Eğitimde sürdürülebilirlik örneği: Robert College

2013-2014 eğitim yılında 150 yaşını kutlamaya hazırlanan Robert Kolej,Türkiye’ye dört başbakan, Nobel ödüllü bir yazar, sayısız bilim adamı, akademisyen, gazeteci, sanatçı, sporcu ve politikacı kazandırmış köklü bir kurum.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Didem Eryar ÜNLÜ
 
İSTANBUL - 2013-2014 eğitim yılında 150 yaşını kutlamaya hazırlanan Robert Kolej, Türkiye’ye dört başbakan, Nobel ödüllü bir yazar, sayısız bilim adamı, akademisyen, gazeteci, sanatçı, sporcu, politikacı ve aynı zamanda Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi’ni kazandırmış köklü bir kurum. 
Eğitimde eşitliği hedef alan kurum, Türkiye’nin her bölgesinden Robert Kolej’e girmeye hak kazanan yetenekli gençlere fırsat sağlayabilmek için kaynaklarının ciddi bir bölümünü burs fonuna ayırıyor. Şu an Robert Kolej öğrencilerinin yüzde 24’ü, yani neredeyse her dört öğrenciden birisi, burs imkânından faydalanıyor. Bursların sağlanabilmesi için okula en büyük destek mezunlardan geliyor. Bu gerçek bir dayanışmanın göstergesi. Nitekim Robert Kolej 150. Yıl Proje Koordinatörü Sima Benaroya da, 150 yıllık bir okul olmanın sırrını "ilk günden bu yana gelecek için sorumluluk almak geleneği" ne sahip olmakla tanımlıyor. 
"Robert Kolej'in varlık nedeni, hızla değişen dünyamızda yeniliklere öncülük etmek, eğitim kalitesini en üst seviyede tutmak, sorumluluk sahibi ve çok yönlü bireyler yetiştirerek yeni nesilleri geleceğe hazırlamak" diyen Benaroya, bir eğitim kurumunun eğitimde mükemmellik hedefini 150 yıl boyunca sürdürmesinin gurur verici olduğunu ifade ediyor. Robert Kolej'in örnek bir sürdürülebilir eğitim kurumu olmasının çok sayıda nedeni var. Bunlara tek tek bakacak olursak: 
 
Herkese eşit eğitim fırsatı 
Okul 16 Eylül 1863'te, Bebek'teki ilk ahşap binada 4 öğretmen, 6 öğrenci ile eğitime başladı. Bugün 47 ilden yatılı öğrencisi var. Lise olduğundan bu yana Anadolu'dan çok fazla talep olduğu için İstanbul sınırları içinden yatılı öğrenci alamıyor. 
 
Öğrencilere burs ve destek 
Okulun 5 milyon dolar burs bütçesi var. Şu anda öğrencilerin yüzde 24'ü burslu. Hedef bu oranı yüzde 30’a yükseltmek. Ancak diğer yandan, okul ücretini tam ödese bile her öğrenciye yüzde 30 sübvansiyon uygulanıyor. Bunun nedeni okul ücretinin öğrenci masrafının yüzde 70’ini karşılayabiliyor olması. Robert Kolej, kurumsal olarak Robert College Foundation (Robert Kolej Vakfı) tarafından yönetiliyor. Vakfın 60-90 milyon dolar civarındaki menkul varlığı New York Borsası’na kote. Okul, her yıl burada elde ettiği gelirin yüzde 5'ini eğitim masrafları için kullanabiliyor. 
 
Aktif ve sağlam bir iletişim ağı 
Robert Kolej'in 10 bin mezunu var. Bunların 8 bininin iletişim bilgileri mevcut ve bu kişiler arasında aktif bir iletişim söz konusu. Her yıl 2 bin mezun ortalama 2 milyon dolar bağış yapıyor. 150. Yıl Kutlama Programı’nın hedefi de, yüksek eğitim kalitesinin altını çizerek, okulun bir sonraki 150 yılını garanti altına almak...