Ürdün'den BMGK'ya Gazze tasarısı teklifi
Ürdün, BM Güvenlik Konseyi'ne İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarla ilgili yeni bir karar taslağı sundu
NEW YORK - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Ürdün tarafından, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarla ilgili yeni bir karar tasarısı taslağı sunuldu.
BMGK'nın geçici üyesi Ürdün'ün BM Daimi Temsilciliği, Gazze'nin yeniden inşası için uluslararası çaba gösterilmesi ve Hamas ile İsrail arasındaki ateşkesin kalıcı olması amacıyla, BMGK'ya bir karar tasarısı taslağı sundu.
Arap ülkelerinin de desteğini alan Ürdün'ün sunduğu tasarıda, saldırılardan kaçan sivillerin sığındığı BM okullarının İsrail tarafından bombalanmasıyla ilgili soruşturma açılması ve Gazze Şeridi'ndekiİsrail ablukasının kaldırılması çağrısında bulunuluyor.
Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar, tasarıyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Ateşkesin sağlanmış olmasından çok mutluyuz ve kalıcı olmasını istiyoruz'' ifadesini kullanırken, Konsey üyeleriyle istişare halinde olduklarını ve en geç birkaç gün içinde bir sonuç almayı umduklarını bildirdi.
BMGK'nın ağustos ayı dönem başkanı İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark L. Grant ise ''Bu sorun belki biraz daha farklı ve soruna BMGK'da biraz daha farklı yaklaşmamız gerekir. Gazze'deki korkunç durumla ilgili BMGK'da herhangi bir tartışma için hazırız'' dedi.
Büyükelçi Grant başkanlığında, BMGK üyeleri, çarşamba sabahı taslakla ilgili bir toplantı gerçekleştirmeyi planlarken, ABD'nin tutumunun tasarının başarısında doğrudan etkili olması bekleniyor.
15 üyeli BMGK daha önce, Gazze'deki şiddetine ilişkin İsrail'i kınayan herhangi bir karar tasarısı konusunda sonuç alamazken, sadece ateşkes çağrısı içeren bir açıklama metninde anlaşmaya varabilmişti.