Ukrayna: Rusya büyük bir savaş başlattı
Ukrayna Savunma Bakanı, Rusya'nın büyük bir savaş başlattığını ve bunun on binlerce insanın ölümüne neden olabileceğini söyledi
LONDRA - Ukrayna Savunma Bakanı, Rusya'nın büyük bir savaş başlattığını ve bunun on binlerce insanın ölümüne neden olabileceğini söyledi.
BBC'de yayınlanan habere göre, açıklama, Ukrayna askeri birliklerinin ülkenin doğusundaki Luhansk havaalanından çekilmek zorunda kalması ardından yapıldı.
"Büyük bir savaş kapımızın önünde geldi" diyen Ukrayna Savunma Valeriy Heletey, bunun 2. Dünya savaşından bu yana benzeri görülmeyen bir savaş olduğunu belirtti.
Heletey bu açıklamasını Pazartesi günü Facebook'ta yaptı.
Heletey, "Maalesef böyle bir savaşta kayıplar yüzlerle değil binlerle ve on binlerle ölçülecek" dedi.
Rusya ise Ukrayna'nın ve Batı'nın iddialarını reddederek Ukrayna'daki isyancılara asker ve teçhizat yardımı yapmadığını belirtiyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 'bu tür açıklamaların medeni bir devletin savunma bakanı tarafından yapılıyor olmasına inanmanın zor olduğunu' söyledi.
Pazartesi günü Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalarda, Rus yanlısı ayrılıkçılar avantaj kazanırken, Ukrayna güçleri geri çekilmek zorunda kaldı.
Yetkililer, çatışmaların başlamasından bu yana 700'e yakın Ukrayna askerinin ayrılıkçılar tarafından esir alındığını söylüyor.
Ukrayna'da hükümet güçleri ile Rusya yanlısı isyancılar arasında son olarak Luhansk kentindeki uluslararası havaalanı çevresinde çatışmalar yaşanıyordu.
Ukrayna hükümet sözcüsü Andriy Lysenko, ordunun tank ateşi altında kalmasının ardından havaalanındaki mevzilerini terk ettiğini açıkladı.
Söz konusu tankların Rusya'ya ait olduğu ileri sürülmüştü.
'Rusya doğrudan ve açıkça saldırıyor'
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko da, Rusya'yı "doğrudan ve açıkça" ülkesine saldırmakla suçladı.
Kiev'de bir harp akademisinde konuşan Ukrayna lideri, hükümet güçlerinin son günlerde aldığı yenilgiler nedeniyle Ukrayna ordusunda önemli değişikliklere gidileceğini de belirtti.
Öte yandan Ukrayna'nın Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı'ndaki daimi temsilcisi Ihor Prokopçuk, uluslararası toplumun Moskova üzerindeki yaptırımları sertleştirmesi ve Ukrayna'ya kendisini savunması için askeri yardım göndermesi gerektiğini ifade etti.
Geçtiğimiz günlerde NATO, 1000 kadar Rus askerinin Ukrayna sınırını geçtiğini ve ülkenin doğusundaki ayrılıkçılara yardım ettiğini belirtmiş ve buna dair uydu fotoğrafları yayımlamıştı.
Ateşkes görüşmeleri devam ediyor
Ukrayna krizine çözüm arayışları kapsamında Rus ve Ukraynalı yetkililer bugün Belarus'un başkenti Minsk'te yeniden bir araya geldi.
Geçen haftaki görüşmeler kapsamında çatışmaları sona erdirmek için iki tarafın bir "yol haritası" hazırlamak üzere anlaştığı belirtilmişti.
Rusya, Mart ayında Ukrayna'nın güneyindeki Kırım'ı ilhak etmiş, bunu takiben Nisan ayında Ukrayna'nın doğusunda çatışmalar patlak vermişti.
Nisan ayından bu yana süren çatışmalarda yaklaşık 2600 kişi öldü.
'680 Ukraynalı asker esir alındı'
Rusya, Ukrayna sınırını yasadışı olarak geçip oradaki Rus yanlısı ayrılıkçıları desteklediği iddialarını reddediyor.
Ancak ayrılıkçıların eylemlerini 'haklarını savunan insanların doğal tepkileri' olarak niteleyen Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, "İnsanlar açıkça vurulurken Rusya kenara çekilip bekleyemez" demişti.
Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Geraşçenko, Rusya'dan gelen 500 kişinin İlovaysk bölgesine konuşlandığını söyledi. Geraşçenko, Rus askerlerin muhaliflere taze güç ve mühimmat desteğinde bulunduğunu belirtti.
Son 24 saatte gerçekleşen çatışmalarda, Rus yanlısı muhaliflerden 80 kişinin öldüğü belirtilirken, Ukrayna ordusunun kayıp sayısı açıklanmadı.
Ukrayna haber ajansı UNIAN'a konuşan bir üst düzey Ukraynalı yetkili ise, Donetsk bölgesinde esir alınan Ukraynalı asker sayısının 680'e ulaştığını söyledi.
Esir Takası Merkezi Başkanı Volodymyr Ruban, "Ayrılıkçıların elindeki esirlerin yüzde 80'inin İloviask bölgesinde kaçırıldığını" söyledi.
'Özel statü' talebi
Rus medyasına konuşan ayrılıkçıların, taleplerini yumuşattığı ve "tam bağımsızlık" yerine "özel bir statü" istedikleri yorumu yapılıyor.
Bu özel statü kapsamında, bölgedeki güvenliği ayrılıkçıların sağlaması ve çatışan militanların yargılanmaması talep ediliyor.
Ayrıca "Gerekirse Rusya ile ekonomik ilişkilerin geliştirilebileceği" de talepler arasında yer alıyor.
Bölgeden bildiren gazeteciler, özellikle Ukrayna hükümetinin AB'yle ekonomik bağlarını geliştirdiğini vurgulayarak, bu özel statünün "fiilen bölünme" olarak okunabileceği değerlendirmesinde bulunuyor.
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'daki çatışmalara son verilmesi için acil ve hiçbir koşul öne sürülmeksizin ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu.
Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik "herhangi bir askeri operasyon yapmadığını" da söyledi.