Ziyaret öncesinde Suriye durulmuyor
Birleşmiş Milletler heyetinin Suriye'ye gidişi öncesinde çatışmaların devam ettiği kaydedildi.
BEYRUT - Birleşmiş Milletler'den bir barış heyetinin Suriye'ye gitmesi beklenirken, muhalifler Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a bağlı ordunun kentleri bombalamayı dün de sürdürdüğünü öne sürdüler. İsyancılar, BM barış heyetinin her an ülkeye varması beklenmesine rağmen, Salı gününden düne kadar ülke genelinde en az 80 kişinin öldürüldüğünü söylediler.
Rusya, uluslararası arabulucu Kofi Annan'ın hazırladığı plan uyarınca Suriye askerlerinin kentlerden çekilmeye başladıklarını duyurdu ancak eylemciler asker ve polis güçlerinin isyancıların elindeki bölgelere karşı baskınlarını ve tutuklamaları sürdürdüklerini bildirdiler. Homs kentinden eylemci Hadi Abdullah, "Bugün (dün) sabahtan bu yana Halidiye mahallesini bombalıyorlar; bugün 17.gün" dedi.
Uluslararası Af Örgütü, Esad'ın 27 Mart'a Annan planını kabul ettiğini söylemesinden bu yana ülkede 232 kişinin öldürüldüğünün belirlendiğini açıkladı. Esad yönetimi ise Birleşmiş Milletler'e bilgi vererek, bir yıldır süren ayaklanmada resmi ölüm sayısının 6,044 olduğunu, bunun 2,556'sının asker ve polis olduğunu bildirdi. BM, Esad'a bağlı güçlerin bir yılda 9,000'den fazla insanı öldürdüğünü belirtiyor.
Uzlaşma aranıyor
Norveçli general Robert Mood başkanlığında oluşturulan BM barış heyeti, Esad ile Arap Birliği ve BM'nin Suriye temsilcisi olan Annan arasında bir uzlaşma sağlamaya çalışacak. Hedef, Suriye askeri güçlerinin 10 Nisan'a kadar kent ve kasabalardan çıkması ve sonraki 48 saat içinde de isyancıların ateşkese gitmeleri. Heyet Suriye'de ateşkesi denetlemek için 250 kadar BM gözlemcisinin görevlendirilmesini konusunu da Suriyeli yetkililerle görüşecek. Ancak Esad'ın birliklerini çekmeyi kabul ettiği açıklaması, hem Suriyeli muhalifler hem de onları destekleyen Arap ve Batılı ülkeler tarafından inandırıcı bulunmuyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı Willaim Hague, "Suriye yetkilileri 10 Nisan'a kadar askerleri çekeceklerini söylediler ancak henüz bunun belirtisi yok. Rejimin ülkedeki sivillere saldırıları, cinayetler, baskılar, işkenceler sürüyor" dedi. Rus Interfax ajansının haberine göre Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennaday Gatilov ise, askerlerin çekilmeye başladığını söyledi. Gatilov, "Suriye tarafı askerlerini kentlerden çekmeye başladı. Şimdi önemli olan tarafların Annan'ın önerilerini uygulamasıdır" dedi.
Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise Pazar günü İstanbul'da toplanan Suriye'nin Dostları grubunu eleştirerek, Annan'ın barış görevine zarara verdiklerini söyledi. Itar-Tass ajansına göre Lavrov, "Herkes Annan planını destekledi ancak Suriye'nin Dostları'nın aldığı muhalefetin silahlandırılması ve yeni yaptırımlar getirilmesi kararları barış çabalarına zarar veriyor "dedi.
(Reuters)