Ülke erken seçim sürecine girdi
Hollanda'da koalisyon ortakları tasarruf tedbirleri konusunda anlaşamadı.
LAHEY - Hollanda'da Liberal Parti (VVD) ile Hristiyan Demokratlar Birliği'nden (CDA) oluşan ve Geert Wilders'ın lideri olduğu Özgürlük Partisi'nin (PVV) dışarıdan desteklediği sağ azınlık hükümetini zor günler bekliyor.
Koalisyonu oluşturan üç parti lideri, ekonomik krizi aşmak için sürdürdükleri tasarruf tedbirlerine ilişkin görüşmelerde anlaşma sağlayamadı. Başbakan Mark Rutte, yaklaşık 7 haftadır devam eden görüşmeler sonunda ortak bir noktada buluşamadıklarını açıkladı.
Görüşmelerin çıkmaza girmesi üzerine Kraliçe'yi bilgilendiren Başbakan Rutte, Pazartesi günü olağanüstü Bakanlar Kurulu toplantısı yapılacağını bildirdi. Başbakan erken seçimin gündemde olduğunu da açıkladı.
Başbakan Rutte ve Başbakan Yardımcısı Maxime Verhagen, anlaşamamanın sorumlusunun Wilders olduğunu ilan ederken, Wilders ise erken seçim istediğini ifade etti.
Wilders liderliğindeki PVV partisinin desteğini çekmesi halinde hükümet düşebilir.
Başbakan Mark Rutte ile Başbakan Yardımcısı Maxime Verhagen ve PVV lideri Geert Wilders'ın haftalardır kapalı kapılar ardında gerçekleştirdikleri görüşmelerde olumlu bir sonuç çıkmaması üzerine muhalefet partileri de erken seçim talebinde bulundu.
Ana muhalefetteki İşçi Partisi (PvdA) lideri Diederik Samsom, hükümetin yanlış politika izlediğini belirterek Eylül ayında erken seçim yapılabileceğini açıklarken, Sosyalist Parti (SP) lideri Emiel Roemer de seçmene gidilmesi çağrısı yaptı.
16 milyarlık tasarrufa ihtiyaç var
Merkezi Planlama Bürosu (CPB) verilerine göre, resmen resesyona giren ülke ekonomisinin düzlüğe çıkması ve bütçe açığının AB normlarında tutulabilmesi için yaklaşık 16 milyar euroluk tasarrufa ihtiyaç var.
Hükümet ortakları bu yüzden başta sosyal alan olmak üzere, sağlık, iş ve konut piyasası ile vergi dahil bir çok alanda köklü reformlar planlıyordu.
Hükümet daha önce de 4 yıllık süre için 18 euroluk bir kesinti planı hazırlamıştı.