petrol ve kömür rezerveleri hızla tükenme noktasına doğru yaklaşıyor.Dünya genelinde silaha yapılan harcama yaklaşık yıllık 800 milyar dollar günlük ise 2 milyar dolardan fazla, oysa sağlığa ve diğer toplumsal hizmetlere yapılan harcama bunun sadece 5'de 1'i nisbetinde" diye konuştu. Her yıl 20 milyona yakın insanın açlıktan öldüğünü de hatırlatan Kıcıroğlu, "841 milyon insan yetersiz beslenirken 1 milyardan fazla insan temiz su kaynağından mahrum kalıyor" dedi. 21. Yüzyılda bize rehberlik edecek yeni bir ahlak pusulasına ihtiyacımız olduğunu savunan Kıcıroğlu, "Bu bilinci taşıyan bu gençler bize insanlığa bir şeyler yapılması gerektiğini anlatıyorlar. 1993 yılında Fatih Koleji olarak ilk defa düzenlemeye başladığımız Uluslar arası Çevre Proje Olimpiyatı geleneksel hale getirildi ve UNESCO'nun da desteklediğiyle İNEPO ortaya çıktı" açıklamasını yaptı.

20 yıldır okul çağındaki gençleri çevre konusunda bilinçlendirmeyi, gelecek kuşaklara örnek olmalarını sağlamayı ve bizzat yaşayarak proje geliştirmelerini amaçladık diyen Kıcıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"1993 yılında 8 ülke ile başladığımız bu çevre yolculuğu bugün 2012 yılında 50 ülke'ye çıktı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden daha sağlıklı bir dünya için yarışan 13-19 yaş grubu öğrencileri büyüklerin amansızca kirlettiği doğayı kurtarmak için çalışmalar yapmakta. Bu gençlerin ırkları, dinleri, kültürleri birbirlerinden farklı ama ortak noktaları çevre sevgisidir. Bu proje de yer alan bütün çocuklarımızın yaptığı çalışmalar her türlü taktirin üstündedir. Onlar geleceğin dünyasının parlayan yıldızları olarak büyük hizmetlerde bulunarak alkışı çoktan hak etmişlerdir."

20 Uluslar arasıÇevre Proje Olimpiyatında 12 proje altın madalya, 23 proje gümüş madalya, 34 proje bronz madalyaya layık görülürken 8 proje de jüri özel ödülü aldı.
 
Altın madalya alan projeler ve ülkeleri

Makedonya: Güneş Absorpsiyon Sistemi ile Olağanüstü Soğutma Yöntemi

KKTC: Araçların Hareketiyle Hız Kasislerinden Enerji Elde Edilmesi

Kore: Kirletici Karbon Kaynakları Kullanılarak Biyolojik Olarak Parçalanabilen Plastik Üretim Teknolojileri

Endonezya: Ekonomik ve Çevre Dostu Çok Fonksiyonlu Gösterge Kağıdı için Atık Kağıt ve Doğal Kaynakların Kullanımı

Kosova: Ferronikel Cüruf Kullanılması Yoluyla Deri Tabaklama İşleminin Atıklarından Cr+6 İyonlarının Apsorpsiyonu

Belarus: Phaseolus Alttürlerinin Tohum Zarfı Renklerinin Sağlıkla İlgili Yararları

ABD: ZeaMaysV.İndentatanınHidrofonik Büyümesinde Altarnatif Nitrat Olarak Siyanobakteri Kullanımı

Ukranya: Energodar'daLichenobiota ile Hava Kirliliğinin Karmaşık Analizi

Türkiye: Patates, Filiz, Kabuk ve Yumruğu Ekstraktlarının Toplam Fenolık ve Flavonoıd İçeriğinin ve C.
Albicans Üzerine Etkilerinin Araştırması

Kore: LumbricusRubellus Mukusu İçinde Kitin Bozunmasını Etkinleştiren Madde

Kosova: Kuru Hemoglobin Biyofiltresi ile Karbonmonoksit Zehirlenmesinin Azaltılması

Tacikistan: Gol Ekosistemlerindeki Ağır Metallerin Genel Mantar ve Sebzelerin Biyolojik Emilim Kaabiliyetlerini Kullanarak Arındırılması