Açıköğretim, ekonomik güvence altında hissettiriyor
Anadolu Üniversitesi'nin "Açık ve Uzaktan Eğitimin Ekonomik ve Sosyal Refaha Katkıları ile Yoksulluğu Azaltmadaki Rolü" konulu araştırması tamamlandı
ESKİŞEHİR - Anadolu Üniversitesi'nin (AÜ) 30 yıldır sürdürdüğü ve yaklaşık 2 milyon öğrenciye sahip Açıköğretim Fakültesi'ne ilişkin yapılan araştırma sonucuna göre, öğrenci ve mezunların yüzde 60'ı kendisini ekonomik güvence altında hissediyor.
AÜ'nün, Açıköğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi ve İşletme Fakültesi'nden 2000-2009'da mezun olan 8 bin kişiyle anket yöntemi kullanılarak, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Trabzon, Gaziantep, Adana ve Antalya'da, aynı fakültelerden mezun, şu an çalışan veya işsiz 125 kişiyle de yüzyüze görüşme yöntemiyle yapılan, "Açık ve Uzaktan Eğitimin Ekonomik ve Sosyal Refaha Katkıları ile Yoksulluğu Azaltmadaki Rolü" konulu araştırması tamamlandı.
Proje yürütücüsü ve aynı zamanda AÜ Yaşamboyu Öğrenim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Günsoy, araştırmanın ekonomik sonuçlarına ilişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmanın boyutu, kapsamı ve yöntemiyle Türkiye'de ilk defa yapıldığını belirterek, "Proje ile Açık ve Uzaktan Eğitim Sistemi'nin ekonomik ve sosyal refaha katkıları ile yoksulluğu azaltmadaki rolünü ilgili tarafların deneyimlerinden yararlanarak, analiz etmeyi amaçladık" dedi.
40 yaşın üzerinde 150 bin kişi Açıköğretim'de
Açıköğretim sistemi hakkında bilgi veren Günsoy, "Bu sistemin dünyada son dönemin en önemli kavramlarından biri olan 'yaşam boyu öğrenimi' hakkıyla yerine getirmekte olduğu görülmektedir. Çünkü 40 yaşın üzerinde 150 binin üzerinde öğrencisi var. İkinci üniversiteyi okuyanların sayısı da 250 bini geçmiştir. Binlerce engelli ve yine binlerce tutuklu ve hükümlü öğrencisi bulunuyor" diye konuştu.
Çalışma kapsamında 28 soruya yanıt aradıklarını anlatan Günsoy, şunları bildirdi:
"Açıköğretim öğrencilerine yapılan anket sonuçlarına göre öğrencilerin yüzde 72.3 gibi büyük bir oranı hem çalışıyor hem de okuyor. Bu durum açık ve uzaktan eğitimin avantajlı yönüne işaret etmekte, bir yandan eğitimde fırsat eşitliği sağlayan diğer yandan bireyleri gelir açısından destekleyen bir sistemin olumlu yönüne vurgu yapmaktadır. Araştırmada dikkati çeken sonuçlara göz attığımızda, 'Açıköğretim sistemi size ekonomik güvence sağladı mı?' sorusuna katılımcıların yüzde 60'ı, 'evet' yanıtı vermişlerdir. Bu açık ve uzaktan eğitim sisteminin ekonomik refahı sağladığının ispatı yönünde önemli bir sonuçtur."
İş başvurularında güveni arttırdı
Çalışmada, "İş başvurularında kendinize güveniniz arttı mı?' sorusunu katılımcıların yüzde 76.9'unun "güvenim arttı" şeklinde cevapladığını aktaran Günsoy, iş bulma yollarını yüzde 68.7 oranında kolaylaştırdığını da söyledi.
Sonuçlara göre açıköğretimden sağlanan kazanımların, iş hayatında yüzde 75 oranında yarar sağladığına da dikkati çeken Günsoy, açıköğretim sisteminin bilimsel anlamda yoksulluğun en önemli belirtilerinden biri olan "seçeneksizlik "ile de mücadele ettiğini dile getirdi. Günsoy, "Açıköğretim öğrencisi ve mezunu olmam hayatta karşıma çıkan seçenekleri artırdı" ifadesi hakkında da yüzde 38.4'ünün "kesinlikle katılıyorum" ve yüzde 27'sinin de "kısmen katılıyorum" diye yanıtladığını kaydetti.
Daha bilinçli oldular
Araştırmada katılımcıların yüzde 80'inin temel ihtiyaçları karşılarken Açıköğretim sisteminden alınan eğitim sayesinde daha "bilinçli" oldukları sonucuna ulaştıklarını belirten Günsoy, şöyle devam etti:
"Açıköğretim sistemiyle almış olduğum eğitim yoksulluğa düşme riskinden uzak kalmamı sağladı?' ifadesine mezun ve öğrencilerin yüzde 21.3'ü kesinlikle katıldığını, yüzde 21.9'unun da kısmen katıldığını bildirdi. Bu oranlar yoksulluk oranı düşünüldüğünde oldukça anlamlıdır. Yine 'Yoksulluktan kurtulmamı sağladı' görüşüne de katılımcıların yüzde 14.2'si kesinlikle katıldığını belirtirken, yüzde 14.8'i de kısmen katıldığını aktardı. Açıköğretim Fakültesi eğitimi ve mezuniyetiyle gelirin, temel ihtiyaçları karşılayabilir hale gelip gelmediği sorusuna ise yüzde 44.3'ü 'evet' cevabını vermiştir. Sadece öğrenciyken eğitimin gelir durumuna etkisine ilişkin bir soruya ise yine katılımcıların yüzde 67.1'i olumlu olduğunu ifade etmişlerdir. Bu sonuçlardan görüldüğü üzere açıköğretimlilerin, öğrenciyken elde ettikleri gelir ile sonrasındaki gelir arasında anlamlı bir fark var. Bu durum açık ve uzaktan öğretim öğrencilerinin diploma sonrasında gelir düzeylerinin yükseldiğini ve dolayısıyla eğitim sürecinin etkin bir şekilde işlediğinin göstergesidir."
Prof. Dr. Günsoy, Açıköğretim sisteminin eğitimde fırsat eşitliği sağladığı, bireylere yaşam boyu öğrenme fırsatları sunduğu, ekonomik ve sosyal refahı, dolayısıyla mutluluğu artırdığı, yoksulluğu azaltmada önemli rol oynamasının araştırmanın genel sonuçları arasında yer aldığını sözlerine ekledi.