Uzmanlardan gelişen ülkelere ‘altın’ çağrısı

Uzun vadede altın fiyatlarının yükseleceğini belirten uzmanlar gelişen ülkelerin borçlarını azaltıp döviz rezervlerini altına kaydırması gerektiğini söylüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hilal SARI BAŞARAN 

DIŞ HABERLER - Dünyaca ünlü ekonomist ve uzmanlar altın fiyatlarının uzun vadede artacağını belirtiyor. Harvard Profesörü Kenneth Rogoff , ardından ünlü yatırımcı Mark Mobius, altın fiyatlarında uzun vadede bir artış olacağını belirtirken, Rogoff , Project Syndicate için kaleme aldığı makalesinde değerli metaldeki yükselişin gelişmekte olan ekonomiler tarafından kaldıraç olarak kullanılabileceğini kaydederek gelişmekte olan ülkelere ‘altın rezervlerinizi artırın’ çağrısı yaptı. ETF Securities araştırma analisti Martin Arnold da dün yaptığı açıklamada altın fiyatlarının yükseleceğini öngördüğünü belirtti. Altın fiyatlarını doğrudan etkileyen faizlere ilişkin yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın haziran ayında faizleri artırıp artırmama kararını izliyor olacak. Fed’in vereceği karar Çin’den açıklanacak veriler ve yatırımcıların ABD’nin yılın ikinci çeyreğine nasıl başladığını görmek için takip edecekleri ABD verileriyle bu hafta şekillenebilir. 

Rusya altın rezervlerini en hızlı artıran ekonomi 

Harvard Üniversitesi ekonomi politikaları profesörü olan eski IMF şef ekonomisti Rogoff , gelişmekte olan ülkelerin ellerinde bulundurduğu trilyonlarca -sadece Çin’in 3.3 trilyon dolar döviz rezervi bulunuyor - döviz rezervini altına çevirmesinin küresel finansal sistemin daha rahat işlemesine katkı sağlayacağını ve gelişmekte olan ekonomiler dahil tüm küresel ekonomiye fayda sağlayacağını yazdı. “Altın devrinin 1930’larda felaketle sonuçlandığını biliyoruz, ben tamamen altına dönülmeli demiyorum. sadece rezervlerin yüzde 10’unu bile altına kaydırmaları herkes için daha iyi olur diyorum” ifadelerini kullanan Rogoff , gelişmiş ülkelerin rezervlerinin yüzde 60-70’inin altında olduğuna vurgu yaptı. Resmi verilere göre Çin’in rezervlerinin yüzde 2’si altınken, Hindistan’da bu oran yüzde 5, yaptırımlarla boğuşan Rusya’da ise bu oran son bir iki yılda hızlı bir artışla yüzde 15 seviyesinde. 

Fed’in frene basması altının en büyük desteği 

Altın, ABD’de istihdamın son yedi ayın en yavaş artışını göstermesi ve bunun da Fed’in faiz artırımı için durumu zayıfl atmasının ardından bir haftanın en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Altındaki yükselişin en önemli nedeni ABD Merkez Bankası’nın beklenenden daha yavaş bir sıkılaştırma politikası izlemesi. Geçtiğimiz yıl 2016 için her çeyrekte bir faiz artışı gerçekleştirileceği öngörülen Fed, dev bankalara göre ABD ekonomisindeki soğumanın ardından bu yıl sadece bir kez faiz artıracak. Wall Street’teki büyük bankalar, geçtiğimiz cuma günü açıklanan ve beklenenden kötü gelen tarım dışı istihdam verilerinin tek tek ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artışlarına dair tahminlerini revize etmeye başladı. Bank of America Merryl Lynch önceki öngörülerini revize ederek Fed’in bu yıl iki değil sadece bir faiz artışı yapacağını tahmin ediyor. Banka önceki tahmininde haziran-aralık aylarında artış beklerken şimdi sadece eylül ayında bir artış olabileceğini yazdı. 

Altın yıl başından bu yana yüzde 21 yükseldi 

Chicago’da RJO Futures kıdemli piyasa stratejisti Phil Streible, “İstihdam verisi, Haziran ayında faiz artırımının masada olduğunu düşünenlere acı bir darbeydi,” dedi ve “Şimdi bu olasılık önemli ölçüde azaldı ve sonuç olarak, altın ve gümüş yukarı yönde hareket ediyor ve önceki zirvelerine doğru yükselmeli” şeklinde görüş bildirdi. Spot altının ons fiyatı ABD istihdam verisinin nisan ayında 160 binle yedi ayın en kötü seviyesini kaydetmesiyle % 0.8 yükselerek 1295 dolara yükseldi. ün ise Fed yetkililerinin iki artış olacağı açıklamalarıyla 0.9 düşüşle ons başına 1,277.09 dolara indi. Altın fiyatları bu yıl Fed’in faiz artışını erteleyeceği beklentileriyle yıl başından bu yana yüzde 21 artış kaydetti.

Wall Street bankaları 2016’da tek artış bekliyor

Reuters tarafından Wall Street’te bulunan en büyük bankalarla geçtiğimiz cuma günü yapılan bir anket, nisan ayı tarım dışı istihdam verilerinin ardından Fed’in bu yıl sadece tek bir artış yapacağı ihtimalinin güçlendiğini gösterdi. En büyük bankaların Fed’le direk işlem yapma yetkisi olan traderlarıyla yapılan ankette 18 bankadan 15’i haziran ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi faiz roplantısında herhangi bir faiz artışı olmayacağını öngördüğünü belirtti. Bank of America Meryll Lynch daha önce 2016’da iki kez faiz artışı beklediği raporunu revize ederek bu yıl en fazla bir artış beklediğini ve bunun en erken eylül olacağını öngördü. Credit Suisse de haziranda faiz artışı olmayacağını belirterek verilerle bağlantılı olarak ilk artışın eylül ayında olabileceğini, ikinci bir artışın aralıkta mümkün olduğunu öngördü. 2016 yılında üç faiz artışı beklentisi olan Goldman Sachs ise öngörülerini revize ederek 2016’da üç değil iki artış olacağını bunun da en erken eylülde başlayacağını öngördü.

Bu konularda ilginizi çekebilir