Türkiye, İsrail'e hemen yardım gönderdi

İsrail'in kuzeyinde Karmel dağlarının çevresindeki ormanlık alanda başlayan yangında 42 gardiyan hayatını kaybetti. Türkiye 2 yangın söndürme uçağı gönderdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA/TEL AVİV- İsrail'in kuzeyinde Karmel dağlarının çevresindeki ormanlık alanda başlayan yangında 42 gardiyan hayatını kaybetti.

Yangına müdahale etmek üzere Türkiye'den 2 yangın söndürme uçağı İsrail'e gönderildi.

Kanal 2 televizyonu, içinde yaklaşık 50 cezaevi gardiyanının bulunduğu bir otobüsün alevlere yakalandığını, 42 kişinin öldüğünü belirtti.

Sabah saat 11.30 civarında, 3 yerde birden ve birbirinden birkaç kilometre aralıklarla başlayan yangınla ilgili kundaklama iddialarının da gündeme geldiği ifade edilirken, henüz bu konuda bir bilginin olmadığı, ayrıca çok sıcak ve kuru havanın da yangına neden olabileceği kaydediliyor.

Binlerce kişinin kurtarma çalışmalarına dahil olduğu, çevre illerden itfaiyelerin yardıma geldiği Hayfa civarındaki yangına, sivil uçakların yanı sıra İsrail Hava Kuvvetleri de 4 helikopterle katılıyor.

Yangın nedeniyle, Beit Oren adlı kibbutz ile Hayfa Üniversitesi ilk önlem olarak boşaltılmış; hemen ardından yine bölgedeki Damon cezaevinde de tahliyeye başlanmıştı. Yangın tehlikesi altındaki bazı çiftlik ve oteller de boşaltılmıştı.

Alevlerin ilerleyen saatlerde Beit Oren kibbutzuna da ulaştığı ve kibutzdaki bir çok evin alevlerin içinde kaldığı da belirtildi.

Bazı yerleşim yerleri tahliye ediliyor

Karmel dağlarında başlayan ve hala devam eden yangında en az 40 kişi yanarak ölürken kurtarma ve itfaiye görevlilerinden de çok sayıda kişi yaralandı. Yangının hızla yayıldığı, bölgedeki birkaç yerleşimin daha boşaltılmaya başlandığı bildirildi.

Karanlığın bastırması nedeniyle uçaklar söndürme çalışmalarına ara verdi, yangına sadece itfaiye ekipleri ve kurtarma görevlileri müdahale edebiliyor.

"Ülke tarihinin en ölümcül doğa felaketi" olarak tanımlanan yangın nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bütün programını iptal edip yangın bölgesine geldi. Netanyahu, yangını bugüne kadar benzerini görmedikleri bir felaket olarak nitelendirdi. Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak'a, İsrail ordusu askerlerinin Karmel bölgesine gönderilmesi talimatını verirken Rusya, İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nden yangının söndürülmesi çalışmaları için yardım istedi.

Hayfa İtfaiye Sözcüsü ise Kanal 2 televizyonundaki açıklamasında, sabaha kadar komşu ülkelerden bir destek gelmezse yangının kontrol altına alınmasının zor olduğunu söyledi. Sözcü, Rusya, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Türkiye'de yangın söndürmede kullanılan büyük uçakların bulunduğunu belirtti.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de "Bir mucize için dua ediyoruz" dedi.

Kurtulma şanşları yoktu

Görgü tanıklarından biri, Ynet haber sitesine, otobüsün alevler içinde kaldığını gördüklerini belirterek, "Onlarca kişi yandı. Şoke edici bir şeydi... Ancak, alevleri durduracak bir şey yapmak mümkün değildi" diye konuştu.

Bir itfaiye görevlisi de "otobüsün kurtuluş şansının bulunmadığını, içindekilerin kaçmaya çalıştığını ancak diri diri yandıklarını" anlattı. İtfaiye görevlisi, otobüsün yoluna devam ettiği sırada, yangının yoldan uzak olduğunu ancak alevlerin umulduğundan çok hızla ilerleyip, otobüsü içine aldığını belirtti.

Cezaevindeki mahkumlar ve yüzlerce çevre sakini de kurtarma çalışmalarına katılanlarca bölgeden tahliye edildi.

Yangının ilerlemesi gözönüne alınarak, bölgedeki diğer birkaç kibutz ve yerleşimin daha boşaltılmaya başlandığı belirtildi.

Yangın nedeniyle binlerce dönüm ormanlık alan yanarken elektrik hatlarının zarar görmesi nedeniyle bölgedeki Dürzi kasabası Daliyat a-Karmel'de ve civardaki Dürzi köylerinde elektriklerin kesildiği de ifade ediliyor.

Filistinlilere bir şey olmadı

Bu arada, Filistin Yönetimi'nin Tutuklulardan Sorumlu Bakanı İssa Karake, genellikle Filistinli kadın mahkumların tutulduğunu söylediği Damon cezaevindekilerin güvenli bir şekilde tahliye edildiklerini, yangında mahkumlardan kimsenin zarar görmediğini kaydetti.

Kontrolü kaybettik

İtfaiye sözcüsü Reshef Hezi Levi, yangınla mücadele etmek için, söndürmede kullanılan kimyasalların tükendiğini ifade etti. "Yangında tüm kontrolü kaybettik" diye konuşan Levi, tüm İsrailliler'e söndürme çalışmalarına yardım çağrısında bulundu.

Bu arada Yanarak ölenlerin hepsinin de İsrail Cezaevleri İdaresi'nin görevlileri olduğu resmen duyuruldu.

Yangında aralarında itfaiyecilerden ve kurtarma çalışmalarına yardım edenlerden bir kaçının da kayıp olduğu belirtiliyor. Yangın çalışmalarına katılan Hayfa Emniyet Müdürü Bn. Ahuva Tomer de ağır şekilde yaralanarak, hastaneye kaldırıldı.

İsrail'in çarşamba günü akşamdan başlayarak Hanuka Bayramı'na girdiği ilk gün başlayan yangın felaketi nedeniyle, Hayfa kentinde hafta sonu yapılması öngörülen tüm bayram etkinlikleri iptal edildi.

Türkiye yardım uçağı gönderdi

Türkiye, İsrail'in Hayfa kentinde çıkan yangına müdahale için iki yangın söndürme uçağı gönderdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail'in Hayfa kentinde çıkan yangının ardından bölgeye yangın söndürme uçağı gönderilmesi talimatı üzerine, Çevre ve Orman Bakanlığından kiralanan Türk Hava Kurumuna (THK) ait CL-215 tipi 2 yangın söndürme uçağı, uluslararası havacılık kuralları gereği yapılması gereken işlemler tamamlandıktan sonra İsrail'e gönderildi.

Uçaklar Etimesgut'taki THK Türkkuşu Tesisinden 06.45'te havalandı.

Yaklaşık 6 ton su kapasiteli olan CL-215 tipi amfibi uçaklar, orman yangınıyla mücadelede en etkili uçaklar olarak biliniyor. Uçaklar, deniz ve gölden 7 saniyede aldıkları suyu 3 saniye içinde yangın bölgesine boşaltabiliyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy, iki yangın söndürme uçağının bölgeye gönderilmesinin Türkiye Cumhuriyeti'nin İsrail'e "insani bir jesti" olduğunu ifade etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir