Türkiye, sonuç bildirisinde İsrail saldırısına da yer vermek istiyor

Cumhurbaşkanı Gül yarın başlayacak AİGK öncesi ikili görüşmelerde bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Türkiye, sonuç bildirisinde İsrail saldırısına da yer vermek istiyor.

Türkiye, yarın başlayacak olan ve başkanlığını devralacağı Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (AİGK) sonuç bildirisinde, İsrail'in son gemi saldırısına da bir şekilde yer verilmesi beklentisi içinde.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye, başkanlığını devralacağı konferansın yarın yayımlanacak olan sonuç bildirisinde İsrail'in son saldırganlığına yer verilmesini de istiyor ve bunun için  kulis yapıyor.

Düşük düzeyde de olsa konferansa katılan İsrail'i kınayan ya da saldırıya bir şekilde yer veren bir bildiri üzerinde oy birliği sağlanamaması durumunda ise, başkanlık açıklaması yapılması ihtimali gündemde tutuluyor.

İsrail'in toplantıların bugünkü bölümüne konsolos, yarınki ana zirveye ise büyükelçi düzeyinde katılması bekleniyor.

Gül, Abbas ile görüştü

Gül, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 3. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi nedeniyle konuk devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, ilk görüşmesini Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Çırağan Sarayı'nda yaptı.

Görüşme öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Filistin Dışişleri Bakanı Dr. Riyad El Maliki tarafından Türkiye ve Filistin arasında ortak komite kurulmasına dair anlaşma imzalandı.

Görüşmede, İsrail'in Gazze Yardım Konvoyuna düzenlediği saldırıda meydana gelen can kayıpları nedeniyle taziyelerini sunan Devlet Başkanı Abbas, Türkiye'nin Filistin davasının çözümüne yönelik göstermiş olduğu üstün çaba ve çalışmalarına da teşekkür etti.

Filistin'in acılarını bu sayede tüm dünyanın duyduğunu belirten Abbas, sadece Gazze'de değil Batı Şeria'da da İsrail kısıtlamalarının devam ettiğini söyledi.

Mahmud Abbas, Türk gemisi Mavi Marmara'ya yapılan saldırının, hem uluslararası sularda meydana gelmesi hem de sivillerin öldürülmesi açısından çifte suç teşkil ettiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül de, BM Genel Sekreteri'nin kuracağı soruşturma komisyonunun önemli olduğunu ve BM İnsan Hakları Konseyi'nin veri toplama komisyonu göndermesinin de önemli olduğunu belirtti.

"Ulusal bütünlüğü sağlarsanız çok büyük bir hamle olur" diyen Cumhurbaşkanı Gül'e Mahmud Abbas da, bu görüşü teyiden İsrail'e verilecek en iyi cevabın ulusal bütünlüğün sağlanması olduğunu ifade etti.

Gül, Aliyev ile görüştü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Görüşmede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Azerbaycan Enerji ve Sanayi Bakanı Natig Haydar Aliyev de hazır bulundu.

Görüşmede, İsrail'in Mavi Marmara'ya yaptığı saldırı sonucu hayatını kaybedenler sebebiyle taziyelerini dile getiren Cumhurbaşkanı Aliyev, bu saldırıdan "büyük bir rahatsızlık duyduklarını" ve "günahsız insanların öldürülmesini kınadıklarını" belirtti.

"Uluslararası her konuda kardeş Türkiye'yi destekliyoruz" diyen Aliyev, doğal gaz anlaşması hakkında bilgi verirken, uzun yıllar hem Türkiye hem Avrupa için güvenilir tedarikçi olacaklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül de, doğal gaz anlaşmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Kureyşi: Bir sonraki zirvede net bir yol haritasına sahip olabileceğiz

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de, Afganistan'da barış sürecine her zaman destek vereceklerini vurguladı.

Kureyşi, Afganistan-Pakistan ilişkilerinde büyük değişiklikler yaşandığını ve iki tarafın da hem Afganistan hem Pakistan hem de bölge için barış, istikrar, refah yaratmak üzerine çalıştığını söyledi.

Üç ülke arasında oluşturan çalışma grubuna değinen Kureyşi, "Üç taraf da geçmişte alınmış kararlara bakacaklar ve uygulama için etkili bir mekanizma oluşturacak. Öyle ki, bir sonraki üçlü zirvemizde biz de çok net bir yol haritasına sahip olabileceğiz ve bu yol haritasıyla mutabık kaldığımız konuları uygulayabileceğiz" diye konuştu.

İstanbul Forumunun Kabil'de yapılacak olmasına ilişkin olarak Kureyşi, ekonomik kalkınma ve entegrasyon için özel sektörün de sürece dahil edilmesinin önemine işaret etti.

Kureyşi, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı konusunda ise "Pakistan, olabilecek en şiddetli şekilde, kabul edilemez saldırıyı kınamıştır. Biz sizin arkanızdayız. Hiçbir şekilde böyle bir saldırının kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Gül, Esad ile görüştü

Cumhurbaşkanı Gül, Çırağan Sarayı Sultan Süitinde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Birleşmiş Milletler (BM) 64. Genel Kurulu Başkanı Ali Treki ile görüştü.

Alınan bilgiye göre, görüşme sırasında Esad, "Türk kardeşlerimizin yanındayız" mesajını vererek, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısında hayatını kaybeden "her bir şehidin ailesine taziyelerinin iletilmesini" istedi.

Arap Birliğinin aldığı kararları da anlatan Esad, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) bağlamında işbirliğinin önemini vurguladı.

Filistin'de ulusal uzlaşı için iki tarafın da çabasının gerektiği belirten Esad, "Suriye'de büyük bir infial içinde Türkiye'ye desteğin arttığını" ifade etti.

Esad'ın ardından Cumhurbaşkanı Gül ile görüşen Birleşmiş Milletler 64. Genel Kurulu Başkanı Ali Treki ise Türkiye'ye, Gazze konusunda tam destek verdi.

Genel Kurulun 8 Temmuz'da Filistin toplantısı yapacağını bildiren Treki, Türkiye'nin de bakan düzeyinde davetli olduğunu ifade etti. Genel kurulu güçlendirmenin önemini vurgulayan Treki, Eylül ayında gerçekleşecek "Bin Yıl Kalkınma Hedefleri Toplantısı"na davetini yineledi.

Bu arada, görüşme sırasında Ürdün Kralı Abdullah da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü telefonla arayarak, "Hükümet ve halk olarak yanınızdayız" dedi, Ürdün hükümeti ve halkının desteğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesi sırasında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin için Türkiye'nin üstün çabalarını takdir ettiğini belirtti.

Genelde Arap dünyası, özelde ise Filistin halkı gözünde Türkiye'nin itibarının yükseldiğine işaret eden Abbas, buna Ramallah'ta yapılan İktisat Forumundaki konuşmasında Türkiye'nin adı geçince, 1800 kişinin katıldığı toplantıda herkesin ayağa kalkarak 4 dakika alkışlamasını örnek gösterdi.

 

Gül, Karzai ile görüştü

Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile bir araya geldi.

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 3. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Çırağan Sarayı Sultan Süitinde basına kapalı yapılan görüşmenin başında, basın mensuplarının kısa bir süre görüntü almasına izin verildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir