Devletten velilere eğitim çeki

MEB'in, geçeceği yeni uygulamaya göre, özel okula dönüşen dershaneler öğrenci bulamazlarsa, sınıfları doldurmak için, velilere, yurtdışında da uygulanan kupon ya da eğitim çekleri (voucher) imkânı sağlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı, özel okula dönüştürülecek dershaneler için yeni bir uygulamaya hazırlanıyor. Bu okullar yeterli öğrenci bulamazlarsa velilere, devlet tarafından yurtdışında da uygulanan kupon ya da eğitim çekleri imkânı sağlanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) dershaneleri kapatma çalışmaları son aşamada. Bakanlığın üzerinde çalıştığı yasa taslağına göre, özel okula dönüşen dershaneler öğrenci bulamazlarsa, sınıfları doldurmak için, velilere, yurtdışında da uygulanan kupon ya da eğitim çekleri (voucher) imkânı sağlanacak. Yetkililer, “Sınıfların 30’ar kişilik olmasını istiyoruz. Özel okula dönüşmüş bir kurum bir sınıfına 20 öğrenci bulduysa, bunu 30’a tamamlamak için 10 öğrencisinin parasını devlet olarak karşılayacağız” bilgisini verdi. Ek derse ihtiyacı olan öğrencilere ise Halk Eğitim Merkezleri ve devlet okullarında kurslar verilecek. Bu okullarda iş bulamayan öğretmenler de devlette çalışabilecek.

Yoksul öğrenciye devlet bursu

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin kapatılarak özel okullara dönüştürülmesiyle ilgili dün akşam televizyonlara açıklamalar yaptı. Her 5 dershaneden birinin özel okula hemen dönüşebilme kapasitesine sahip olduğunu belirten Bakan Avcı, dönüşümle ilgili şu detayları verdi: “Dershanelerin özel okula dönüşmesi 10 yıldan beri Ak Parti’nin meydanlarda bizzat başbakanın ağzından verilmiş bir söz. Her 5 dershaneden 1’i özel okula dönüşme kabiliyetine sahip. Geride kalanları da diyor ki ‘Eğer uygun imkânlar sağlanırsa dönüşebiliriz’. Maddi imkânları olmayanları da biz dönüştüreceğiz. Arsa, fiziki imkan konusunda destek vereceğiz.  Buralara gidecek yoksul öğrenciler devlet bursuyla okutulacak. Ayrıca buna rağmen ‘Bu geçişi bu kadar kısa vadede tamamlayamayız’ diyen dershanelere de 2 yıl bir sürede özel okula dönüşürken açık lise statüsünde öğrenimlerine devam ettirme. Hüseyin Çelik döneminde de gündeme gelmiş, ancak veto edilmişti.

2016’da dershane devri bitiyor

2016’da dershanelerin tamamı dönüşmüş olacak. Halk eğitim ve takviye kurslarımız yine ücretsiz olacak. Okuma salonları dahil KPSS’ye yönelik takviye verenler kapatılacak. Öğretmenler dershane dönüşürse burada devam edecekler. Kapatıyorum diyen dershanelerin öğretmenlerini de biz MEB’e dahil edeceğiz.”