Daçka annesizlere de açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




İSTANBUL - Yaklaşık bir buçuk asırdır babası hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz yetenekli çocuklara çağının en ileri eğitim fırsatını sunan, eğitimde fırsat eşitliği ilkesinin sembolü Darüşşafaka, artık annesi hayatta olmayan çocuklara da kapılarını açıyor.
Aynı zamanda Cemiyet'in doğal başkanı da olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 14 Nisan günü düzenlenen "Olağanüstü Genel Kurul"da oy çokluğuyla kabul edilen tüzük değişikliği ile "annesi hayatta olmayan" çocuklara da eğitimde fırsat eşitliği tanınacak.
 
Bu çerçevede Darüşşafaka, 27 Mayıs'ta 20 ilde gerçekleştirilecek sınavla 2012-2013 öğretim yılından itibaren annesini kaybetmiş çocuklara da eğitim vermeye başlayacak. Türkiye genelinde farklı şehirlerden sınava katılacak öğrencilerin ve velilerin sınav merkezlerine ulaşım giderleri, talep etmeleri halinde Darüşşafaka tarafından karşılanacak.

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım değişikliğin gerekçesini şu sözlerle açıkladı: "Günümüzde anne kaybının maddi ve manevi yönden baba kaybından farksız hatta daha da önemli olabildiği gerçeğinden hareketle, annesi hayatta olmayan yavrularımızın da Darüşşafaka gibi çağdaş bir kurumun sağladığı eğitim fırsatından yararlanmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Böylelikle eğitimde fırsat eşitliği misyonumuzu daha fazla öğrenciye ulaştırmış olacağız. Bizce, babası hayatta olmayan çocuklar gibi annesi hayatta olmayan çocuklarımız da dezavantajlıdır ve en az onlar kadar pozitif ayrımcılığa ihtiyaç duymaktadır. Bu anlamda Darüşşafaka, annesini kaybetmiş çocukları da okula alarak aslında kuruluş amacını değiştirmemekte,  pozitif ayrımcılık yelpazesini genişletmekte ve eğitimde fırsat eşitliğine derinlik kazandırmaktadır."

65 ilden 927 öğrenci kolej seviyesinde eğitim görüyor

Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından biri olan Darüşşafaka Eğitim Kurumları, 1873 yılından bu yana babası hayatta olmayan, ailelerin maddi olanaksızlıkları nedeniyle iyi eğitim fırsatı bulamayan öğrencilere, ilköğretim 4. sınıftan itibaren liseyi bitirinceye kadar tam burslu ve yatılı, İngilizce eğitim veriyor. Üniversiteyi iyi bir dereceyle kazanan öğrencilere ise Darüşşafaka Cemiyeti tarafından burs verilmeye devam ediliyor.

2011 - 2012 eğitim-öğretim yılında Türkiye genelinde 65 ilden 927 öğrencinin eğitim gördüğü okulda, öğrencilerin eğitim masraflarının yanı sıra giyim, barınma, yemek, kitap, sağlık gibi ihtiyaçları da Darüşşafaka Cemiyeti tarafından karşılanıyor.

Sınava başvuran adaylarda aranan koşullar

T.C vatandaşı,
Annesi veya babası hayatta olmayan,
Ailesinin maddi durumunun öğrenimini sürdürmesine yeterli olmayan,
Ocak 2002 sonrası doğmuş (Yaş düzeltmesi geçersizdir),
2011 – 2012 eğitim-öğretim yılında 3. sınıf öğrencisi olan,
Sağlık ve diğer yönlerden, yatılı okula kabulüne sakınca bulunmayan,

adayların başvurularını 23 Mayıs'a kadar gerçekleştirmeleri gerekmektedir.