Türkiye-Norveç enerji işbirliği hamlesi
Norveçli enerji devi Statoil yetkilileri, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı yönetimi ile enerji işbirliğine dair hususları görüşmek üzere Ankara'da biraraya geldi
ANKARA - Norveçli enerji devi Statoil'in üst düzey yetkilileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ın Oslo'da iki ülke arasındaki enerji işbirliğine dair belirttiği hususları görüşmek üzere Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığını (TPAO) ziyaret etti.
TPAO Genel Müdür Vekili Besim Şişman, Statoil yöneticilerinden Global İş Stratejileri ve Gelişimi Başkan Yardımcısı Geir Westgaard, Global İş Stratejileri ve Gelişimi Ülke Risk Analisti Mohammed Shakeel, Statoil Türkiye Genel Müdürü Demet Derbil ve Statoil Türkiye Pazar Analisti İlknur Yenidede'den oluşan heyeti Ankara'daki kurum merkezinde kabul etti.
Görüşmede, Statoil'in önemli ortaklığının bulunduğu Şahdeniz 2 Projesi'nde Türkiye'nin yer alma isteği, petrol arama ve TAP projesine dair hususların ele alındığı öğrenildi.
Türkiye ve Norveç, Ukrayna'daki krizin ardından ortaya çıkan AB'nin enerji güvenliği problemi ile birlikte adı öne çıkan iki ülke. Türkiye, Avrupa'ya uzanan enerji yollarında Ukrayna'nın güvenli bir alternatifi olarak önem kazandı. Norveç ise Avrupa'daki en önemli petrol ve doğalgaz üreticisi olarak Rusya'ya alternatif tedarikçi konumuna geldi.
Bakan Yıldız, Mayıs'ın ilk haftası Oslo'ya gerçekleştirdiği ziyarette, Norveçli meslektaşı Tord Lien ile bir araya gelerek, iki ülke arasındaki olası enerji işbirliği konularını ele almıştı. Yıldız, açıklamalarında Statoil'in önemine değinerek, şirketin arama ve üretim alanındaki bilgi ve birikiminden, Türkiye'deki zenginliklerin ortaya çıkarılması süreçlerinde yararlanılması gerektiğini vurgulamıştı.
Türkiye, Statoil'in derin deniz aramacılığındaki know-how'ından Karadeniz ve Akdeniz'deki sahalarda faydalanmak istiyor. Enerji Bakanlığı ve TPAO, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde çözüm süreciyle birlikte artan yatırım fırsatlarının Norveç ile birlikte uzun vadeli stratejik ortaklıklar çerçevesinde değerlendirilmesini hedefliyor. Hali hazırda bazı Norveçli sismik şirketleri Türkiye'de petrol ve doğalgaz çalışmaları yürütüyor.
Doğalgaz ithali için de Statoil
Bakan Yıldız, Norveç ziyaretinde Statoil'e LNG ile ilgili Türkiye'nin 6 milyar metreküpe varabilecek talebini iletmiş ve bu talebin tek kontratlık spot alımlarla değil uzun vadeli anlaşmalarla olmasını tercih ettiklerini bildirmişti. Statoil yetkililerinin, Türkiye'ye doğalgaz ithali ile ilgili yetkili kuruluşlarla görüşmesi bekleniyor.
Petrol ve gaz devi Statoil
Norveçli uluslar arası enerji devi Statoil, 23 bin personel çalıştırıyor ve 33 ülkede faaliyet gösteriyor. Dünyanın en büyük 11. petrol ve gaz şirketi olan Statoil, karlılık olarak ise dünyanın en büyük 26. şirketi unvanına sahip. Norveçli şirketin yüzde 67'lik hissesi Norveç hükümetine ait ve hükümetin hisselerinden kaynaklanan hakları Norveç Petrol ve Enerji Bakanlığı tarafından idare ediliyor.
TPAO ise Türkiye'nin en önemli milli petrol ve doğalgaz arama ve üretim kuruluşu olarak, kara ve açık denizde çeşitli faaliyetler yürütüyor.