Engelliye formasyon var atama yok

Engelliler Konfederasyonu Başkanı İçli öğretmenlik formasyonu alan engellilerin önüne bir de atama engeli çıkarıldığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, "Engellilere çeşitli üniversitelerde öğretmenlik formasyonu kazandıran bölümler açık tutulurken, bunlardan mezun olanların,memurluk sınavlarını kazandıkları halde, öğretmen olarak atanmaması, TCK'nın 122. maddesindeki ayrımcılık yasağının çiğnenmesi anlamına gelmektedir" dedi.
 
Engelliler Konfederasyonu üyesi bir grup, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde engelli öğretmenlerin atanması için eylem yaptı. Gruba CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir ile diğer sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri destek verdi.
Gruptakiler adına açıklama yapan Konfederasyon Başkanı Turhan İçli, engellilerin öğretmenlik hakkının 12 Eylül döneminde çıkarılan bir yönetmelikle alındığını daha sonra Danıştay'a açılan davayla bu yönetmeliğin ilgili hükmünün iptal edildiğini, o günden itibaren engelli öğretmenlerin mesleklerini sürdürdüğünü dile getirdi.
 
Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) ve Kamu Personel Seçme Sınavı'nı kazandıkları halde engelli öğretmen adaylarının 2 yıldır atamasının yapılmadığını ifade eden İçli, bunu bürokratik bir gecikme olarak yorumladıklarını söyledi.
 
İçli, ancak Milli Eğitim Bakanlığı'na TBMM Dilekçe Komisyonu aracılığıyla yöneltilen "engellilerin neden atamadığı" sorusuna, "geçmiş tecrübelerin engellilerin öğretmenlik mesleğini yapamadıklarını gösterdiği, atamaların bu nedenle yapılmadığı" yanıtı verildiğini iddia etti.
 
Bugüne kadar hiçbir engelli öğretmen hakkında öğretmenlik görevini başarıyla yürütemediği için soruşturma açılmadığını, bu yönde hazırlanan bir teftiş raporu bulunmadığını belirten İçli, engellilere çeşitli üniversitelerde öğretmenlik formasyonu kazandıran bölümler açık tutulurken, bunlardan mezun olanların, memurluk sınavlarını kazandıkları halde, öğretmen olarak atanmamasının TCK'nın 122. maddesindeki ayrımcılık yasağının çiğnenmesi anlamına geldiğini söyledi.
İçli, "Bakanın 4+4+4 eğitim sistemini yürürlüğe koyarak engellilerin eğitimine büyük bir darbe vurmasına ek olarak şimdi de onların elinden öğretmenlik hakkını almasına seyirci kalamayız. Ömer Dinçer ya derhal Bakanlıktan istifa etmeli ya da Başbakan onu bu görevden almalıdır" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Dinçer ise bu zihniyeti kınadığını belirterek, "Bu tutumu kabul etmiyoruz. Bu parti meselesi değil insanlık onuru meselesidir" diye konuştu.
 
Eğitim İş Genel Başkanı Demir de ülke nüfusunun yüzde 10-12'sini oluşturan engellilerin, tüm demokratik isteklerinin yanında olacaklarını söyledi.