Türkiye'nin büyüme tahminine revizyon

IMF, Türkiye'ye ilişkin 2015 büyüme tahminini yüzde 3,4'ten yüzde 3,1'e indirirken, 2016 büyüme beklentisini yüzde 3,4'ten yüzde 3,6'ya çıkardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'nin bu yılki büyüme beklentisini yüzde 3,4'ten yüzde 3,1'e çekerken, gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 3,4'ten yüzde 3,6'ya yükseltti.  

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun Nisan 2015 sayısını yayımladı. Raporda, küresel ekonomideki ılımlı, ancak dengesiz büyümenin sürdüğü belirtilirken, IMF'nin 2015 ve 2016 yıllarına yönelik küresel büyüme projeksiyonları sırasıyla yüzde 3,5 ve 3,8 olarak açıklandı. 

Söz konusu tahminler, ocak ayında güncellenen raporla bu yıl için yüzde 3,8'den yüzde 3,5'e ve gelecek yıl için yüzde 4'den yüzde 3,7'ye çekilmişti.  

Dünya ekonomisine yönelik risklerin son 6 ayda daha dengeli hale geldiği ifade edilen raporda, küresel ekonominin kısa vadede gelişmiş ülkelerin desteğiyle hafif ivme kazanacağı, ancak orta ve uzun vadeli büyümede birçok karmaşık faktörün etkili olacağı görüşüne yer verildi.  

 Gelişmiş ülkelerden kaynaklanan etkenleri düşük enflasyon, yaşlanan nüfus, azalan toplam faktör verimliliği ve düşen yatırımlar şeklinde sıralayan IMF, gelişmekte olan ülkelere yönelik faktörlerin ise büyük farklılık gösterdiğini kaydetti.  

Raporda, birçok yükselen piyasa ekonomisinin, 2007-2009 finansal krizinin ardından iç talebi artıracak politikalara yöneldiğini hatırlatılırken, bunun bazı makroekonomik kırılganlıklara yol açtığı savunuldu.  

"Dolar, hem gelişmiş hem gelişmekte olan para birimlerine karşı güçlendi" 

Yüksek enflasyon ve zayıf mali pozisyonun bu kırılganlıklar arasında yer aldığına işaret eden IMF, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklenen faiz artırımı ve güçlenen doların da küresel sermaye akışı açısından riskler yarattığını bildirdi. 

Doların, Ekim 2014 - Şubat 2015 döneminde önemli para birimleri karşısında yüzde 10 değer kazandığına dikkat çekilen raporda, aralarında avro, yen, Kanada doları ve Norveç kronunun da bulunduğu gelişmiş ülke para birimlerinin yüzde 7-8 değer kaybettiği bilgisine de yer verildi. 

Bununla birlikte, doların gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinden ruble karşısında yüzde 30 ve Brezilya reali karşısında da yüzde 9 güçlendiğinin altını çizen IMF, bu gelişmeyi şu ifadelerle açıkladı: "Döviz kurlarında son aylarda ortaya çıkan dalgalanmalar, büyüme beklentileri ve düşük petrol fiyatlarının yarattığı etkiler arasındaki farklılıkları yansıtıyor".  

Raporda, zor makroekonomik şartlara sahip olan bazı ülkelerin, para birimlerindeki değer kaybından faydalanabileceği öne sürülürken, döviz kurlarındaki ani dalgalanmaların yabancı para birimleri üzerinden borçlanan ülkelere zarar verebileceği vurgulandı. 

IMF, diğer taraftan düşen enerji fiyatlarının, petrol ihracatçısı ülkeleri olumsuz etkilemesine rağmen küresel ekonomiyi desteklemeye devam ettiği kaydederken, "Ekim 2014 Raporu'nda saptanan en çarpıcı riskler ise hala geçerliliğini koruyor. Önemli ekonomileri etkileyen jeopolitik riskler şiddetlenebilir, emtia fiyatlarındaki sarsıcı değişimler, endişe vermeye devam ediyor" değerlendirmesini yaptı.  

Büyüme beklentileri revize edildi  

Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda dikkati çeken bir başka noktayı, ülkelere yönelik büyüme tahminlerinde yapılan revizyonlar oluşturdu. 

IMF, aralarında ABD, Kanada, Rusya, Brezilya, Meksika ve Güney Afrika'nın bulunduğu birçok ülkenin büyüme beklentilerini aşağı çekerken; Almanya, İspanya ve İtalya gibi Avrupa Birliği (AB) üyelerine ilişkin büyüme tahminlerini ise yukarı yönlü revize etti.  

Buna göre, ABD'nin büyüme beklentilerini bu yıl için yüzde 3,6'dan yüzde 3,1'e ve 2016 için yüzde 3,3'den yüzde 3,1'e çeken IMF, Rusya'nın ise bu yıl yüzde 3,0 yerine yüzde 3,8 ve gelecek yıl, yüzde 1,0 yerine yüzde 1,1 küçülmesini bekliyor.  

Türkiye'ye yönelik 2015 ve 2016 büyüme projeksiyonlarını sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzde 3,6 belirleyen IMF, şubat ayında yayımladığı bir önceki raporda ise bu yılki büyüme beklentisini yüzde 3'den yüzde 3,4'e yükseltirken, gelecek yıla ilişkin tahminini yüzde 3,7'den yüzde 3,4'e düşürmüştü.  

IMF, buna karşın ülke gruplarına ilişkin büyüme beklentilerinde herhangi bir revizyona gitmedi. Gelişmiş ülkeler, 2015 ve 2016'da yıllık yüzde 2,4 büyüme hızına ulaşarak, son iki yılı geride bırakırken, gelişmekte olan ülkeler ise bu yıl yüzde 4,3 ve gelecek yıl yüzde 4,7 büyüyerek, hız kesecek.  

IMF'nin güncellenen tahminlerine göre, G20 ülkelerinin 2015 ve 2016 büyüme rakamları şöyle olacak: 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir