Her 10 öğrenciden 3'ü ortaöğretimi okumuyor

Eğitim Reformu Girişimi araştırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

kezban_karaboga-010.jpg

İSTANBUL -Türkiye eğitim sistemi, 2012-2013 eğitim- öğretim yılı rakamlarına göre, her 10 öğrenciden 3’ünü ortaöğretime geçerken kaybediyor. Engelli bireylerin sadece yüzde 7’si lise ve üzeri okuldan mezunken yüzde 22’sinin son mezun olduğu okul ilkokul. Yüzde 10’u ise ilköğretim mezunu. İlköğretimde kaynaştırma yoluyla yani normal okullarda okuyarak eğitim alan 10 engelli öğrenciden yalnızca 1’i ortaöğretime devam ediyor. Sabancı Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Eğitim Reformu Girişimi (ERG) “Türkiye Eğitim Sisteminde Eşitlik ve Akademik Başarı” başlıklı araştırma raporunu açıkladı. Çalışma Türkiye’de akademik başarı ile sosyo-ekonomik durum arasındaki güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. ERG’den Politika Analisti Işıl Oral ve Eileen Mc- Givney tarafından hazırlanan rapora göre sosyo-ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilerin okullaşma ve yüksek akademik başarı olasılıklarının düşük olduğuna dikkat çekildi. Araştırmanın diğer dikkat çekici sonuçları ise şöyle: Kızların ortaöğretimdeki net okullaşma oranı Batı Marmara’da yüzde 80.6 iken, bu oran Güneydoğu Anadolu’da yüzde 47.5’e iniyor. Yine ERG raporuna göre evlerinde Türkçe konuşulmayan öğrencilerin ortaöğretimdeki matematik performansı, evlerinde Türkçe konuşulan akranlarının 2 okul yılı gerisinde. Ayrıca Türkiye’de 15 yaş gurunda fen lisesine giden öğrencilerin yüzde 51’i en yüksek ekonomik dilimde yer alırken bu oran meslek lisesine gidenlerde yüzde 8 düşüyor. 

Eğitimli ebeveynin çocuğu daha eğitimli 

ERG Politika Analisti Işıl Oral, “Ailenin eğitim düzeyi yüksekse çocukların okullaşma olasılıkları yüksek oluyor. Aile reisinin eğitim düzeyi lise ve üstü ise eğitime harcama oranı artıyor. Kentlerde bu harcama daha yüksek” dedi. ERG Direktörü Batuhan Aydagül de, “Başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere geliştirirken kız çocuklara, kırsalda yaşayan, yoksul, çalışan, özel gereksinimli ve diğer risk altındaki çocuklara özen göstermesini bekliyoruz” diye konuştu.

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü ‘Türkiye Cinsiyet Eşitliği’ne verildi

Sakıp Sabancı Uluslarararası Araştırma Ödülleri ‘Türkiye’de Cinsiyet Eşitliği’ne verildi. Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Toplumsal cinsiyet eşitliği bir ülkenin kalkınmışlık düzeyinin önemli bir göstergesidir. ‘Dünya Ekonomik Forumu’nun 2013’te yayınladığı ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği’ endeksine göre Türkiye, 136 ülke içinde 120’nci. Türkiye’de kadınların %30’u işgücüne katılırken, bu oran erkekler için %76. Bu rakamlar Türkiye’de cinsiyetler arasındaki uçurumun boyutlarını gözler önüne seriyor” diye konuştu. Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nde bugüne kadar, güncel jeopolitikadan, tarihe, Avrupa Birliği’nin yönetişimine, Türk dış politikasına, ekonomi ve demokrasiye kadar geniş bir yelpazede Türkiye çalışmaları irdelendi. Ödülün bu yılki konusu ‘Türkiye’de Cinsiyet Eşitliği’ olarak belirlendi. Ödül konusunun belirlenmesinde, Türkiye’nin; ekonomik, siyasi ve toplumsal hayatta cinsiyet eşitsizliğini azaltmaya yönelik önemli çabalara ve ilerlemelere rağmen, birçok standart açısından bu hedefl erinin gerisinde kalması etkili oldu. Jüri Özel Ödülü’ne University of London Öğretim Üyesi Prof. Deniz Kandiyoti layık görüldü. Deniz Kandiyoti, uluslararası saygınlığı olan platformlarda yaptığı yayınlar ve Türkiye’nin durumu ile ilgili yaptığı karşılaştırmalı incelemeler ile ödüle layık görüldü.