Gaziantep, intörn mühendislik ile beyin göçüne ‘dur’ dedi
Gaziantep Üniversitesi’nin hayata geçirdiği intörn mühendislik modeli ile kentte beyin göçünün önüne geçildiği ifade edildi. Model sayesinde mühendislik öğrencilerinin işe yerleştirilme oranının yüzde 70’ten yüzde 85’lere kadar çıktığı belirtildi.
M. Tekin ÇİÇEK
GAZİANTEP - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Dekanı ve İntörn Takip Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, DÜNYA Gazetesine yaptığı özel açıklamada, GAÜN tarafından hayata geçirilen ‘İntörn Mühendislik’ uygulamasının Türkiye’ye model olduğunu söyledi.
İlk olarak kapsamlı bir şekilde GAÜN’de başlayan intörn mühendislik uygulaması için Türkiye’den birçok üniversitenin projeyi yerinde görmek için kendilerine başvuruda bulunduğunu açıklayan Bayram, öğrencilerin kitabi bilgilerini okulu bitirmeden iş hayatına yansıttığını, eğitim hayatının bir bölümünü sanayide ya da farklı iş kollarında geçiren öğrencilerin, iş hayatına atıldıklarında zorluk yaşamadıklarını vurguladı.
Bu uygulama ile öğrenciyi sanayiye alıştırdıklarını aktaran Bayram, “Teorik derslerini sınıfında ve laboratuarda tamamlayan öğrenci son dönemini sanayide geçiriyor. Bu şekilde öğrenciyi sanayiye teslim ediyoruz. Öğrencinin o dönem içindeki notu sanayici tarafından veriliyor. Sınıfı geçip geçmemesine de sanayici karar veriyor. İntörn öğrenci, bir mühendisin altında ya da bir yöneticinin yardımcısı olarak çalışıyor. Hatta bir müddet sonra bir hattı dahi yönetiyorlar. Öğrenciler için en büyük kazanım buydu. Ayrıca, mühendislik bölümünde çalışan üniversitedeki hocanın sanayiyi bilmesi lazım. Maalesef üniversitelerde sanayiyi hiç görmemiş hocalar var ve bunlar maalesef mühendis yetiştiriyorlardı. İntörnlükle beraber hocaları her 15-20 günde bir öğrencinin çalıştığı şirkete gönderiyoruz. Bunun sonucunda ders notlarımız da değişti. Dersin içeriğini de dersin kendisini de değiştirdik. Doğal olarak hocalarımızın çalışma alanları da değişti. Eskiden çok fazla karşılığı olmayan çalışmalar yaparken şu an direkt mühendisliğin bilgi alanında olan ya da sanayinin sorunu olan konular ve projeleri çalışmaya başladılar. Bu da bizim hedefl ediğimiz, başardığımız bir kazanımdır” diye konuştu.
Bu çalışmayla üniversite-sanayi işbirliğinin de hedefine ulaşmaya başladığını belirten Bayram, sanayiciye, “Öğrencilerimizi bir dönem sana gönderiyoruz. Artık eti de senin, kemiği de senin. Hatta notunu da sen vereceksin. Al bu adamı, nasıl yetişmesi gerekiyorsa sen yetiştir” dediklerini hatırlattı.
Sanayicilerin de öğrencilere büyük emek harcadığını belirten Bayram, işadamının yanında intörn eğitimi alan öğrencilerden kendine uygun olanları mezun olduktan sonra istihdam ettiğini kaydetti.
Bayram, uygulamaya başladıkları ilk dönemde işe alma oranının yüzde 70 olduğunu anımsatarak, şimdi bu oranın yüzde 85’e çıktığına işaret etti. “İşin en sevindirici tarafı da işte budur, yani her 100 intörnden 85’i diplomasını alır almaz işe başlıyor” diyen Bayram, 3 yıldan beri her dönem 200 ila 400 arasındaki öğrenciyi sanayiye gönderdiklerini aktardı.
Fakültede patent oranı yüzde 140 arttı
İntörnlük uygulamasından sonra mezun öğrencilerin yüzde 70’ini Gaziantep’te tutmaya başladıklarını aktaran Bayram, “İnsan kaynağı sorunu da çözülmüş oldu. Artık Gaziantepli sanayici Ankara’da veya İstanbul’da mühendis aramak zorunda da kalmıyor. Hocalarımız sanayiye gittikten sonra sanayici sorunlarını anlatarak çözüm istiyor. Hocalarımız bu sorunu alıyor ve bunu bir proje haline getiriyor. Tabi ondan sonra bunun patent ve Ar-Ge’leri oluşmaya başlıyor. Bunlardan dolayı bizim fakültenin patent oranı yüzde 140 artış gösterdi. Bunların bir kısmı ileride ticaretleşebilecek patentlerdir. Bu aşamaların içerisine başka hiçbir yerde olmayan TARGET Teknoloji Transfer Ofisi’ni de monte ettik. İlk başlarda hocalarımız da sanayiye giderken biraz tedirginlik yaşıyorlardı. Biz, TARGET’in araçlarını hocalarımızın emrine verdik ve ayrıca ofisimizden bir arkadaşımızı görevlendirdik. Hocalarımız sanayiye alıştıktan sonra TARGET hocalarımızdan gelen bilgileri işlemeye başladı. Sonuçta TARGET, bu sürecin bir parçası oldu” açıklamasını yaptı. Bayram, intörn uygulamasına, Gaziantep Sanayi Odası , Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Ticaret Borsası’nın da çok büyük destek verdiğini ifade etti.
İntörn öğrencileri ilk yıl yerelde çalıştırdıklarını anlatan Bayram, “Daha sonra Arçelik ve Mercedes gibi büyük holdingler de bize gelmeye başladı. Bizden mezun çok sayıda mühendisimiz Mercedes’de çalışıyor. Bundan hem firma hem de öğrencilerimiz çok memnun kaldı. Yurtdışına da intörn göndermeye başladık. Genellikle de öğrencilerimiz gittikleri yerde kalıyor” diye konuştu.
İntörnlere lojman da veren var
İntörn olarak sanayide çalışan öğrencilere 3 ila 4 bin TL arasında ücret veren işletmelerin varlığına dikkati çeken Bayram, “Hatta para haricinde lojman da veriyor” dedi. Sanayi ile üniversiteyi Ar-Ge noktasında bağlayabilmek için sanayiye ‘Sanayi Karıncaları’ adını verdikleri intörnleri monte ettiklerini kaydederek, “Ar-Ge’yi üniversiteye taşıyan öğrencilere teşvik amaçlı proje başına bin TL ödemeye başladık. Amacımız öğrencimizi heveslendirmek ve bulunduğu firmada Ar-Ge kültürünü oturtmak. Böylece öğrencim Ar-Ge yapmayı öğrenecek ve hocamız da o projenin içinde yer alacaktır. Ama tüm bu bağı TARGET yapsın istedik. Bu yıl bunu ilk kez deneyeceğiz ve umuyorum ki bu konuda da başarılı olacağız” dedi.
Sanayicinin üniversiteden şikayetleri azaldı
Sanayicinin beklentileri karşılanınca üniversiteden şikayetlerinin azaldığını vurgulayan Bayram, “Öğrencilerimizin kafasına mühendis-sanayici fikrini de işliyoruz. Buradaki amacımız öğrencilerimizi girişimciliğe, yatırımcılığa özendirmek ve kendi fabrikalarını kurabilmelerini sağlamaktır. Daha önce kız öğrencilerimiz sanayiden kaçıyorlardı ama intörnlük uygulamasından sonra mecburen sanayiye gitmek zorunda oldukları için sanayinin korkulacak bir yer olmadığını gördüler ve işin içine girdiler" diye konuştu.