'Öğretmenler hemen gönderilmeyecek'

Milli Eğitim Bakanı Avcı, 30 bin civarında atama yapılacağını söyleyerek, atanan öğretmenlerin görev yerlerine hemen gönderilmeyeceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Şubat’ta 30 bin civarında bir atama yapıldığında bu atanacak olan öğretmen adaylarının geçmişte olduğu gibi, hatta bu son Ağustos atamasında da olduğu gibi atandıktan 15 gün sonra hemen görev yerlerine gitmeyeceklerini söyledi. Avcı, “1 Mart itibariyle atanmış olacaklar, maaşlarını almaya başlayacaklar, ama tercihe bağlı olarak ya bulundukları ilde veya üniversiteyi bitirdikleri ilde veya atandıkları ilde kendi tercihlerine bağlı olarak bir hizmet içi eğitim, daha doğrusu bir oryantasyon, bir yönlendirme programına tabi tutulacaklar” ifadelerini kullandı.

Avcı, TRT Haber’de canlı yayımlanan Haber Odası programında soruları yanıtladı

Geçen 24 Kasım Öğretmenler Günü’ndeki sloganlarının “İnsan, insan gölgesinde yetişir” olduğunu söyleyen ve bu slogandan mülhem olarak böyle bir programı uygulamaya koyduklarını belirten Avcı, “Öğretmen, öğretmen gölgesinde yetişir. Yani öğretmenlik formasyonunu biz pratikte, sınıfta, öğretmenler odasında, müdürün odasında, hatta velilerin okul aile birliği toplantılarına katılacaklar” dedi.

Hizmet içi eğitimlerin sadece dil eğitimiyle kalmayacağını, yörenin kültürünü, örf ve adetlerini de kapsayacağını ifade eden Avcı, şöyle konuştu:

“Özellikle Doğu’ya, Güneydoğu’ya gidecek olan öğretmen adaylarımız, öğretmenlerimiz gidecekleri yörede konuşulan mahalli diller konusunda da bir hızlı eğitimden geçirilecek.

'Öğretmenlik saygın bir meslek'

Sadece dil eğitimi de değil, yörenin kültürü, örfü, âdeti… Dolayısıyla sadece Doğu’ya, Güneydoğu’ya gidecek öğretmenler için değil Artvin’e gidecek olan öğretmenimiz de Artvin’in yerel kültürü konusunda, yani orada bir kına gecesi nasıl yapılıyor, düğünde ne olur, bir taziyeye gidilirken nasıl davranmak gerekir gibi temel örf ve âdete ilişkin, yöre kültürüne ilişkin bilgilendirme süreçlerinden de geçirilecekler.

Bununla da işte dediğim gibi, hem öğretmenlerimizin özgüvenini pekiştirmek, hem de geçmişten beri zaten öğretmen toplumun en saygı gören kesimini oluşturuyor. Öğretmenlik saygın bir meslek, dolayısıyla da öğretmenimiz de toplum içerisindeki itibarını muhafaza edecek ve daha yukarıya taşıyacak, bu ön donanımlarla görev yerlerine gönderilmiş olacaklar.”

'120 bin atama mümkün değil'

Atamalar konularında ciddi bir sıkışıklık olduğunu ifade eden Avcı, “İl dışından, özür atamalarıyla gelenler, hizmet puanları daha düşük olduğu halde, il içi açmadığımız için ilçelerde de hizmet puanı yüksek olanlara göre il merkezlerine gelmiş oldular. Biz de norm güncellemesini yapıyoruz. Bu norm güncellemesine göre nerede ne kadar eksiğimiz, fazlamız var onlara bakıyoruz, ondan sonra bu dağılım sorunlarını tekrar bu gözle bir kere daha elden geçireceğiz” diye konuştu.

 

Öğretmen adaylarının kendi branşlarının kontenjanının çok arttırılmasını istediklerini ve her branşın en az bin atama talebiyle geldiğini kaydeden Avcı, “Düşünün 120 branşta atama yapıyoruz, her branştan bin atama yapsak 120 bin atama yapmamız lazım; bu mümkün değil, doğru da değil, gerçekçi de değil. Yani biz ihtiyaçlarımıza göre, dediğim gibi işte bu norm güncellemeleri neticesinde hangi branşta nerede ne kadar eksiğimiz var, bunu gördükten sonra branşlara göre dağılımlarını belirleyeceğiz” dedi.

'Her pedogojik formasyon alanı atamak zorunda değiliz'

YÖK’le ciddi bir çalışma yaptıklarını belirten Avcı:

“Artık belli bölümlere formasyon verilmiyor, çünkü şu oluyor: Pedagojik formasyon alan herkes bunu atama için kazanılmış bir hak olarak görüyor, yani ben pedagojik formasyon da aldığıma göre artık beni atamanız lazım. Bu pedagojik formasyon temelde böyle bir müktesep hak oluşturmuyor, kazanılmış bir hak; yani her ne olursa olsun her pedagojik formasyon alanı biz atamak zorundayız gibi bir algı oluşuyor, bu doğru değil.”