Yunanistan kritik virajda

Avrupalı kreditörler Yunanistan'ın hızlı mali yardım umutlarını söndürdü. Yunanistan'ın 12 Mayıs'ta 750 milyon Euro ödemesi bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupalı yetkililer dün yaptıkları açıklamalarla Yunanistan'ın reform karşılığında hızlı mali yardım alma umutlarını suya düşürürken, önümüzdeki hafta önemli bir borç ödemesi yapması gereken Atina'yı zor bir finansal pozisyona soktu. Uluslararası Para Fonu'na (IMF) borcunun 200 milyon Euro'luk bölümünü dün ödeyen Yunanistan'ın 12 Mayıs'ta 750 milyon Euro daha ödemesi gerekiyor. İki taraf arasında aylardır devam eden görüşmelerde ilerleme sağlanmazken, AB yetkilileri Yunanistan'ın solcu hükümetinin önümüzdeki Pazartesi gerçekleştirilecek Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında bir anlaşmanın hayata geçmesi için yeterince taviz vermediğini belirtiyorlar. Euro Bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup'un başında bulunan Jeroen Dijsselbloem dünkü açıklamasında, "Son Eurogroup toplantısından bu yana oldukça ilerleme sağlandı. Yine de çözülmesi, derinleştirilmesi ve daha fazla detaylandırılması gereken birçok konu var, o yüzden Pazartesi günü herhangi bir anlaşma olmayacak. Gerçekçi olmamız lazım" ifadelerini kullandı. 

Çipras hükümeti umutlu

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras'ın hükümeti yine de Eurogroup toplantısının ilerleme yapıldığını kabul edeceğine ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) nakit sıkışıklığını çözebilmek için Yunan bankalarına daha fazla kısa vadeli hükümet tahvili satın almasına izin vereceğine dair umudunu koruyor. Fakat Brüksel veya Frankfurt'tan reformlara dair elle tutulur bir gelişme olmadan nakit sıkışıklığının giderileceğine dair herhangi bir sinyal gelmedi. 

Berlin Duvarını aşması zor

Euro Bölgesi yetkilileri arasında Yunanistan'ı en sert eleştirenlerden birisi olan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan'a yapılacak yardımın "mantığa uygun" olmasının şart olduğunu belirtti. Schaeuble, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nu (IMF) kastederek, "Ne troyka, ne Avrupa, ne de Almanya Yunanistan'ın sorunları için suçlanabilir" diyerek, "Yunanistan yıllarca imkanlarının ötesinde yaşadı" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir