Viyana'da dörtlü Suriye zirvesi
ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan arasında dörtlü görüşme başladı.
ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları, Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulma çabaları çerçevesinde Viyana'da bir araya geldi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Hotel Imperial'de başlayan "dörtlü görüşme" öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir süre baş başa görüştü.
Görüşme sonrası Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr'inin de katılımıyla "dörtlü görüşmeye" geçildi.
Görüşme öncesinde basına görüntü veren bakanlara bir gazetecinin "Bugün tam olarak neyi hedefliyorsunuz, bunu bize açıklayabilir misiniz?" sorusuna Kerry, "Evet, ama şimdi değil" karşılığını verdi.
Yoğun görüşme trafiği
Sabah saatlerinde ABD ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarıyla üçlü koordinasyon toplantısında bir araya gelen Bakan Sinirlioğlu, ardından Hotel Imperial'de Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı el-Cubeyr ile ikili bir görüşme yaptı.
Rusya ve Ürdün'den işbirliği kararı
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da, ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarıyla dörtlü görüşme öncesinde, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cudeh ile bir araya geldi.
Görüşme sonrasında Ürdün'ün Suriye'deki çözüm çabalarında yer almasını desteklediklerini belirten Lavrov, "Siyasi süreci canlandırmanın yanı sıra, inanıyoruz ki IŞİD ve Suriye'deki diğer terör örgütlerine karşı mücadelenin de güçlendirilmesi gerekmektedir" dedi.
Lavrov bu çerçevede Rusya ve Ürdün'ün askeri alanda işbirliğine gitme ve faaliyetlerini koordine etme konusunda anlaştıklarını, bu koordinasyonun Ürdün'ün başkenti Amman'da oluşturulan işbirliği mekanizmasıyla sağlanacağını kaydetti.
Lavrov, "Terörizmle mücadeleye katılan diğer ülkelerin de bu mekanizmaya katılabileceklerine inanıyorum" dedi.
Suriye konusunda siyasi süreci canlandırmak için 2012 yılındaki görüşmeler sonrasında yayımlanan Cenevre bildirisinin temel alınması gerektiğini belirten Lavrov, bu konuda görüş birliği içinde olduklarını söyledi.
Görüşmede İsrail ile Filistin arasında artan gerginliği de ele aldıklarını ifade eden Lavrov, son gelişmelerden büyük kaygı duyduklarını kaydetti.
Lavrov, "Kutsal yerlerin statüsü konusunda İsrail ile Ürdün arasında imzalanmış olan ve bu konuyu çözüme kavuşturmuş olan anlaşmaların tam olarak uygulanması gerektiğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.
İsrail, Filistin ihtilafının devam etmesinin, terörist grupların elini güçlendirdiğini kaydeden Lavrov, mevcut krizin aşılması, kalıcı bir çözüme ulaşılabilmesi için gerilimin düşürülmesi, çözüm çabaların yeniden canlandırılması çağrısında bulundu.
Sinirlioğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.
Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Viyana'daki "Suriye" Toplantısı sonrasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.
Sinirlioğlu ile Lavrov, toplantının gerçekleştirdiği Hotel Imperial'da bir araya geldi.
Basına kapalı yaklaşık yarım saat süren görüşme sonrası açıklama yapılmadı.
El-Cubeyr: 'Görüş farklılıkları devam ediyor'
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Rusya ile Esed’in siyasi geleceği konusunda fikir ayrılıklarının sürdüğünü ancak görüşmelere devam edeceklerini bildirdi.
El-Cubeyr, "Beşar Esed’in iktidardan ayrılması, bunun zamanlaması konusunda bazı görüş farklılıkları devam ediyor. Görüşmelere ve danışmalara, belki de daha fazla ülkenin katılımıyla devam etme konusunda anlaştık. Bu şekilde Suriye konusunda ilerleyebilmek için bir konsensüse ulaşıp ulaşamayacağımızı görebileceğiz" diye konuştu.
Suriye’de siyasi çözüm çabalarının Cenevre bildirisi temelinde olması gerektiğini vurgulayan El-Cubeyr, şunları kaydetti:
"Hepimiz, toprak bütünlüğünü sağlamış, terörden arındırılmış, tüm Suriyelilerin eşit haklara sahip olacağı demokratik bir Suriye için çalışma konusunda hemfikiriz. Bu konuda hiçbir görüş ayrılığı yok. DAEŞ ile Suriye’deki ve bölgedeki terörizmle mücadele etmenin önemi ve gerekliliği konusunda da hemfikir olduk."
'İran ve Mısır'da çözümde yer almalı'
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'nin geleceğine ilişkin gelecekte yapılacak toplantılara İran ve Mısır'ın da dahil edilmesini istediklerini bildirdi.
Lavrov, Viyana'da Suriye konulu dışişleri bakanları toplantısı sonrasında Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'nin geleceğine ilişkin gelecekte yapılacak toplantıların daha geniş katılımlı olmasını talep ettiklerini söyledi.
Toplantıda görüşmelerin sürdürülmesine karar verdiklerini belirten Lavrov, Suriye içerisindeki diyalogun başlamasından sonra bu sürecin dış destekle devam ettirilmesinden emin olmak istediklerini kaydetti.
Suriye krizini çözüm çabalarında İran ve Mısır'ın da yer alması gerektiğini ifade eden Lavrov, "Önümüzdeki dönemde yapılacak görüşmeler, bizim altını çizdiğimiz bölgedeki İran ve Mısır'ı da içine alan daha kapsamlı bir formatta olmalıdır" dedi.
Lavrov, Rusya'nın, Suriye'nin toprak bütünlüğünün yeniden sağlandığı, egemen bir devlet olarak bağımsız ve bütün etnik ve dini grupların haklarının garanti altına alındığı laik bir devlet olarak kalmasından yana olduğunu vurguladı.
Toplantı öncesinde "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed gitmelidir" diye dedikodular dolaştırıldığını ve bunun doğru olmadığını dile getiren Lavrov, "Henüz yayılan bir dedikodu duydum Esed'in bir zaman periyodunda istifa edeceği şeklinde. Böyle bir şey yok" diye konuştu.
Rusya'nın pozisyonun çok basit bir formülü olduğunu belirten Lavrov, "Suriye'nin geleceğine, Beşar Esed'ın geleceğine, herhangi birisinin geleceğine, sadece Suriye halkı karar verilmelidir" ifadelerini kullandı.