Uzmanlar ABD'deki resesyon tehlikesine işaret etti

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, bu hafta küresel piyasaları sarsan ABD'deki resesyon ihtimalinde artış görüldüğünü bildirdi. Bankanın uzmanlarına göre işgücü kaybı verileri nedeniyle resesyon ihtimali yüzde 25'ten 35'e yükseldi.

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya'nın faizleri artırması ve ABD'in resesyona girme ihtimali bu hafta küresel piyasaları sarsarken, daha sonra toparlanma eğilimi görüldü. Ancak hâlâ resesyon ihtimalinin varlığından söz ediliyor.

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan da ABD resesyon ihtimalinin arttığı görüşünü paylaştı.

Bankanın Bruce Kasman’ın da aralarında olduğu ekonomistlerine göre ABD’de resesyon ihtimali yüzde 25’ten yüzde 35’e yükseldi. Ekonomistlere göre ABD’den gelen haberler işgücü talebinde beklenenden daha keskin bir zayııflamaya ve işgücü kaybının erken sinyallerine işaret ediyor.

Bloomberg HT'nin haberine göre iki ay önce Fed’in ve benzeri merkez bankalarının faizleri 'yüksek seviyede uzun süre koruması' senaryosunu yüzde 50 ihtimal olarak gören JPMorgan bu ihtimali yüzde 30’a düşürdü.

Enflasyon baskılarının geri çekilmesiyle JPMorgan eylülde ve kasımda yarım yüzde puan faiz indirimi bekliyor. Bankanın 2025’in ikinci yarısında resesyon yaşanması beklentisi ise yüzde 45 seviyesinde.

'Çok fazla ekonomik belirsizlik var'

JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon, CNBC'ye verdiği röportajda, jeopolitik ve niceliksel sıkılaştırma gibi faktörlere bağlı olarak hala çok fazla ekonomik belirsizlik olduğunu belirtti.

Dimon, Fed'in muhtemelen yakında faiz oranlarını düşüreceğini belirterek, "Bunu diğer insanlar kadar önemsemiyorum." dedi.

JPMorgan İcra Kurulu Başkanı, bir yıldan uzun süredir enflasyonun yatırımcıların beklediğinden daha yapışkan olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.