Aleviler için İHL benzeri okullar açılmalı

TİMAV'ın Türkiye'de İmam Hatip Lisesi ve İmam Hatipliler Algısı araştırması sonuçlarına göre araştırmaya katılanların yüzde 41,3'ü "Aleviler için İHL benzeri okullar açılmasını istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL - Zorunlu 12 yıl kesintisiz eğitim yasasının yürürlüğe girmesinin ardından İmam Hatip Liseleri yeniden büyük tartışmalara neden oldu. Tam da bu tartışmaların ertesinde TİMAV, Türk halkının İmam Hatip Lisesi ve İmam Hatipli öğrenci ve mezunlarına bakış açılarını araştırdı.
 
26 İl merkezinde toplam 2689 kişi ile yapılan anketten birçok farklı sonuç çıkarken "Aleviler için İHL benzeri okullar açılmalıdır" yargısına araştırmaya katılanların yüzde 41,3'ünün destek vermesi dikkat çekti.
 
Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) tarafından gerçekleştirilen, “Türkiye'de İmam Hatip Lisesi ve İmam Hatipliler Algısı” araştırmasının sonuçlarını Genel Başkanı Ecevit Öksüz açıkladı. Öksüz, "Hükümetin eğitim politikalarının ardından önümüzdeki yıldan itibaren İHL ortaokul ve liselerine yoğun talebin olacağı aşikar" dedi. 
 
İmam Hatip eğitimi konusunda bilenin de bilmeyenin de yorum yaptığını belirten (TİMAV) Genel Başkanı Ecevit Öksüz " İdeolojik ve siyasi yorumlardan öte biz bu durumu millete sormak istedik" dedi. Konu hakkındaki siyasi tartışmaların öğrenci, veli, öğretmen herkesi çok etkilediğine dikkat çeken Öksüz "İHL'ler siyaset dışında tutulmalı. Katsayıların kaldırılılması nedeniyle orta ve lise kısmına yoğun talep olacağı aşikar. Bu nedenle artık eğitim kalitesi geliştirilmeli bina yetersizlikleri giderilmeli. İHL'lere gitmek isteyen bütün öğrenciler desteklenmeli" diye devam etti. 
 
Cumhuriyet tarihinin en önemli hizmeti
Öksüz, Kur'an ve peygamberin hayatı derslerinin seçmeli olarak bütün okullarda okutulmasını ise "Cumhuriyet tarihinin en önemli hizmetlerinden birisi" diye yorumladı.  
 
Okulların İHL'ye dönüştürülmesine karşıyız
Öksüz, 4+4+4 yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte ortaokulların İHL'ye dönüştürülmesini şöyle değerlendirdi: "Okulları İHL'ye dönüştürmek adına belli evrimle İHL'ye dönüştürülmesine karşıyız.  Ama bu durum Milli Eğitim'in velilere yaptığı anketten çıkan neticelere göre şekillendi.  İHL dışında bir okulda çocuğunu okutmak isteyen velilerin bu durumdan mağdur olduğuna inanmıyorum." Öksüz, İmam Hatip Liselerine ilişkin "Türkiye'de şu an 538 İHL'de 268 bin öğrenci okuyor. Ortaokulların dönüştürülümüyle okul sayısı 542'ye çıktı" bilgisini vererek sözlerini sonlandırdı. 
 
 
26 İl merkezinde toplam 2689 kişi ile yapılan araştırmaya göre; çocuğu veya bir yakınının İHL'ye gitmesini katılımcıların yüzde 27,5'i çok istiyor. Katılımcıların yüzde 21,1'i desteklerken,  yüzde 27,6'sı tercihine saygı duyduğunu ve yüzde 3,5'i de önemsemeyeceğini ifade etti. yüzde 20,3'lük kesim ise bir yakınının İHL'ye gitmesini olumsuz karşılıyor. 
 
Araştırmaya katılanların siyasi kimliklerini belirlemek için sorulan bir soruya göre, örneklemin yüzde 21,8'i muhafazakar, yüzde 19,4'ü Atatürkçü, yüzde 16,5'i milliyetçi, yüzde 15,5'i İslamcı, yüzde 9'u laik, yüzde 3,9'u sosyal demokrat, yüzde 3'ü demokrat, yüzde 2,3'ü sosyalist, yüzde 2,22'si ülkücü, yüzde 1,5'i liberal ve yüzde 1,1'i ulusalcı olarak kendisini tanımladı.
 
Aleviler için İHL benzeri okullar açılmalı
Araştırmaya katılanların yüzde 51,5'i İHL'lerin sayısının artırılması gerektiğini ifade etti. Din ve ahlak eğitiminin diğer liselerin müfredatında daha fazla verilmesi durumunda İHL'lere olan ilginin azalacağı yönündeki algı, katılımcıların yüzde  39'u tarafından kabul ediliyor. "Aleviler için İHL benzeri okullar açılmalıdır" yargısına araştırmaya katılanların yüzde 41,3'ü destek verdi, yüzde 31,1'i fikir beyan etmedi, yüzde 27,6'sı ise karşı çıktı.