'Geleneksel sınıflar, inovatif öğrenme alanlarına dönüşüyor'
DÜNYA Education ve Cambridge University Press iş birliğiyle gerçekleştirilen sempozyuma Türkiye’den birçok eğitimci katıldı.
DÜNYA Education ve Cambridge University Press işbirliğinde, Antalya’da ‘Öğretmenler, Geleceğin Mimarları’ temasıyla gerçekleştirilen sempozyuma Türkiye’nin dört bir yanından eğitimciler katıldı. DÜNYA Education Direktörü Çiğdem Durney, geleneksel sınıf ve öğrenme ortamları yerine inovatif öğrenme alanlarına doğru bir dönüşüm yaşandığını belirterek, “Kütüphaneler, laboratuvarlar ve hatta dış mekânlar dönüştürülerek öğrenme merkezleri haline getirilecek” dedi. DÜNYA Education ve Cambridge University Press işbirliğinde Antalya, Sueno Hotels Deluxe Belek’te, ‘Öğretmenler, Geleceğin Mimarları’ temalı sempozyum düzenlendi. Sempozyuma Türkiye’nin dört bir yanından eğitimciler, öğretmenler, alanında uzman konuklar katıldı. Sempozyum boyunca ‘21. Yüzyıl’ becerilerine ağırlık verilen konuşmalarda ‘İşbirliği, İletişim, Eleştirel Düşünme ve Yaratıcılık’ başlıklarına dikkat çekildi, eş zamanlı oturumlar düzenlendi. Sempozyumun açış konuşmasını yapan DÜNYA Education Direktörü Çiğdem Durney ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede eğitimde fütüristik yaklaşımın önemine vurgu yaptı.
"Eğitimde ‘gelecek’ üzerine odaklanmak gerekli"
Eğitimde ‘gelecek’ kelimesinin üzerine odaklanmak gerektiğine işaret eden Durney, “Geleneksel sınıf ve öğrenme ortamları yerine inovatif öğrenme alanlarına doğru bir dönüşüm yaşanıyor. Bu ortamlar hareket etmeye, grup çalışmasına, beraber öğrenmeye, üretmeye, tasarlamaya uygun, teknoloji entegrasyonu tam bir tasarıma sahip olacak. Kütüphaneler, laboratuvarlar ve hatta dış mekânlar dönüştürülerek öğrenme merkezleri haline getirilecek. Hayatımızın birçok kısmında yer alan teknolojinin öğrenme ortamlarını da etkilemesi kaçınılmaz” dedi.
Teknoloji kullanımında öğretmenlerin yetkin ve donanımlı olmasının önemine işaret eden Durney, “Biz DÜNYA Education olarak eğitim materyallerinin online kullanımları hakkında okulların ve öğretmenlerimizin çözüm ortağı olmaya, onları eğitimlerle desteklemeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
Eğitimde özellikle iki unsura odaklanmak gerektiğini belirten Cambridge University Press Türkiye Genel Müdürü Yıldıray Karaarslan ise, “Birinci önemli husus zihniyetin geleneksel öğretimden fütüristik öğretime doğru değişimidir. Diğeri ise CamFLiC (Cambridge Framework for Life Competencies). Eğitimde gelecek kavrayışını bu iki husus üzerine kurmalıyız” diye konuştu.
“Şimdinin anlaşılması geleceğin anlaşılmasından önemli”
Sempozyumda ‘Geleceği Eğitmek’ başlıklı bir konuşma yapan Eski Talim Terbiye Kurulu Başkanı– Maya Okulları Kurucusu Prof. Dr. Ziya Selçuk şunları söyledi: “Gelecek kavramında, öncelikle bireyin şimdiyi algılaması dikkate alınmalı. Eğitim şimdinin inşasıdır, çocukları manipüle edip şimdilerini ihmal etmek geleceklerini karartmak anlamına geliyor. Şimdinin anlaşılması, geleceğin anlaşılmasından daha önemli. Eşya, insan, zaman, mekân üzerinden sağlıklı bir gelecek yaratmada eğitime ve öğretmenlere düşen görevleri hepimizin düşünmesi gerekli. Geleceğimizden insanlığın geleceğine giden yolun, teknoloji ve akıldan çok duygu, bilgelik ve barış temelli olması kaçınılmaz bir gereklilik.”
Yabancı eğitim uzmanları da katıldı
Cambridge Kitaplarından Guess What’ın yazarı Lesley Koustaff, “Teaching 21st skills with confidence-21. yüzyıl becerilerini özgüvenle öğretmek” başlıklı konuşmasının ardından, “Öğrencilerimi nasıl motive ederim” başlıklı metodoloji içeren bir sunum yaptı. Cambridge Kitaplarından Kids Box’ın yazarı Michael Tomlinson, “Affective Routes to Effective Learning- Etkili Öğrenmenin Etkileyici Rotaları” adlı konuşmasının ardından kendi yazdığı “Konuş, Konuş, Konuş!” başlıklı bir sunum yaptı. Cambridge Asssessment English bünyesinde Değerlendirme Müdürü Simon Holmes, “Even better than before: A look at the new and revised YLE, Key and Preliminary tests- Eskisinden daha iyi: YLE, KEY and Preliminary testlerine yeni ve güncel bir bakış’ adlı konuşmasını yaptı.