Yemen'de sular durulmuyor
Cumhurbaşkanının istifasının ardından Yemen'deki karışıklık derinleşiyor.
Yemen Cumhurbaşkanı Abd-Rabbu Mansur Hadi, etnik Husi grubuna ait isyancıların bu hafta başkanlık sarayına girmelerinin ardından dün istifa etti.
Arap Yarımadası'nda yer alan 25 milyon nüfuslu Yemen'de İran'ın desteklediği Şii Husiler Eylül ayında başkent Sanaa'nın denetimini ele geçirmişler ve Başkan Hadi'ye kendi şartlarını kabul ettirmişlerdi.
ABD'nin müttefiki olan Hadi'nin istifası, Washington'u bu ülkede el Kaide'ye karşı önemli bir destekçisinden mahrum bırakacak.
Eski bir general olan Hadi, yıllar süren ayrılıkçı mücadeleler, giderek artan yoksulluk ve Amerikan insansız hava araçlarının Yemen'de yerleşmiş olan İslamcı militanlara karşı sürdürdüğü saldırılar ortamında, ülkesini istikrara kavuşturmak için iki yıldır gösterdiği çabaların, Husilerin Sanaa'yı ele geçirmesiyle engellendiğini söylemişti.
"Bu bir darbedir"
Hadi'nin zorla görevinden alındığını söyleyen güvenlik görevlisi Ahmed el Fatash, "Bu bir darbedir. Husiler zorla iktidarı ele geçirdi. Hadi 6 milyon Yemenlinin oylarıyla seçtiği meşru bir başkandır. Siyasi güçleri birleştirmeye çalışıyordu" dedi.
ABD tedirgin
Karışıklığın ABD'nin Yemen'deki konumunu etkileyeceğinin ilk işareti, Washington'un Sanaa elçiliğini açık tuttuğunu ancak personelden bir kısmını daha geri çekeceğini açıklaması oldu.
ABD büyükelçiliği Yemen'de çok güçlü bir varlığı olan el Kaide'ye karşı Yemen güvenlik güçleri ile ABD arasındaki işbirliğinin yürütüldüğü merkez. Husi hareketi henüz Hadi'nin istifasına bir tepki vermedi ancak halktan Pazar günü büyük çaplı gösteriler düzenleyerek desteğini göstermesini istedi. Husi hareketi aynı zamanda orduya da "sorumluluklarına" sahip çıkması çağrısı yaptı.
Resmi Saba haber ajansı parlamentonun Hadi'nin istifasını görüşmek üzere Pazar günü acil olarak toplanacağını bildirdi ancak parlamentonun bulunduğu semtte yaşayanlar, meclis binasının dün akşam silahlı Husiler tarafından kuşatıldığını söylüyorlar.