Üç gözlemci ülkeye ''Şanghay'' vizesi çıktı
Şanghay İşbirliği Örgütü kabul tüzüğünde yapılan değişiklikle gözlemci statüsündeki Hindistan, İran ve Pakistan'ın gelecek yıl ŞİÖ'ye katılabilmesinin önü açıldı
DUŞANBE - Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de yapılan Başkanlar Konseyi 14. Zirvesi'nin ardından ortak deklarasyon yayımlandı.
ŞİÖ ülke liderleri adına yayımlanan 19 maddelik ortak deklarasyonda, birliğin dönem başkanığının Rusya'ya geçtiği ve örgüte kabul tüzüğünde değişikliğe gidildiği belirtildi. Böylece, gözlemci ülke statüsündeki Hindistan, İran ve Pakistan'ın gelecek yıl ŞİÖ'ye katılabilmesinin önü açılmış oldu.
Deklarasyonda, Ukrayna'da barışın yeniden tahsis edilmesi ve krizin tam anlamıyla çözülmesi için kapsamlı müzekerelere devam edilmesinin gerektiği belirtildi.
NATO ve ABD'nin hava savunma sistemleri işaret edilerek, "Devletlerin ya da birliklerin hava savunma sistemlerini tek taraflı genişletmesi uluslararası güvenlik ve stratejik istikrara zarar verecektir" ifadelerinin yer aldığı deklarasyonda, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin desteklendiği vurgulandı.
Suriye'de yaşanan krizin devam eden iç diyalog kapsamında sadece diplomatik araçlarla çözülebileceği kaydedildi.
İran'ın nükleer programı konusunda 5+1 ülkeleriyle yürütülen müzakerelere destek verildiği ŞİÖ liderlerinin, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki krizlerin geniş diyalog ve barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğine inandığı belirtildi.
Deklarasyonda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Cinping, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın imzasıyla yayımlandı.