UAEA'nın İran kararı, Fransa, Almanya ve İngiltere'yi mutlu etti

İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile yeterince işbirliği yapmadığına dikkat çeken Ajans Başkanı Rafael Mariano Grossi, Tahran yönetimine işbirliği çağrısında bulunmuştu. Konu ile ilgili yaptıkları ortak açıklamada Fransa, Almanya ve İngiltere, alınan karardan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ajansın İran’ın nükleer faaliyetlerini doğrulama ve denetleme hususunda yaşadığı sorunlar nedeniyle bu ülkenin nükleer programının tamamen barışçıl olduğuna dair güvence vermediğine işaret edilen kararda, Tahran yönetimine nükleer tesislere tam erişim, doğrulama ve denetleme hususunda yaşanan ciddi sorunları çözmesi çağrısında bulunuldu.

Fransa, Almanya ve İngiltere Dışişleri Bakanları Sözcülerinin yaptığı ortak yazılı açıklamada, söz konusu ülkelerinin hükümetlerinin UAEA Yönetim Kurulu'nun İran hakkında aldığı karardan memnun olduğu belirtildi. Açıklamada, kararın, 'İran'ın topraklarındaki çeşitli bölgelerde duyurulmamış nükleer maddelerine ilişkin UAEA ile iyi niyetle işbirliği yapmayı reddetmesine bir yanıt' olduğu kaydedildi.

"İran, 'Ortak Mutabakat'a ivedilikle uymalı"

İran'ın UAEA ile işbirliği yapması gerektiği vurgulanan açıklamada, bu ülkenin ayrıca Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT) gereği tüm nükleer maddelerini ve faaliyetlerini Ajansa bildirmek zorunda olduğu aktarıldı. Açıklamada, İran'ın UAEA'nın sorularını çözüme kavuşturacak gerekli teknik açıklamayı yapması gerektiği ifade edildi.

UAEA Yönetim Kurulu'nda İran aleyhine alınan kararda, İran'ın Ajansla yeterince işbirliği yapmadığı belirtilmişti. Kararda İran ve UAEA arasında Mart 2023'te varılan 'Ortak Mutabakat'ta yer alan maddelere ivedilikle uyulması, Ajansın bu ülkedeki doğrulama ve denetleme faaliyetleri için gönderdiği deneyimli müfettişlerin çalışmalarına izin verilmesi istenmişti.