Türkiye OAC'a asker için AB'den detay bekliyor
Türkiye, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne gönderilecek AB askeri gücüne katkı yapıp yapmama konusunda kararını vermek için Brüksel'den detaylı bilgi bekliyor
BRÜKSEL – Türkiye, Müslüman ve Hristiyan gruplar arasındaki çatışmaların sürdüğü Orta Afrika Cumhuriyeti’ne (OAC) gönderilecek Avrupa Birliği (AB) ortak askeri gücüne katkı yapıp yapmama konusunda nihai kararını vermek için Brüksel’den netleştirme bekliyor.
AB’nin talebine prensipte olumsuz yaklaşmayan Türkiye, “katkıda bulunulacaksa görevin ne olduğunu, detaylarını bilmemiz gerekiyor” mesajını Avrupa Dış Eylem Servisi’ne (EEAS) ilettiyse de henüz Brüksel’den Ankara’ya detaylı bilgi iletilmediği belirtiliyor.
Detayların henüz netleşmemesi nedeniyle de nihai kararın henüz alınmadığı ve değerlendirme aşamasının sürdüğü kaydediliyor. Türkiye, hem AB ile hem de OAC’de “öncülük” rolünü üstlenen Fransa ile bu konudaki temaslarını sürdürüyor.
Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin eğiliminin asker göndermekten çok, lojistik ve ekipman desteği sağlama yönünde olduğunu kaydediyor. Asker gönderilmesi durumunda ise bunun Türkiye’nin Afganistan’da bulundurduğu güç gibi muharip olmayan nitelikte olmasının tercih edildiğinin altı çiziliyor.
Türkiye’nin ekipman ve lojistikten yana ağır basan tercihi ile AB’nin yaşadığı sıkıntı da paralellik gösteriyor. AB kaynakları, operasyon gücünün toplanması için yapılan dört konferansa rağmen, gönderilecek asker sayısı konusunda az da olsa sıkıntı yaşandığını ancak ekipman ve lojistik destek alanındaki eksiklerin daha ciddi boyutta olduğunu belirtiyor.
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da 11 Mart’ta üye ülkelere gönderdiği mektupta, OAC’ye gönderilecek güçte yaşanan eksiklerin AB’nin planlarını riske soktuğunu vurguladı.
AB ülkelerinin gerekli katkıyı sağlayamaması, katkı talebinde bulunulan ve aralarında Türkiye’nin de yer aldığı üçüncü ülkelerin desteğinin önemini artırıyor.
OAC’ye 800-1000 askerden oluşan bir güç göndermeyi planlayan AB’nin normal şartlarda pazartesi günü yapılacak dışişleri bakanları toplantısında operasyona start vermesi öngörülüyordu. AB kaynakları, operasyonun komutasını üstlenen Fransız Tümgeneral Philippe Ponties’in mevcut durumda değişiklik olmaması halinde “operasyonun başlatılması tavsiyesinde bulunmasının söz konusu olamayacağına” dikkat çekiyor.
Şu ana kadar güce somut katkısını bildiren AB ülkeleri Fransa, Estonya, Letonya ve Polonya olurken AB dışından da Gürcistan katkı sağlama taahhüdünde bulundu. AB, Türkiye’nin yanı sıra Kanada, Gürcistan, Norveç, Sırbistan ve ABD’den katkı talep etmişti.