Analitik düşünen beyinlere ihtiyacımız var

OECD'nin 'PISA 2012 sonuçları, Yaratıcı Problem Çözme Becerileri' başlıklı raporu açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

kezban_karaboga-007.jpg

Türkiye’nin de içinde bulunduğu 44 ülkede, 15 yaş grubu öğrencilerin gerçek hayatta karşılaşabilecekleri problemleri çözme yeteneklerini analiz eden Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) ‘PISA 2012 Sonuçları,Yaratıcı Problem Çözme Becerileri’ başlıklı raporu açıklandı. OECD raporunun Türkiye lansman toplantısında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye’de meslek liselerindeki öğrencilerin yüzde 63’ünün yaratıcı problem çözme performansının, genel liselerde okuyan öğrencilerden daha başarılı olduğunun görüldüğünü belirterek, “Bu bana çok enteresan geldi. Üst düzeyde problem çözme becerisindeki gençlerimizin oranını ivedilikle artırmamız gerekiyor” dedi. Eğitimde veriye dayalı nitelik reformuna duyulan ihtiyacı vurgulamayı sürdürdüklerini belirten Muharrem Yılmaz, “Öğrencilerimize bilgi aktarımı ağırlıklı eğitimden ziyade arama motorlarından elde edemeyecekleri becerilerin kazandırılması gerekiyor. 21. yüzyıl ekonomilerinin ihtiyaç duyduğu beceri seti değişime uğradı. Yüksek bilişsel becerilere, öğrenme becerilerine sahip analitik düşünebilen bireylere ihtiyacımız var. ‘Ne iş olsa yaparım’ ve ‘Nasılsa işe girince öğrenirim’ gibi düşünceler iş dünyasında geçersiz” değerlendirmesini yaptı. Raporun dikkat çekici sonuçlarını aktaran Yılmaz, “15 yaş grubu öğrencilerin yaratıcı problem çözme beceri ölçümünde Türkiye 44 ülke arasında maalesef 34. sırada yer alıyor. Öğrencilerin sadece yüzde 2.2’si en üst düzeyde problem çözme becerilerine sahip. Bu düzeydeki öğrencilerin OECD ortalaması ise yüzde 11 düzeyinde. Günlük hayatta karşılaşılabilecek yaratıcılık gerektirmeyen basit problemlerle baş edebilme becerisini temsil eden en alt düzey, birinci düzey ve alt beceri seviyesindeki öğrencilerimizin oranı maalesef yüzde 36’yı buluyor” dedi. 

Akademik dersler problem çözme becerisini geliştirmiyor

İki okul türü arasındaki performans farkının büyüklüğü açısından Şangay’dan sonra Türkiye’nin ikinci sırada olduğunu belirten Yılmaz, “Mesleki eğitim programlarındaki öğrencilerimiz, Uygulanana müfredat ve öğretim yöntemleriyle gerçek hayattaki problemlere bir nebze daha iyi hazırlanabiliyor. Bu veri aynı zamanda genel akademik derslerin öğrencilerin problem çözme becerilerini yeterince geliştirmediği ve desteklemediğini gösteriyor”diye konuştu. PISA’ya katılan bazı ülkelerde akademik derslere ağırlık verilen öğrencilerin problem çözme beceri performansının meslek okullarında okuyanlarınkinden daha yüksek olduğunu vurgulayan Yılmaz, “OECD’nin bir başka araştırmasına göre Türkiye, PISA verilerinden yola çıkarak en az politika üreten, ders çıkaran ülkelerden birisidir. Bu durumu değiştirmeli ve PISA’yı uluslararası bir araştırma olarak iyi analiz ederek eğitimde nitelik reformlarını veriye dayalı geliştirmeli ve gözden geçirmeliyiz” dedi. 

Trafik ile ilgili en basit soruyu çözemedik

Raporun temel bulgularına yönelik bilgiler aktaran OECD Kıdemli Analisti Francesca Borgonovi, öğrenciler yöneltilen trafikle ilgili bir soruyu Türkiye'deki öğrencilerin yüzde 38’ini çözdüğünü ancak, kimsenin üstün bir performans gösteremediğini ifade etti. Borgonavi, “En başarılı öğrenciler Asya’dan geliyor. Kore, Japonya, Singapur başta geliyor. Türkiye OECD’nin ortalamasının altında" diye konuştu.