Yunanistan'daki yerel seçimler ikinci tura kaldı

Bölge ve belediye başkanlığı seçimlerinin büyük bölümü pazar günü yapılacak ikinci tura kaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan'da dün yapılan yerel seçimlerin birinci turunda birçok adayın aldığı oyların yeterli olmaması nedeniyle bölge başkanlığı ve belediye başkanlığı seçimlerinin büyük bölümü ikinci tura kaldı.

Oyların yüzde 98'inden fazlasının sayıldığı seçim sonuçlarına göre, ilk turda 113 belediye başkanı seçilirken, bölge başkanlığı seçimlerinde ise Epir bölgesinde Yeni Demokrasi Partisi (ND) tarafından desteklenen Aleksandros Kahrimanis yüzde 50,9'luk oy oranıyla ilk turda seçilen tek bölge başkanı oldu.

Diğer 212 belediye başkanı ve 12 bölge başkanı seçimi ise pazar günü yapılacak ikinci turda belirlenecek. Bölge başkanlığı ikinci tur seçimlerinde, ND'nin 12, Radikal Sol İttifak SYRİZA'nın 5 ve merkez sol partilerin desteklediği 7 aday yarışacak. İktidar ve ana muhalefetin büyük önem verdiği Attiki bölge başkanlığı seçiminin ikinci turunda koalisyon hükümetinin büyük ortağı ND'nin adayı bulunmazken, başkanlık yarışı SYRİZA'nın desteklediği Rena Duru ile PASOK adayı Yannis Sguros arasında yapılacak.

Belediye başkanlıkları

Diğer yandan, belediye başkan adaylarının seçilmek için yeterli oy alamadığı Atina'da, ilk turda ilk iki sırayı paylaşan şimdiki belediye başkanı Yorgos Kaminis ve Gavriil Sakellaridis ikinci turda yarışacak. Hükümetinin küçük ortağı PASOK ve Demokratik Sol (DİMAR) tarafından desteklenen Kaminis, ilk turda yüzde 21,06 oranında oy alırken, SYRİZA'nın desteklediği Sakellaridis ise yüzde 20 oranında oyla ikinci sırada kaldı.

Pire kentinde de ikinci tur seçimleri, ilk turda yüzde 33,27 oy oranıyla birinci gelen bağımsız aday Yannis Moralis ile 31,32'lik oy oranıyla ikinci sırada yer alan ND adayı Vasilis Mihaloliakos arasında gerçekleşecek. Ülkede diğer anahtar bölgelerden biri olan Selanik Belediyesi'nde ise ikinci turda, seçimlere bağımsız olarak katılan Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris ile ND'nin desteklediği Stavros Kalafatis yarışacak.  

Siyasi liderler yaptıkları açıklamalarda, ilk turda aldıkları sonuçlardan memnun olduklarını belirterek, seçimlerin asıl galibinin pazar günü belli olacağını dile getirdi. ND lideri Başbakan Andonis Samaras, ülkede önemli olan şeyin istikrar olduğunu ifade ederek, pazar günü yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinin de önem taşıdığını kaydetti.

Yunan basınına yansıyan haberlere göre, yakın çevresine seçim sonuçları ne olursa olsun, siyasi inisiyatifi SYRİZA lideri Aleksis Çipras'a bırakmamakta kararlı olduğunu söyleyen Samaras, pazar günü umut edilen sonuçların alınmaması durumunda erken seçime gitmekte kararlı olduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcı ve Dışişleri Bakanı PASOK lideri Evangelos Venizelos da ilk tur seçimlerde halkın olgunluk ve bilgelikle karar verdiğini, ikinci tur sonuçlarının gelişmeleri belirleyeceğini kaydetti.

Ana muhalefet SYRİZA lideri Çipras ise pazar günkü seçimlerin bir halk oylaması niteliği taşıdığını ifade ederek, vatandaşlara kullanacakları oylarla hükümetin politikalarına karşı tavır koymaları çağrısında bulundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir