Türkiye G7 ülkelerini sollayacak

PwC, Türkiye'nin 10 yıl içinde G7 ülkelerini geride bırakacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere merkezli finansal danışmanlık şirketi Price Waterhouse Coopers (PWC), Türkiye'nin 10 yıl içinde dünyanın en büyük ekonomilerine sahip G7 ülkelerini geride bırakacağı tahmininde bulundu.

"2050 yılında Dünya" başlıklı raporunda PwC, Türkiye'yi Brezilya, Çin, Rusya, Hindistan, Endonezya ve Meksika'nın içinde bulunduğu "yükselen ekonomiler" grubu (E7) içinde göstererek, E7 ülkeleri 2020 yılından önce G7 ülkelerini geçeceği kaydedildi.

PwC, E7 ile G7 ülkelerinin ekonomik verilerini karşılaştırarak, bu ülkelerin içinde bulundukları ekonomik durumu ve gelecekteki öngörüleri dikkate aldı. Gayrisafi yurt içi hasılası ve satın alma paritesine göre E7 ülkelerinin 10 yıl içinde dünyanın en gelişmiş ülkelerini yakalayacağına dikkati çekildi.

Dünyanın ekonomik gelişmişliğinin Avrupa'dan Asya'ya kaydığına dikkati çekilen rapora göre, satın alma paritesine göre Çin'in ABD'yi 2018 yılında, gayrisafi yurtiçi hasılası oranında ise 2037 yılında geçeceği kaydedildi. Raporda küresel ekonomik krizin kalkınmayı Batı'dan, yükselmekte olan ülkelere kaydırdığını, 2050 yılından önce yeryüzünde yeni bir dünya düzeninin oluşacağı tahmininde bulunuldu.

Raporda, "Gelişmekte olan bazı ülkeler kendi potansiyellerini görmekte ve kullanmakta başarısız olurlarsa, o zaman bu tarihler değişebilir" denildi.

Rapordaki istatistiklere göre ayrıca, dünyanın en gelişmiş 7 ülkesi arasında bulunan İngiltere'nin, önümüzdeki yıllarda 10. sıraya düşeceği tahmininde bulunuluyor. Nijerya ve Vietnam'ın ise önümüzdeki dönemlerde E7 ülkeleri arasına girebileceği öngörülüyor.

Guardian: 2050'de İngiliz Ekonomisi Vietnam'ın gerisinde

Bu arada rapora bugünkü sayısında yer veren İngiliz Guardian gazetesi, "2050'de İngiliz Ekonomisi Vietnam'ın gerisinde" başlığını attı.

Gazete raporda, analistlerin İngiliz ekonomisinin şimdiye dek üzerine kurulu olduğu Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarını genişletemezse, küresel ekonomik tabloda gerilerde kalacağı öngörüsünde bulunulduğu kaydediliyor.

İngiltere'nin, yüksek büyüme hızına sahip Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi ülkelerle ticaret ilişkilerinin yeterli olmadığını ve bu yönde yeterli çaba gösterilmediğinin belirtildiği haberde, 2050 yılındaki en büyük ekonomilerin bu ülkeler arasından çıkacağı öngörüsünde bulunuyor.

Guardian raporda, halen dünyanın en büyük 7 ekonomisini oluşturan ve G7 olarak bilinen ülkeleri, 2020'de E7 olarak adlandırılan kalkınmakta olan yedi ülkenin geçeceği tahmininde bulunduğu belirtildi. Buna göre ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada'dan oluşan G7 ülkeleri, Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Meksika, Endonezya ve Türkiye'den oluşan E7 ülkelerinin gerisinde kalacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir