Ukrayna yönünü AB'ye çevirecek

Ukrayna devrilen Cumhurbaşkanı Viktor Yanukovich'in ardından yönünü AB'ye çevirecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KIEV - Ukrayna'da iktidardan devrilen Cumhurbaşkanı Viktor Yanukovich'in ardından geçici yönetimi ele alan muhalif  liderler, ülkenin yönünü Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyondan yana çevireceklerini açıkladılar.

ABD ise, bu ülkeye askeri birlik göndermemesi için Rusya'yı uyardı.

Cumhurbaşkanı vekili olarak göreve gelen Oleksander Turchinov dün gece geç saatlerde yaptığı açıklamada, yeni yönetimin Rusya ile "yeni, eşit ve iyi komşuluk ilişkileriyle  Ukrayna'nın AB lehindeki tercihini dikkate alan bir zeminde" ilişki sürdürmek istediklerini söyledi.
              
AB dış politika yetkilisi Catherine Ashton'un Ukrayna'nın zor durumdaki ekonomisine yapılacak yardımı yeni liderlerle görüşmek üzere bugün Kiev'e gitmesi bekleniyor.
              
Rusya dün geç saatlerde yaptığı açıklamayla Ukrayna'da "kötüleşen durum" üzerine Kiev'deki büyükelçisini, danışmalarda bulunmak üzere Moskova'ya geri çağırdığını duyurdu.
              
Yanukovich, çok sayıda ölüme yol açan sokak gösterilerinin ardından, hafta sonunda ülkenin Rusça konuşan ve Moskova'yı destekleyen doğu bölgesine kaçmıştı.
             
Parlamento yeni seçilen başkanı Turchinov'u geçici devlet başkanı ilan etti. 

Yanukovich'in siyasi rakiplerinden Yulia Tymoshenko'ya yakın olan Turchinov'un yarın yemin ederek görevi alması ve ülkeyi 25 Mayıs'a kadar yapılması planlanan seçimlere kadar yönetmesi
bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir