Dolar pahalandı, öğrencilerin yurtdışı eğitim tercihinde rota değişti
Dolar ve euronun tarihi zirveleri görmesinin ardından yurtdışı eğitimde ülke tercihlerinin rotası değişti.
Kezban KARABOĞA
İZMİR - Dolar ve euroda tarihi seviyelere varan artışlar yurtdışı eğitimde ülke tercihlerini değiştirdi. Eğitim sürelerini kısalttı, yurtdışındaki okullar yüzde 50’lere varan indirime gitti. Amerika’nın en büyük zincir dil okullarından ELS, tarihinde ilk defa Türkiye’den gelen öğrenciler için yüzde 20 indirim yaptı. Öğrenciler, ‘Dolar çok pahalı daha uygun nereye gidebilirim?’ diye sormaya başlarken bir yıl, altı ay için yurtdışı eğitim planlayanlar eğitim sürelerini kısaltma tercihine başvurdu. Sertifika programlarına, gidilen ülkede iş izni veren eğitim programlarına da ilgi arttı. Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Koordinatörü Aslıhan Özenç, “Türkiye’de kur artışı, ekonomik kriz yurtdışına gidişi azaltmıyor. Bunu 2001 krizinde de görmüştük. Sadece artış hızı düşüyor, yani sayı çok fazla artmıyor ama yine artıyor” dedi.
Üniversite mezunlarının yurtdışında iş izni veren sertifika programlarına yöneldiğini anlatan Özenç, “Gitme isteği artıyor çünkü doğal olarak böyle belirsiz dönemler mezunlarda iş bulma endişesi yaratıyor. ‘Türkiye’deki durum bizi nasıl etkileyecek?’, ‘Eğitim alalım belirsiz dönemi atlatalım’, ‘İş bulmak zorlaşacak, bu sıkıntılara hiç girmeyim Amerika’ya gideyim, 1 yıl eğitim-sertifika, üstüne de 1 yıl çalışayım’ diyorlar. Biz de daha çok sertifikaya öğrenci yolluyoruz. Bunlar iş izni veren sertifika programları. Ofislerimizde uzun süreli master-doktora programlarından ziyade işe yönelik sertifika veren programlara yönelme olduğu gözlemleniyor" dedi.
‘Şimdi Kanada fiyatlanıyor’
Bu yıl eğitim için yurtdışına gidişlerde artış beklediklerini anlatan Özenç, “Türkiye’de belirsiz süreçler yurtdışına talebi hep artırdı. Belirsizlik yurtdışına yönlendiriyor. Bu durumda imkânı olan gidiyor. Net rakamları eylüle doğru anlarız fakat şu ana kadar ofislerimizde talebin fazlalaştığını görüyoruz. Sadece yönler farklılaşıyor. Şimdi öğrenciler Kanada’yı fiyatlıyor, çünkü Kanada doları çok değer kazanmadı. Bir de zamanını kısaltıyor, dört ay gidiyor ama yine de gidiyor” dedi.
Dubai, Avustralya ve Kanada revaçta
Kur artışı yurtdışı eğitime düşüş olarak yansımadı fiyatların yüzde 25-30 arttığı bir durum var şeklinde konuşan Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Genel Müdürü Gökmen Özdemir, “Bu öğrencilerin eğitim planlarında ertelemeye-beklemeye geçmelerine neden oluyor. Çalışabilecekleri ülkeleri tercih etmeye başlıyorlar. Dubai, Avustralya ve Kanada gibi çalışma izninin olduğu ülkeler avantajlı hale geldi. Son zamanlarda dolarla olmasına rağmen Dubai'ye ciddi öğrenci gönderiyoruz" dedi. Özdemir, "Öğrenciler kendi sürelerinden kısarak yine de yurt dışı deneyimini yaşamak istiyorlar. Çok gitmek isteyen kişiler, 12 hafta gidecekse örneğin 10 haftalık seçeneklerini değerlendiriyorlar" diye konuştu.
Tercihler çeper şehirlere kaydı
Krizden önce kayıtlı öğrencilerimizde bir panik havası oluştu çünkü ödeyecekleri rakam da döviz bazında. Normalde öğrenciler 5-6 ay öncesinden eğitim planlarına başlarlardı. Belirsizlik ve ani çıkışlar hazırlık sürecini kısalttı. Yurtdışı eğitimde bir azalma yok, aksine artış var ama ekonomik durum nedeniyle şu anda öğrenciler adım atmak istemiyorlar. İngiltere’de metropol olan Londra lokasyonunu önermek yerine Oxford, Eastbourne gibi içerideki yani yaşam maliyetlerini düşürebilecekleri bölgelere yönlendiriyoruz. Krizden önce Amerika sadece dil eğitim maliyeti 9 bin liraya gelirken şu anda 13 bin liraya geliyor. Yaşam maliyetleri 7 bin liraya denk gelirken şu anda 10 bin liralara çıkıyor. Yani 10 bin lira fark var. Bunu yaşam maliyetlerini düşürebilecekleri yerlere giderek kapatabiliyorlar.
ABD’li dil okulu ELS tarihinde ilk kez indirim yaptı
Amerika’nın en büyük zincir dil okullarından ELS’nin Türkiye’de ilk kez indirim yaptığını belirten Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Koordinatörü Aslıhan Özenç, “Türkiye, yurtdışındaki okullar için önemli bir pazar. Fiyatlarda yüzde 25 indirim yapan okullar var, hatta bazı okullarda indirimler yüzde 50’lilere çıkıyor. Şimdiye kadar hiç indirim yapmayan okullar dahi belli oranlarda indirim yaptı. Amerika’nın en büyük zincir dil okullarından ELS, Türkiye’de ilk kez yüzde 20 indirim yaptı çünkü Türkiye’den belirli sayıda öğrenci alma hedefleri var” dedi.