Wikileaks için özel komisyon kuruldu
ABD'nin online satış devi Amazon, Wikileaks sitesine evsahipliği yapmayı durdurduğunu bildirdi.
WASHİNGTON - Beyaz Saray, ABD'nin gizli diplomatik yazışmalarını yayımlayan "WikiLeaks" için özel komisyon oluşturdu.
"Wikileaks Kuruluşlararası İdare Komisyonu" adıyla oluşturulan komisyonun, ABD Başkanı Barack Obama'nın ulusal güvenlik personeli tarafından kurulduğu belirtildi.
Komisyonun, Wikileaks'in açıkladığı belgelerin yol açtığı zararın belirlenmesi, çeşitli kuruluşların sızdırılan bilgilere vereceği karşılıkları koordine etmek ve gizli belgelerin güvenliğinin iyileştirilmesi için önlemler almakla görevlendirildiği kaydedildi.
Reuters'ın elde ettiği Beyaz Saray iç yazışmasına göre, Wikileaks'in hükümet sırlarını daha fazla ortaya dökmesini durdurmak için alınacak önlemlerde öncü rolü Ulusal Karşı İstihbarat İdaresi oynayacak.
İstihbarat camiasının kısa vadede alınacak önlemler çerçevesinde, karşı istihbarattan yetkililerin yer alacağı özel teftiş ekipleri oluşturacağı, bu ekiplerin, sistemdeki gizli bilgilerin çalınmasını kolaylaştıran teknik kusurları arayacağı belirtildi.
Amazon Wikileaks'i engelledi
ABD'nin online satış devi Amazon'un, pazar gününden beri binlerce Amerikan diplomatik belgesini ifşa eden Wikileaks sitesine evsahipliği yapmayı durdurduğu ve siteye bugün kısmen girilemediği bildirildi.
Amerikalı bağımsız senatör Joe Lieberman yayınladığı açıklamada, Amazon'un bu sabah ekibine Wikileaks sitesine evsahipliğ yapmayı kestiği konusunda bilgi verdiğini belirtti.
Senatör Lieberman, "Amazon'un bu kararı, gizli bilgi ve belgelerin yayınlanmasından önce almış olmasını dilerdim" dedi.
Amerikalı senatör, "Amazon sitesinin bu kararının iyi bir adım olduğunu ve Wikileaks'in yasadışı yayınını sürdürmek için kullandığı diğer kuruluşlar için de bir referans olması gerektiğini" söyledi.
Wikileaks: Belgeler yasa dışı değil
ABD'nin gizli diplomatik yazışmalarını yayımlayan Wikileaks sitesinin sözcüsü Kristinn Hrafnsson, yaptıkları çalışmanın yasalara aykırı olmadığını söyledi.
Hrafnsson, insanların, yetkililerin nasıl çalıştığını bilme haklarının bulunduğunu, diplomatik yazışmaları açıklamalarının, ülkeler arasındaki ilişkilere zarar vereceğini sanmadıklarını ifade etti.
Reuters televziyonuna konuşan Hrafnsson, "Eğer küresel istikrar aldatma ve yalanlara dayalı ise, onun biraz sarsmak da gerekli" diye konuştu.
İzlanda televizyonunun eski muhabirlerinden olan Hrafnsson, "tüm yazışmaların mümkün olduğunca halka açık olması gerektiğini düşünüyorum. Gizliliği haklı gösterebilecek bazı nedenler olabilir, ama genel anlamda halk için çalışan yetkililerden söz ettiğimiz için, halkın da onların yaptıklarından haberdar olma hakkı var" dedi. Şeffaflığın sağlıklı bir demokrasinin esası olduğunu kaydeden Hrafnsson, "sırların olmadığı bir dünya, daha iyi bir dünyadır" diye konuştu.
WikiLeaks'in kurucusu ve eski bir hacker olan Julian Assange bulunduğu yeri gizli tutarken, Hrafnsson, böyle bir kaygısı olmadığını ifade etti. Hrafnsson, "biz iyi bir şey yapıyoruz, bunu kamu yararı için yapıyoruz. Yaptığımızın tamamen yasal olduğunu düşünüyoruz. İhlal ettiğimiz herhangi bir kanun maddesi olduğuna ilişkin bir bilgi bize gelmedi, dolayısıyla, kanunları ihlal ettiğimizi düşünmüyoruz" dedi.
ABD yazışmalarına ilişkin ellerinde yüzbinlerce belge bulunduğunu kaydeden Hrafnsson, bunların tamamını yayımlamalarının aylar alacağını belirtti.