Yangın, buzları da eritecek
Türkiye'nin orman yangınıyla boğuşan İsrail'e gönderdiği yardım, diplomatik krizin aşılması için de fırsat yarattı.
NEW YORK/TEL AVİV - ABD'nin önemli gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Türkiye'nin, tarihindeki en kötü orman yangınıyla boğuşan İsrail'e yardım göndermesinin, ikili ilişkileri iyileştirebileceği yorumunu yaptı. Benzer yorumlara yer veren İsrail basını da Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, Türkiye'nin yardımının ardından, Ankara ile diplomatik krizi sona erdirmek için çaba harcadığını duryurdular.
WSJ'de "Türkiye İsrail'e Yangınla Mücadelesinde Yardım Ediyor" başlığıyla çıkan haberinde, Türkiye'nin Türk Hava Kurumu aracılığıyla İsrail'e yaptığı yardımın, iki ülke arasında "daha iyi ilişkilerin muhtemel kapısını açtığı" şeklinde görüldüğü değerlendirmesini yaptı. Haberde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun göreve başladığı geçen yıldan beri ilk kez Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla aradığı ve teşekkür ettiği vurgulandı.
Haberde Başbakan Erdoğan'ın dün konuyla ilişkili olarak, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırıda ölen 9 Türk'le ilgili olarak İsrail'den özür beklediklerini yinelediği de belirtildi.
Gazete haberinde, Türkiye'de eskiden görev yapmış İsrailli eski bir diplomat olan Alon Liel'in, "Türkiye'nin jestinin son derece önemli olduğu, bunun iki ülke arasında son 2 yıldır ilk kez yaşanan olumlu bir gelişme olduğu ve belki de İsrail'in özür dilemesi sürecini hızlandırabileceği" yorumunu yaptığı da kaydedildi.
Netenyahu diplomat gönderdi
Haaretz gazetesi ise Netanyahu'nun, Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlenen baskını soruşturan BM Komisyonundaki İsrailli temsilci Yosef Ciechanover'i, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ile görüşmek üzere Cenevre'ye gönderdiğini duyurdu.
Üst düzey bir İsrailli yetkili gazeteye, "Ciechanover ile Sinirlioğlu'nun krizi sonlandıracak bir taslak anlaşma üzerinde çalışacaklarını" öne sürdü.
Türk tarafının 31 Mayısta Mavi Marmara'ya düzenlenen ve 9 Türkün öldüğü operasyonla ilgili özür beklediğini ve ölen kişilerin ailelerine tazminat ödenmesini istediğini hatırlatan gazete, İsrail Başbakanlık kaynaklarının Türkiye ile temasları doğruladığını, konuyla ilgili daha fazla detay vermediklerini belirtti.
İsrail uzlaşma peşinde
Bu arada Haaretz yazarlarından Zvi Barel, yangınla ilgili olarak İsrail Başbakanı Netanyahu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki konuşmaya değinerek, Netanyahu'nun "Bu olayın ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için bir fırsat oluşturacağından eminim" dediğini ve bu sözlerin, İsrail'in Türklerle uzlaşma niyetine ilişkin ipucu gibi gözüktüğünü kaydetti.
Netanyahu'nun ayrıca Erdoğan'a İsrail'in minnettarlığını göstermek için bir yol bulacağını da söylediğini ifade eden Barel, "Eğer İsrail üzüntüsünü belirtir ve Mavi Marmara'da öldürülen Türk siviller için özür dilerse, bu bir trajedi oluşturmaz" dedi.
"Barış eylemcileri kötü niyetli bile olsa, İsrail kayıpların meydana gelmediği bir operasyon yapabilirdi" görüşünü dile getiren Barel, baskında ölen Türkler'in ailelerine tazminat ödenmesinin kendi içinde sorumluluğun kabul edildiği anlamına gelmeyeceğini, tazminatın insani bir jest olarak görülebileceğini yazdı.