'Öğretmen ataması 81 ilde yapılacak'

Kamuoyunda, öğretmen atamalarının sadece doğu ve güneydoğuya yapılacağı söyleminin yanlış olduğunu dile getiren MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürü Aydoğdu, '81 ile öğretmen atayacağız' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, şubattaki öğretmen atamalarına ilişkin, "Kamuoyunda bütün öğretmenleri doğu ve güneydoğuya atacağız şeklinde bir algı var. Bu kesinlikle yanlış. Öğretmenleri 81 ile atayacağız" dedi. 

Aydoğdu, MEB Sakıp Sabancı Basın Merkezinde öğretmen atamalarına ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenledi. 

Ağustostaki 37 bin atama sonrası yöneticilerle birlikte öğretmen sayısının 894 bin 511'e ulaştığını belirten Aydoğdu, bakanlığa geçen yıl yer değişikliği için 375 bin öğretmenin başvurduğunu, bu yıl ise sayının 303 bin olduğunu bildirdi. 

Aydoğdu, "2014'te 150 bin öğretmenin, 2015'te de 190 bin öğretmenimizin yerini değiştirdik. Böylesine ciddi bir organizasyon ve yılda 2-3 bin yer değiştiren bakanlıkların yanında MEB'in yer değişikliğine baktığımızda çok ciddi bir fark var" ifadelerini kullandı. 

'İki sınavın yapılması doğru değil'

Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelik'te yapılan değişikliklere de değinen Aydoğdu, yönetmeliğe her kesimden olumlu dönüşler aldıklarını kaydetti.  

03144848_dsc_0250.jpg

Yönetmelikle hiyerarşik yapı oluşturduklarının altını çizen Aydoğdu, müdür yardımcılığı için merkezi yazılı sınav getirdiklerini belirtti. Aydoğdu, müdür yardımcılığı yapmayanların da okul müdürü olamayacağını dile getirdi. 

"Okul müdürlüğüne neden sınav getirilmediği" şeklinde eleştiriler yapıldığını ifade eden Aydoğdu, "Okul müdür yardımcılarından müdür seçeceğimiz için, müdür de otomatik olarak sınavı kazananlar arasından seçileceği için, iki kez sınavın yapılmasının doğru olmayacağını düşünüyoruz" dedi. 

Çalışmalar tamamlandı

Bakan Avcı'nın şubattaki 30 bin öğretmen atamasına ilişkin genel müdürlüğe talimat verdiğini söyleyen Aydoğdu, çalışmalarının dün itibarıyla tamamlandığını bildirdi. 

Şubatta atanacak 30 bin aday öğretmenin, tecrübelilerin yanında 4 ay staj yapmasına ilişkin çalışmanın yol haritasını belirlediklerini açıklayan Aydoğdu, yönetmelikte gerçekleştirilecek değişikliklerin belirlendiğini, bunları Bakan Avcı'ya sunacaklarını kaydetti. 

Atamalardan sonra öğretmenlerin uyum problemi yaşadığını anlatan Aydoğdu, "Uyum probleminin sonunda da hemen o bölgeyi terk etmek istiyor. İkincisi, mesleğine karşı çok ciddi anlamda bir ön yargı oluşuyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Avrupa Birliği ülkelerinde öğretmenlerin mezun olduktan sonra uygulama eğitiminden geçirildiğini, ABD'de ise 5'te birinin, göreve başladığı anda öğretmenliği bıraktığını ifade eden Aydoğdu, bu nedenle eğitim için uygulamanın önem taşıdığını vurguladı. 

Uygulamanın benzerinin 1898 ve 1913'te yapıldığını, mezunlara 6 ay uygulamalı eğitim verildiğini dile getiren Aydoğdu, Finlandiya'nın 1913'teki uygulamayı halen birebir sürdürdüğünü belirtti. 

'Bütün öğretmenleri doğuya atamayacağız'

Öğretmenliğin yaşanılarak öğrenildiğini kaydeden Aydoğdu, şubat atamasından itibaren işleyecek süreci şöyle anlattı: 

"Şubatta öğretmenlerimizi atayacağız. Atarken öğretmenlerden 2 tercih alacağız. Bir, stajı nerede yapmak istiyorsunuz? Kamuoyunda sanki bütün öğretmenleri doğu ve güneydoğuya atacağız şeklinde bir algı var. Bu kesinlikle yanlış. Öğretmenleri 81 ile atayacağız. Öğretmenler de 81 ilde isterlerse tecrübeli öğretmenlerle 4 aylarını geçirebilecekler. İkinci tercihlerinde de hangi ile, hangi okula gitmek istiyorlar, onu alacağız. Tek kararname çıkacak ama alt kararnamede iki başlık olacak. Staj yapmak istediği il ve atandığı okul." 

Kararname çıktıktan sonra yönergede bu kişilere danışmanlık yapacak tecrübeli öğretmenlerin niteliklerini belirleyeceklerini bildiren Aydoğdu, şöyle devam etti: 

"Bu konuda 'En az 5, 6 ya da 7 yıl öğretmenlik yapanlar arasından, kendi ya da yakın branştan öğretmenler seçilecek' diyeceğiz. Bu öğretmenler ile öğretmen adaylarımızı birbiriyle eşleştireceğiz. Üç gün bu öğretmenlerimiz okulda öğretmenlerle derse gidecek. Dördüncü günü okul müdür yardımcıları ve müdürlerle beraber geçirecekler. Beşinci gün de il ve ilçe milli eğitim müdürlerimizle beraber olacaklar. Ana hatları bu. Şubatta alacağımız 30 bin öğretmeni böyle başlatacağız." 

Uygulamayla öğretmenlerin göreve başladıkları andan itibaren maaşlarını alacağını ve bu sürenin stajyerlikten sayılacağını duyuran Aydoğdu, "Şubatta başlayanlar eylülde, ağustosta atananlar ise yarıyılda okula başlayacak. Bu döngü silsileli şekilde geldiği için de eğitim öğretimin gidişatında herhangi aksama olmayacak" dedi. 

Aydoğdu, "Öğretmenlerin ilk 4 ayını, kendi memleketlerinde mi yoksa görev yerlerinde mi geçireceği" sorusuna, "İki formül de var. Mesela öğretmenler tercih ettiğinde, 'Burası öğretmen potansiyeli açısından size uygun değil', yönlendirip 'Buraya da gidebilirsiniz' de diyebiliriz" yanıtını verdi. 

'Net oran verilemez'

"Ağustosta öğretmenlerin yüzde 70'inin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine atandığının" anımsatılması ve "şubat atamasında da benzer bir oranın gözetilip gözetilmeyeceğinin" sorulması üzerine Aydoğdu, buna ilişkin net oranların verilemeyeceğini, dengelerin değişebileceğini belirtti.